Mitt i mörka och tyvärr allt för gråa vintern vill jag slå ett slag för en lysande rotfrukt – moroten. Den är närodlad – 93 procent av odlingen sker i Sverige – och smakar saftigt och gott samtidigt som den är oerhört nyttig! Dessutom är den bland de billigaste livsmedlen och har lång hållbarhet (vid rätt förvaring).

Morötter är en av våra allra nyttigaste grönsaker med framförallt betakaroten, vitamin A och fiber. I morotens färgämne finns antioxidanter som stärker immunförsvaret, och ju starkare orange färg desto större innehåll av nyttiga antioxidanter. Morot innehåller också stora mängder kisel som stärker bindväven och hjälper kalciumomsättningen (ger starka ben). Vintermorötterna innehåller betydligt mycket mer näring än de späda delikatessmorötterna.

Vi äter i snitt 11 kg morötter per person och år och hälsan skulle må bra av en ännu större konsumtion. Fyll på med vitalkraft med hjälp av morötter: råa, rivna, slantade, wokade, i grytor, soppor, sallader etc! Som inspiration är här några goda recept med morötter från min kommande matbok:

Gulröd böngryta  (3–4 portioner)

  • 1 gul lök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1/2 fänkål
  • 1 stor morot
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 burk krossade ekologiska tomater
  • 1 burk röda kidneybönor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk rosmarin
    1 krm chilipeppar
    l/2 dl ketchup

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smöret så att det blir mjukt, men inte bränt. Skiva fänkål, skala moroten och ingefäran och skär i slantar. Låt fräsa med löken några minuter. Tillsätt tomater, bönor och kryddor och låt koka upp. Smaka av med ketchup.

Denna goda snabbgryta är värmande, näringsrik och ger en mättnad som håller länge. Den innehåller också smakliga kryddor som har stark inflammationsdämpande effekt – vilket främjar en god hälsa.

Thaisoppa med morot  (3-4 portioner)

  • 4 morötter, skalade och skurna i slantar
    2 msk ingefära, hackad
    1 msk kokosolja
    1 tsk gurkmeja
    1 vitlöksklyfta, hackad eller 1 tsk vitlökspulver
    1 knivsudd sambal oelek
    1 burk kokosmjölk
    1 apelsin, skuren i bitar
    citrongräs (valfritt)
    havssalt efter smak
    basilikablad

Fräs morötter, ingefära, gurkmeja, vitlök och sambal oelek i kokosolja i ett par minuter. Häll i hälften av kokosmjölken, apelsin och ev citrongräs och koka ett par minuter. Ta bort citrongräset och mixa med stavmixer till en slät soppa. Späd med resten av kokosmjölken till önskad konsistens. Salta. Servera i djupa skålar och garnera med basilikablad.

Äppel- och morotssallad  (4 portioner)

  • 3 morötter
    2 svenska äpplen, fasta och syrliga
    2 tsk äppelcidervinäger
    3 msk rapsolja
    1 krm malen kanel
    1 krm stark curry

Skala morötterna och grovriv på rivjärnet. Riv även äpplena. Ringla över vinäger och olja. Pudra över kanel och curry. Blanda om och servera som en råkostsallad.

Snabbt, enkelt och saftigt gott. Det är bra att börja måltiden med råa grönsaker, vilket ger enzymer och näringsämnen som underlättar matsmältningen.

(6/1-08)

Blogg Arkiv 2008Dr Sanna Ehdins blogg