När dagarna blir kortare och solen inte längre är lika varm kan många känna ett visst vemod inför att sommaren, med allt vad den innebar, nu är över och vi behöver rusta oss för vinter, kyla och mörker. För vissa betyder inträdet i hösten att det blir nedstämda och kanske till och med går in i en depression, en så kallad årstidsbunden depression. Men den typen av depression är inte lika kraftig och allvarlig som en ”vanlig” depression. Det handlar om att hjärnan inte klarar av att det blir mörkare så snabbt. I Sverige upplever många att våren är mer tröttande än hösten. Varför vissa drabbas av nedstämdhet på vår eller höst och andra inte finns det ingen bra förklaring till. Men en anledning är att hjärnan helt enkelt inte hinner med omställningen. I länder runt ekvatorn förekommer årstidsbundna depressioner nästan aldrig, vilket man tror beror på att skillnaderna mellan dag och natt är ganska jämna och att vår och höst mest innebär skillnader i temperatur. Ju längre norrut man bor desto vanligare är det med årstidsbunden depression.

Läs också: Mat som kan bekämpa depression och ångest

Inflammation i hjärnan och depression

Årstidsbundna depressioner är vanligare än vad man tror. Att bli ledsen, trött och initiativlös under hösten är mer socialt accepterat än att bli det på våren, för vi ska ju tycka att sol, värme och socialare liv är härligt. På hösten när mörkret drar in blir förändringen lite mjukare. Trots det är höstdepressioner oftast svårare än känslan som infinner sig på våren. Statistik visar att ungefär fem procent av befolkningen drabbas kraftigare än andra av årstidsbundna depressioner. Dessa individer hamnar inom ramen för de kriterier som uppfyller en depression. Siffror visar att över 350 miljoner människor i hela världen och var femte svensk lider av depression. Det finns ett samband mellan inflammation i kroppen och depression, något bland annat svenska forskare håller på att undersöka sambanden mellan. Att drabbas av psykisk ohälsa räknas som ett folkhälsoproblem, och tyvärr ökar det stadigt. Att må riktigt dåligt i perioder drabbar både ung som äldre.

Trötta november

När vi snart ställer om till vintertid kan man känna sig lite piggare av de ljusare morgnarna. Det ökade ljuset hjälper hjärnan att förstå skillnaden mellan dag och natt. Dagsljuset styr en del funktioner i vår kropp. Till exempel regleras dygnsrytmen. Att bara var inomhus gör skillnaderna mellan dag och natt otydligare. Då kan kroppens produktion av sömnhormonet, melatonin, utsöndras mer och medföra att vi känner oss trötta. Forskning visar att november är den månad som skolungdomar känner sig mest nedstämda.

Läs också: Dags att fylla på D-vitamin igen – här våra bästa tips

Vitaminer och dagliga promenader

Men vad kan man då göra för att undvika nedstämdhet eller depression under hösten? Ja, det finns mycket du kan göra själv. Se till att äta näringsrik mat, för när du är trött så känner du ett sug efter socker och snabba kolhydrater. Tillför vitaminer om du behöver. Förrådet av D-vitamin sinar ganska snabbt efter sommarens påfyllnad och det kan var en bra idé att ta en kur under senhösten och vintern. Adaptogener som rosenrot, rysk rot, schisandra och ashwagandha är både uppgigande och hjälper kroppen att gå ner i varv. Saffran och johannesört lättar på trötthet och piggar upp sinnesstämningen. Även om du är trött på dagen kan det vara svårt att sova på natten. Att sova bort trötthet och en dämpad sinnesstämning hjälper sällan. Ha starka lampor tända hemma, även om dessa inte går att jämföra med utomhusljuset. Men om du kan, ta en promenad på morgonen när ljuset har en tydlig effekt i kroppen. Efter ungefär klockan tio på förmiddagen ändrar ljuset sin sammansättning och har inte samma effekt på kroppen. En promenad på förmiddagen minskar kroppens produktion av sömnhormonet melatonin och gör dig piggare. Våra gener är anpassade efter den aktivitet vi gör under dagen och den vila och återhämtning vi får på natten. Denna rytm, som 50 procent av våra celler följer, kallas det cirkadiska systemet. Vet du om att humöret sjunker på hösten så förbered dig redan nu.

Av Inger Palm

depressionpromenadersolvitaminer