Vad är manukahonung?
Manukahonung, som ibland stavas mānukahonung, är en mörk honung från Nya Zeeland som skördas från den inhemska Mānukabusken.
Honung är generellt sett en ingrediens som har många positiva effekter, men manukahonungen är speciell. Den innehåller nämligen den aktiva ingrediensen metylgloxal som har många hälsofördelar.
Metygloxal gör dels honungen antibakteriell samtidigt som det ger den antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper. Honungen finns dessutom med olika koncentration av metylgloxal.
Välj honung med kvalitetsstämplar
När du handlar manukahonung är det viktigt att du väljer en produkt med MGO och/eller UMF-klassificering. Det är Nya Zeelands kvalitetsstämplar för en bra honung och garanterar att produkten är anskaffad på ett naturligt, hållbart och etiskt sätt.
Tänk på att aldrig köpa manukahonung som är tillverkad i ett annat land än Nya Zeeland!
Varför är manukahonung bra för kroppen?
Manukahonung har många hälsofördelar tack vare dess antibakteriella, antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper. Den har använts länge för att lindra olika åkommor och bidra till en bättre allmänhälsa.
Här är några av de främsta fördelarna med det flytande guldet.
Snabbar upp sårläkning
Honungen är främst känd för dess förmåga att läka sår. Du applicerar den direkt på såret för att snabba på läkningsprocessen och minska smärtan.
Sårläkningseffekten är faktiskt vetenskapligt bevisad och år 2015 godkände US Food and Drug Administration manukahonung som ett sätt för att behandla sår. Forskning visar också att honungen har en bevisad effekt på vävbildningen, brännskador och sår på ögonlocken.
Lindrar halsont och hosta
Honung och citron är två ingredienser som ofta används som huskurer för att lindra halsont och lättare hosta. En studie från 2010 visar att manukahonung är effektivt för att mildra symptomen vid hosta.
Förbättrar mag- och tarmhälsan
Det finns även studier som visar att manukahonung är bra för matsmältningen tack vare dess probiotiska egenskaper. Honungen tillför goda bakterier till magen som underlättar matsmältningen.
Bortsett från allt detta kan honungen även förbättra munhälsa, tandbesvär och lindra hudåkommor, framför allt hos personer med torr eller acnebenägen hy.
Läs också: Magisk manukahonung – vad kan den göra för dig?
Honungens styrka avgör effekten
Det är viktigt att hålla utkik efter styrkan på manukahonungen om du vill ta del av hälsofördelarna. På produkten anges koncentrationen av den aktiva ingrediensen metylgloxal, som ibland förkortas MGO. Koncentrationen testas alltid i godkända laboratorium.
- 40+ ger näring och skydd. Den passar bra för vardagskonsumtion.
- 300+ passar dig som vill öka sitt skydd och ge kroppen en rejäl dos näring.
- 700+ ger den största effekten och passar dig som vill ge kroppen och immunförsvaret en riktigt hälsoboost.
Så använder du manukahonung i vardagen
Manukahonung har en mild, söt smak och kan därför används i många vardagsrecept. Jämfört med annan honung är smaken dock något bitter, men det verkar användarna uppskatta.
Oftast rekommenderas 1–2 teskedar honung per dag, men det varierar såklart på koncentrationen av metylgloxal. Honung med högre koncentration kan du inta mer sällan än honung med lägre koncentration.
I ditt te
Precis som vanlig honung passar det bra att använda manukahonungen i te. Ett tips är att inte blanda ut honungen när vattnet är för varmt. Vissa av honungens positiva egenskaper kan nämligen försvinna vid upphettning.
Läs också: Dr Sanna: Grönt te främjar autofagi
I bakning och matlagning
Honungen går även bra att använda i bakning och matlagning där honung är en ingrediens. Du kan även ringla den på yoghurten, använda den som pålägg på smörgåsen, på pannkakor eller varför inte äta den som den är?
På kroppen
Vad gäller sårläkning och hudåkommor stryker du honungen direkt på såret eller huden. Lägg på honungen innan du sätter på plåster. Du kan även göra en ansiktsmask med manukahonung och andra näringsrika ingredienser, exempelvis avokado och kokosolja.
Naturlig manukahonung
Manuka Lab Manukahonung är en helt naturlig Mānukahonung från Nya Zeeland anskaffad på ett hållbart och etiskt sätt.
Av Elsa Larsson
2 Comments
Tack rolig att läsa bra info
Vad kul att höra! Trevlig helg <3