Vår andningsrytm är den process som har allra störst påverkan på vår kropp. Om du vill du ha mer energi är förbättrad andning det bästa sättet! Du behöver inte röra på dig eller skaffa något, utan kan sitta i stolen och förändra din energinivå genom att ändra din andningsteknik.

Börja med att stänga munnen och alltid andas genom näsan (utom vid stark fysisk aktivitet förstås) – för då kommer mer syre till cellerna. Det gör också att luften värms och fuktas innan den går vidare ned i luftvägar och lungor.

#1 Andas genom näsan!

Näspassagen är också trängre än munnen, vilket automatiskt leder till att en mindre volym luft andas in och ut. Det är bra eftersom överandning är negativt för kroppens hälsobalans. Många överandas, dvs andas för mycket, vilket kan ge trötthet och bidra till astmatiska besvär.

Näsandningen filtrerar även luften och hela 75 procent av alla luftburna bakterier och partiklar rensas bort, vilket minskar infektionsrisken avsevärt. Vid utandning utgör näsan en mycket effektiv spärr som skyddar vatten och värme att lämna kroppen.

#2 Stäng munnen!

Om man andas in genom munnen får man i sig för mycket luft som är torr, kall och full av bakterier. Dessutom lämnar en stor mängd vatten och värme kroppen när man andas ut genom munnen.

Att andas genom munnen är kroppens reservkapacitet som endast bör utnyttjas vid hård fysisk ansträngning. Så snart den fysiska ansträngningen är över bör man sträva efter att återgå till att andas genom näsan.

#3 Skölj näsan

Man kan även stärka näsans reningsfunktion genom nässköljning med 35-gradig koksaltlösning. För ytterligare skydd mot infektioner eller allergener kan man använda Nazalene, ett cellulosapulver som finns i hälsokosten och man puffar in det så det lägger sig som en skyddande gele. Det ger ett utmärkt mekaniskt skydd.

Jag hade själv en mycket tydlig upplevelse av skillnaden mellan näs- och munandning när jag läste in en ljudbok. Första dagen blev det att jag andades genom munnen, helt enkelt för att den var öppen så mycket när jag talade hela tiden. Jag var enormt trött på kvällen, men trodde det berodde på all koncentration. Nästa dag andades jag i stället genom näsan, och var pigg och klar i huvudet hela dagen och även på kvällen. Det var ett väldigt tydligt resultat.

#4 Tejpa munnen på natten

På dagen kan man med viljans hjälp styra sin andning, men många andas genom munnen när de sover (utan att man vet om det). Ett effektivt sätt att träna sin näsandning på natten är helt enkelt att sätta en kirurgisk hudtejp vertikalt över mitten på munnen så att den förblir stängd på natten. Pröva det i ett par dar eller längre och se vad det gör.

Jag tillämpar medveten andning sedan tio år och märkte snabbt att jag blev mycket mer utvilad av det på samma mängd sömn och hjärnan “lär om sig” till näsandning på natten.

#5 Skydda tänderna

Det finns även en intressant koppling mellan andningen och tandhälsan. Om man har ovanan att andas genom munnen, påverkar det både tändernas och hela ansiktets utveckling. Att vara torr i munnen är ett tecken på munandning, och eftersom saliven skyddar tänderna ökar det risken för hål i tänderna.

För att optimal utveckling av tänderna och ansiktet ska tungan vila mot övre gommen. Om man andas genom munnen, hamnar tungan nere i munnen vilket kan leda till sneda tänder, underbett och smalt ansikte. Många tandproblem kan således undvikas med bättre andningsvanor.

.

Fördelar vid in- och utandning genom näsan:

  • Vi andas en mindre volym luft per minut.
  • Luften värms och fuktas innan den går ner i luftvägar och lungor.
  • 75 % av alla bakterier och andra partiklar i luften filtreras bort i näsan.
  • Stora mängder kväveoxid (NO) produceras i näsan och följer med luften ned i lungorna där det hjälper till att vidga blodkärlen i lungorna så att mer syre överförs till blodet (blodets syremättnad ökar).
  • Näsan är en effektiv spärr som hindrar att mer vatten och värme än nödvändigt lämnar kroppen vid utandningen.
  • Problem med torr mun försvinner, vilket gör att hål i tänderna minskar (saliven skyddar).
  • Genom näsandning undviker man att utveckla sneda tänder eller underbett som munandningen kan ge.

.

Samband med kosten

Obs! om du har svullna nässlemhinnor och bihålor som inte beror på tillfällig förkylning så pröva att ta bort allt gluten (vete, råg och korn) för är man känslig (veteallergisk) gör det att slemhinnorna svullnar. I en del fall kan det bero på mjölkprotein men det vanligaste är gluten.

Att ta bort vete och gluten ger då även en rad andra positiva effekter i kroppen för det är inte bara näsan som svullnar… En väldigt bra effekt är att kroppen håller mindre vätska (svullnad) och man går alltså ner i vikt!

Symtom som kan vara tecken på veteallergi: Rinnande näsa, influensaliknande symtom (feber, ömhet i kroppen), känningar i hjärtat, ödem (vätskesvullnad), eksem, glömska, depression.

Det är ren ovana att många munandas och alla kan lätt träna om till näsandning.

Läs mer om detta på Medveten andning och Andningsexperten Anders Olsson (som lärde mig en gång) har nu utbildat många Andningscoacher i Sverige.  Jag har använt Anders Olssons andningstränare i åtta år o rek varmt.

.

Allergi och överkänslighetAndningEnkla hälsorådFriskfaktorerGlutenMedveten andning