Nedan berättar Ann mer om vad dansen betyder för henne och hur den har påverkat hennes liv. Vi har också bett henne att dela med sig av sina bästa tips för att komma igång med träningen efter semestern. 

”Dansen gav mig mod”

När Ann var 11 år började hon på dansskola i Helsingborg och ett par år senare flyttade hon till dansens mecka, London. Därefter skulle det inte dröja länge innan hon knep en VM-plats i Australien, vilket följdes av 15 års närvaro i eliten inom dans.

Idag jobbar hon främst som danslärare för personer i alla åldrar och utvecklar dans- och träningsprogram som passar olika målgrupper.

Enligt Ann har dansen spelat en betydande roll, både för hennes fysiska och psykiska hälsa. 

– ”Dans har varit allt för mig i mitt liv. Den har fått mig att gå från ung, blyg och tystlåten till att hitta ett fysiskt sätt att uttrycka mina känslor, något som dels gjorde mig modigare, men som också varit till stor hjälp i svårare perioder i livet. Dansen har också gett mig en hållbar fysik som vuxen och därigenom en bättre hälsa.” 

Det bästa med dansen enligt Ann själv är kombinationen av träning och harmoni i musiken. Forskning visar dessutom att dans gör oss glada eftersom samspelet mellan ljud och rörelser ökar kroppens utsöndring av oxytocin. Det är också anledningen till att Ann beskriver dans som ” soulfood”. 

Läs också Så här kommer du igång med din träning!

Anns bästa tips för att komma igång efter semestern

Ann lever fortfarande en mycket aktiv livsstil och strävar efter att bibehålla en sund balans för att kroppen ska må så bra som möjligt. Men att komma igång med träningen, vare sig det handlar om dans eller någon annan aktivitet, är inte alltid så lätt, framför allt inte efter semestern. 

Vi har därför bett dansdrottningen Ann att dela med sig av sina bästa tips för att komma igång och hålla motivationen uppe, även när semestertiderna börjar lida mot sitt slut.

– ”Efter semestern är viktigt att försöka ha ett lustfyllt tänkande kring träning istället för att hitta måsten. Fundera över hur du tycker om att träna och hur du kan få in det på ett naturligt sätt i vardagen.”

Viktigt att sätta upp kortsiktiga mål och att ha kul

Ann menar också att det är viktigt att sätta upp kortsiktiga och realistiska mål för att hålla sig motiverad att fortsätta.

– ”Det är också viktigt att sätta upp kortsiktiga delmål för att minska pressen. Är pressen för hög är risken att du ger upp för att det känns hopplöst. Börja istället smått och bygg sedan upp stegvis. Tänk också på att resultatet inte bara ska mätas i midjan eller på vågen, utan också i känslan.”

Hon lägger även till att det är viktigt att ha roligt under tiden du rör på dig.

–  ”All träning är bra och den som faktiskt blir av är den som spelar roll. Skuldkänslor leder sällan till en bra start, så ge dig själv de bästa förutsättningarna och ha roligt samtidigt som du rör på dig!”.

Läs också Ann möter Dermot Clemenger i “Wilson pratar hälsa”

Tillskott kan förbättra hälsan och prestationerna

Ann har också märkt att kroppen beter sig annorlunda efter 50-plus och därför är det viktigt att ta hand om den på ett annat sätt. Hon använder sig till exempel av olika kosttillskott för att ge sig själv de bästa förutsättningarna. 

– ”Glyc har ett varierat utbud för kropp och knopp som passar bra för olika tider i livet.

Själv använder jag Active när jag tränar mycket för att hjälpa med återhämtning, Sharp när stressen gör sig påmind och Glyc Boost är för att stötta ledfunktionen. Välmående är en färskvara som måste vårdas!”

Av Elsa Larsson

dansmåltillskottträning