Hej härliga du! 

Många går med olika hudproblem och det kan vara svårt att veta vad det faktiskt kan beror på. Många förstår inte sambandet mellan kropp och hud, och vi trycker oftast ner problemet med en kräm. 

Jag vill dela en text jag skrivit för Ekoappen, hur du balanserar tarmfloran och på så sätt får du en strålande hud. 

Du har väl heller inte missat min nya TV kanal hos Boon! 

Men nu till veckans ämne!

4 anledningar till varför du inte blir av med ditt hudproblem!

Du har säkert hört talas om en ”läckande tarm”, och har man det är det även vanligt att man har en ”läckande hud”.

Vid en läckande tarm blir tarmbarriären genomsläpplig och främmande ämnen som bl.a. matpartiklar, bakterier och virus kommer ut i blodbanan och påverkar ditt immunsystem negativt. 
Din hud liknar din tarm, genom att den också har en barriär som är avsedd att skydda den från föremål och organismer som kommer utifrån. När syramanteln (det skydd huden har mot inkräktare) kommer i obalans, kan du få olika hudutslag. Dina bakterier både på huden och i tarmen spelar en avgörande roll för hur stark och motståndskraftig hudbarriär du har. 

Anledningen till att hudproblemet inte försvinner, även fast du använt dig av alla möjliga hudvårdsprodukter, är en läckande hud.

Titta alltid på din hud inifrån och ut
Jag har pratat i över 20 år hur viktigt det är att arbete både inifrån och utifrån när det gäller huden. Man behöver behandla grundorsaken och inte enbart symptomet. Vi behöver oftast mer än en kräm för att lösa problemet! 

När jag var liten hade jag både eksem och akne. Idag vet jag varför jag fick det (inflammerad mage på grund av kvicksilverförgiftning från amalgam), men det tog många år innan jag förstod hur jag skulle göra för att arbeta med huden på rätt sätt. Jag har nog använt alla världens krämer tror jag….haha men inget hjälpte. Inte förrän jag gjorde det på rätt sätt!

4 steg som jag hjälpt både mig och andra är: 

1. Hur fungerar matsmältningen och tarmen?
Det första jag alltid tittar på är hur matsmältningen fungerar och hur tarmen mår. 

Som jag nämnde ovan har en läckande tarm mycket med ditt hudproblem att göra. En läckande tarm kan uppstå om det förekommer mycket stress, kemikalier, parasiter, mat som retar tarmen eller tungmetaller.

När tarmen läcker är kroniska utslag på huden ett av de vanligaste symtom som kan uppstå. En läckande tarm har också förmågan att utlösa autoimmuna sjukdomar som direkt påverkar huden, som bl.a. vitiligo och psoriasis. 

Ta kommandot över tarmen
Om du byter ut kosten och inget händer, behöver man dyka djupare ner i tarmens värld. Man behöver även arbeta med de eventuella inflammationer som kan förekomma i tarmen. Även mindre tarminfektioner kan orsaka kroniska hudutslag. 

Du behöver ha kunskapen om hur tarmen fungerar och hur du kan bygga upp den. Att balansera mikrobiomet är viktigt, då det antagligen är en så kallad dysbios (obalans i mikrobiomet).

Har du någon matintolerans? 
En matintolerans kan utlösa ett hudproblem som eksem, akne och rosacea. Men oftast är inte intoleransen ett grundorsak, utan en bieffekt av att du gått med en läckande tarm, eller en inflammation som varit där ett tag. 

När jag började att förstå sambandet mellan den mat jag åt och mina hudutslag, och tog bort framförallt mjölk och vete, blev inte bara min mage bättre, utan även huden. Det viktiga är att du håller ut och har tålamod, då det inte är någon kvick fix. Fortsätt i minst 3-6 månader för att se resultat. Det viktiga är att du ändrar din livsstil och inte bara gör det till en tillfällig diet.

Även om intoleranser inte är grundorsaken till olika tarm- och hudproblem, kan det alltså vara en utlösande faktor. Grundorsaken är alltså något annat, som tungmetaller, parasiter, kemikalier eller långvarig stress, som med tiden lett till en läckande tarm, inflammation och sedan till en intolerans. 

Börja med att titta på vilka livsmedel som du kan vara intolerant mot. När du utesluter dessa kan tarmen få vila, vilket ger bättre förutsättningar att läka. 

Arbeta samtidigt med att ta bort det som retar tarmen, och se sedan till att slemhinnan håller tätt. Det är som sagt även viktigt att ändra på kosten och ta bort inflammationsbildande kost och kemikalier runtomkring dig.

2. Är du känslig mot nickel?
En anna faktor till hudutslag kan vara en nickelallergi. Tål du inte smycken av olika slag med nickel i, räcker det inte enbart att ta bort smyckena, utan du behöver även ta bort mat som innehåller nickel. 

Tyvärr kan många olika matvaror innehålla nickel och speciellt glutenfria alternativ, men även olika grönsaker, ris, hallon, ananas, mandel, bovete, havre, jordnötter, dadlar, hirs och choklad mfl.

3. Har du en FLG-genmutation?
Om du har en läckande hud kan det även bero på att du har en nedsättning i den gen som ser till att filaggrin produceras. 

Filaggrin är ett protein som är nödvändigt för att upprätthålla en hälsosam hudbarriär. När inte filaggrin kan produceras uppstår det långvariga problem i huden som inte försvinner. Man har sett att 20-30 % av de som har atopisk dermatit har en FLG-genmutation (en mutation i genen som tillverkar detta protein). 

Cellerna i överhuden blir defekta på grund av hur filaggrin tillverkas. Vilket innebär att huden inte kan skydda vävnaden från inkräktare. Huden kan heller inte behålla fukten, och huden torkar ut. På sikt påverkas ditt pH-värde i huden och därmed ditt viktiga mikrobiom. 

Förse huden med probiotika och ge ditt skyddsbarriär bättre förutsättningar. 

4. Använder du rätt hudvårdsprodukter?
Det sista steget är att se över vilka hudvårdsprodukter du använder dig av. Ta bort alla tvålar och rengöringar som löddrar, då dessa påverkar ditt mikrobiom negativt. Använd helst en rengöringskräm och tillsätt det huden är gjord för. Både din hud och din kropp vill leva i symbios med naturen. Så vad innebär det? 

Använd hudvård som har rätt pH-värde för huden. Något som verkligen kan störa en hudbarriär som är intakt är en produkt som både är för sur eller för basisk. Hudens pH-värde ligger på ca 5 och för stora skillnader i pH-värde kan sätta huden i obalans. Vi har tappat ca 35 % av våra goda bakterier på huden och det är viktigt att vi återställer dess miljö för en starkt och skyddande barriär. 

Sammanfattning:
 Tarmen står alltså i nära relation med huden, genom den så kallade tarm-hud axeln. Här spelar ditt mikrobiom och dess uppsättning en avgörande roll. Därför är det viktigt att stötta både tarmen och huden med goda bakterier som skyddar denna axel.

Du kan behöva hjälp i från en terapeut som har kunskapen om hur man gör för att balansera en hud och tarmflora. Jag kan varmt rekommendera att se om du hittar någon som jag har utbildat här!


Vill du också arbeta med hud och hälsa?

Här kan du läsa mer om utbildningarna. 

Kram
Johanna – din hälsohero

 

Din hälsoheroHolistic Health AcademySkönhetUtbildning