Så positivt: anställda som motionerar får extra semester! Sjukskrivningar på grund av stress ökar i Sverige, och i Västerås provar ett företag att minska problemet med sjukskrivningar med ett nytt grepp. 
Det kommunala bostadsbolaget Mimer prövar ett nytt projekt där anställda som motionerar på fritiden blir belönade med extra semester: de får ”tillbaka” 20 procent av tiden de lägger ner på motion. Den som nyttjar möjligheten till max kan tjäna ihop nästan en hel extra semestervecka på ett år! Det är nytta & nöje det!😀 💪

De anställda har en lista av aktiviteter som anses pulshöjande att utgå ifrån och välja mellan. Första månaden så rapporterade 68 av de drygt 140 anställda in via sina träningsdagböcker att de rört på sig på fritiden. Tillsammans har de tjänat ihop drygt 120 timmars semester – och samtidigt förbättrat sin hälsa. Projektet kommer att utvärderas efter ett år, och man gör hälsoprofiler på de anställda.

Mycket positivt, och det som är ännu bättre är att i SvT:s fråga i artikeln på nätet svarade 83% att de gärna skulle kan tänka sig att motionera för att få längre semester. Det fina är att det syns och märks, man kan inte hoppa över träningen. Positivt också om man kan träna ihop på ett företag!

Jag gillar att träna och lägger in det som en del av min arbetstid. Dels för att jag jobbar på min iPhone när jag cyklar på motionscykeln en timme och dels för att jag behöver träna för att kunna fungera bra, tänka och prestera mitt bästa!

Forskning har visat att daglig motion behövs för att hela systemet ska fungera.

Försök få till minst trettio minuters måttlig fysisk aktivitet varje dag. Regelbunden träning ger bättre andning, vilket ger bättre ämnesomsättning och energiproduktion.

Träning är medicin. Forskning visar att:

  • För varje procent du ökar muskelmassan kan du lägga på ett par år på livslängden.
  • Tre timmars motion per vecka gör en biologiskt sett tio år yngre i kroppen än om man inte tränar.
  • Ett halvt års måttlig och stadigt ökande motion kan motverka skadorna av trettio års åldrande!
  • Långpromenader med bukandning ger en fördubblad syresättning av blodet och ett stort energitillskott. Därmed påskyndas kroppens spontanläkning av olika skador.
  • För mycket stillasittande kan bidra till sjukdom och ökar risken avsevärt för att dö i förtid.
  • Fysisk aktivitet ger även dubbel bonus, den både motverkar nedstämdhet och ökar lyckonivån i kroppen.
  • Man tycker bättre om sig själv och känner sig mer attraktiv vid måttlig regelbunden motion. Hela självbilden förbättras, vilket är positivt för hälsoläget generellt.

Kanske något för företagen att lägga in i planeringen för nästa år… Läs mer här.

.

Dr Sanna Ehdins bloggTräning, stretch, andning