Träffande krönika av Estelle Nordenfalk, som driver studion Yogayama och föreläser inom hälsa och livsstil. Jag citerar: 

”Jakten på pengar har kommit att fungera på ungefär samma sätt som en religions vägledning i livet. Pengar är dessutom lättförståeligt och mätbart. Givetvis är det förföriskt.
Det finns en naturlig sårbarhet och inbyggd stress i pengar eftersom det är något som kan försvinna. Det finns ju också en tydlig förklaring till varför pengar inte funkar på det sätt som vi tror. Det handlar ju faktiskt om en tankevurpa och okunskap om vårt sinne. Du kan få en snabb kick av det pengar kan ge, men därefter går sinnet tillbaka till ungefär samma läge som innan och det enda som har hänt är att referenspunkten har förflyttat sig. 

På Yale University har de under åren frågat sina avgångselever vad som är viktigt i livet:

  • 1967 svarade 86% – att utveckla en god livsfilosofi
  • 2005 svarade 71% – att tjäna mycket pengar.
  • Hur skulle svaren se ut idag efter ytterligare 15 år?

Kanske har vi nu detta speciella år haft möjlighet att reflektera över livet och vad som faktiskt betyder något. Hur skall vi leva som människor? Hur vill du fördela din tid? Vad har alla tusen år av filosofi lärt oss rent praktiskt?”

Min kommentar:

Viktiga reflektioner, för utan en fungerande basfilosofi fungerar inget. Så fråga dig själv – vad söker du efter? För när pengar o materiella världen är mer värt än de immateriella- goda relationer, kärleksband, inre utveckling, välmående, friskhet och människor – ja då är vi de stora förlorarna. 

All forskning visar att fokus på det första skapar psykisk o fysisk ohälsa. 2020 är vår största gemensamma möjlighet till uppvaknande för en kursändring mot de mänskliga värden som de facto skapar mänskligt välmående och en hållbar o hälsosam framtid! Och det är INTE isolering utan t ex odla gemenskap och starka immunförsvar!! Nedan text ur min blogg Materialism skapar ohälsa:

Konsumtion som religion

Materialism och pengar är den rådande religionen, trots att mängder av forskning visar att materialism skapar ohälsa, dåligt mående och olycka. En inre tomhet alltså. Syntetiskt skapad för att det skapar ett begär… För hela systemet är också uppbyggt på att vi ska känna olust och inte vara tillfreds – för annars är vi inga bra konsumenter.

Marknadskrafterna har lyckats få våra liv att kretsa kring konsumtion, att ständigt förbruka och köpa mer och mer. Att se på andra och jämföra, känna att vi är mindre värda för att vi har färre saker… Vi har blivit som materiella heroinister, och abstinensbesvären är många och plågsamma. Den inre tomheten ökar hela tiden, för inga prylar eller kickar kan fylla det hålet.

Vi har ju saker för att kunna använda dem, och ett skäl till kaoset är att vi nu älskar våra prylar och använder människor… När det borde vara tvärtom.

Älska människorna, inte det materiella.

Så dags att tänka om, tänka nytt och göra nytt!