Huden är kroppens största organ – en känslig, levande vävnad som andas och känner. Vi behöver vårda och sköta den med rätt produkter – på både utsidan och insidan.

Huden är kroppens största organ och känseln är vårt  äldsta sinne. Beröring av  huden har  stor  betydelse  för  utveckling och mognad hos såväl  barn  som vuxna.  Det  är egentligen  lika  nödvändigt  som  solljus  och  utan  det  ”torkar”  vi ihop,  liksom vissnar  och  utvecklas  sämre.

Immunförsvaret  har  flera  barriärer  där  det  första  försvaret  är  huden, slemhinnorna  och magsaften. Dessa ger ett mekaniskt och kemiskt skydd (sur miljö och  enzymer  som  kan  bryta  ner  bakteriers  cellvägg). Förutom mekanisk barriär är huden också en aktiv del av immunförsvaret där båda keratinocyterna som bildar själva huden, samt en hel del vita blodkroppar och andra immunceller aktivt kämpar mot yttre och inre hot.

Huden är genomtränglig och porös, vilket innebär att den tar upp ingredienser i krämer så egentligen borde vi kunna äta de krämer vi lägger på huden. Tyvärr innehåller de flesta av våra dagliga hudvårdsprodukter ämnen som orsakar ständig irritation och obalans för huden eller är giftiga för kroppen, såsom syntetiska tensider (lödderämnen), mineralolja/vaselin och tillsatser av kemikalier.

Speciellt viktigt är det vad vi lägger på småbarnens hud!

Billiga bulkkemikalier

De allra flesta av dagens tvålar och schampon innehåller billiga, industriella bulkkemikalier som löddrar bra. Det är rengöringsmedel som kan användas för att skrubba golv. Dessvärre påverkar de också hudens och hårbottens mikromiljö. Det torkar ut hårbotten med resultatet att talgkörtlarnas fettproduktion går för högtryck – och då måste du tvätta håret var och varannan dag.

De syntetiska skummedlen tvättar bort hudens naturliga skyddslager av fettsyror, enzymer, naturlig antibiotika och nödvändiga hudbakterier. Det skapar en biologisk dysfunktion som gör att huden fjällar, hårtillväxten hämmas och munsår bildas. Huden blir lättare sensibiliserad och irriterad, vilket ökar absorptionen av kemikalier.

Hudkrämer och cerat innehåller oftast mineraloljor som – liksom bensin och asfalt – framställs ur råolja. Mineralolja innehåller varken vitaminer eller fettsyror och har en uttorkande effekt på hud och läppar. Den täpper till hudens porer med 40–60 procent, vilket är som att lägga en plastpåse över huden. Det försämrar hudens naturliga återfettning och därför blir du beroende av dessa krämer eller cerat. Forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har även visat på samband mellan mineraloljor i hudkrämer och ledgångsreumatism.

90-95 % av vanliga hudprodukter i affärerna innehåller detta billiga bulkskräp – det är skadligt för huden.

Naturliga hudprodukter

Sedan mitten av 1990-talet har jag använt naturliga hudvårdsprodukter. Det var ett självklart val, när jag väl förstod hur mycket billigt bulkskräp de lägger i alla de stora kommersiella hudvårdsprodukterna. Jag skrev en artikel om det i Dagens industri år 2000, och det blev enorm uppmärksamhet för folk hade inte en aning om detta. Det blev startskottet och uppsvinget för svensk naturlig och ekologisk hudvård.

Än bättre blev det när jag och alla andra upptäckte hur behagliga de naturliga, vegetabiliska (och helst ekologiska) hudprodukterna var för huden, med bonus att det blev verklig positiv effekt för huden!

Genom att byta till krämer, tvålar och tandkrämer med naturliga ingredienser skyddar och stimulerar du huden. Välj produkter som är gjorda av vegetabiliska oljor som utvinns ur olika frukter, nötter och frön. De kan framställas med hög grad av renhet och innehåller viktiga fettsyror som är hudvänliga, vilket innebär att de stimulerar och stödjer hudens egen funktion och cirkulation – därigenom är de läkande för huden.

Att erbjuda naturliga alternativ

Som ett naturligt steg i mitt livslånga intresse för naturlig hälsa startade jag och min bonusson Daniel Ehdin i december 2015 företaget Dr Sannas AB. syftet för Dr Sannas var att göra det enkelt att vara hälsosam! Första fokus blev naturliga hudprodukter, eftersom detta då fortfarande var ett eftersatt område.

I juni 2017 släppte Dr Sannas sina första hudprodukter och mottagandet har varit fantastiskt bra genom åren. Våra produkter blir en sorts skin food – med olika essentiella vegetabiliska oljor och växtextrakt som broccolifröolja och kolloidalt havre. För det vi lägger på huden har inverkan och mycket kan tas upp.

Vi behöver även tillföra probiotika – hälsosamma hudbakterier för att bibehålla hudens egen balans. Rent embryologiskt har tarmslemhinnan, hjärnan och huden samma ursprung – så viktigt att bibehålla integriteten i dessa oerhört viktiga organ.

Avsikten med naturliga hudprodukter med ekologiska oljor är att vårda huden.  För det är kroppens första barriär mot omvärlden – kroppens största organ och immunförsvarets första gräns. 💚 Det finns nu ett 20-tal produkter, inklusive naturlig solskydd utan de vanliga hormonstörande och miljöskadade kemiska filter.

.

Enkla hälsorådFriskfaktorerNaturlig hud- och hårvård