I takt med att återvinningsindustrin förändras och uppmärksammar intresset som finns bland konsumenter, blir också fler produkter med återvunna material tillgängliga. De flesta är överens om att återvinning av plast är ett viktigt sätt att förhindra att det hamnar på fel plats (läs havet) och blir till nya material och förpackningar. 

Läs också: Hänger du med i ekosnacket? Här är termerna att ha koll på

Myten om att återvinning inte spelar roll 

En del tror att det inte spelar någon roll för miljön att återvinna. Soporna bränns upp för energi eller forslas bort till annan plats för förvaring. Men det finns många vinningar med att återvinna plast. Idag återvinns cirka 30 procent av plasten i Sverige. Ungefär en tredjedel av energin som gick åt till att producera plasten från början kan sparas när plast istället återvinns. Det skapar också nya jobb när vår plast ska bli till hållbara material. 

Rester av kemikalier i återvunnen plast 

Även om det är ovanligt med höga nivåer av giftiga kemikalier i återvunnen plast, förekommer det. Leksaker och köksprylar är exempel på produkter där höga nivåer av farliga flamskyddsmedel upptäckts. Dessa kemikalier är inte tillåtna i nytillverkad plast och bör självklart vara förbjuden även i återvunnen plast, menar många. Nya regler på området är troligen bara en tidsfråga.

Läs också: 5 förändringar för hållbara badrumsprodukter

Återvunnen plast som greenwashing 

Det du ska tänka på är att återvunnen plast ibland används som green washing. Det är när en produkt som inte alls är hållbar eller miljövänlig framställs som det tack vare sitt innehåll av återvunnen plast. Exempel skulle kunna vara en plastpåse, där ett bättre alternativ är att bära i en tygpåse. Risken att den läcker ämnen till naturen är mindre och den kommer hålla för fler användningar än plast. För plast är fortfarande plast och återvunnen plast kan innehålla precis lika mycket mikroplaster som nytillverkad. Risken finns att mer plast konsumeras och när de till slut inte återvinns förbränns de och spär på nivåerna av växthusgaser eller hamnar på fel plats i naturen. 

Minska din plastkonsumtion 

Ett sätt att säkert minska plastens negativa effekter på vår natur är att konsumera mindre av den. 

  • Välj förpackningsfria produkter 
  • När det är dags att köpa nya matlådor eller köksredskap kika på mer hållbara alternativ som glas, trä eller metall. Leta gärna second hand eftersom dessa prylar ofta tål att användas igen och igen. 
  • Köp inte plastleksaker till barnen. Idag finns många alternativ till plastprylar för de minsta. Och hur många leksaker behöver barnen egentligen? Kanske är det enklast att helt enkelt köpa mindre. 

Av Katarina Fornander

återvinningplaster