Ost tillverkas traditionellt med hjälp av ostlöpe, och det aktiva ämnet är kymosin. Men visste ni att kymosin, det enzym som gör att osten bildas, numera tillverkas med genteknik i mikroorganismer? Det kallas för ystenzym, och används av de två största mejerierna som har 80 procent av svenska ostmarknaden. Problem 1 är att främst används Aspergillus Niger, så svartmögel (!), vilket kan ge samma problem med allergier och känslighet som massor har med citronsyran E330! Denna förändring har skett i det tysta. Problem 2 är att SLV har bestämt att ost inte längre behöver ha innehållsförteckning, så vi kan inte veta helt vad som tillsätts i ”Ostprocessen”. Stor varning alltså! Höjd konsumentmedvetenhet behövs nu, så att vi styr industrins produktion genom medvetna val.
Först vill jag säga att jag älskar ost, men bara vissa sorter som Gruyere, en schweisisk ost som tillverkas på icke-pasteuriserad mjölk. och ett par sorter till. Men då min kropp inte tål kasein (artfrämmande protein och som kitt/klister, referens nederst) så äter jag mkt lite ost. Samt att jag numera reagerar även på den mesta fetaost gjort av ekologisk får och getmjölk – fast nu förstår jag varför.
Hur kom jag på detta med GMO-enzymer? Jo jag hade köpt för mycket ost så frös in den, och upptäckte att frysningen gjorde att jag tålde det bättre. Började undersöka varför, och så n–ystades allt detta upp! 🙂 Läs mer…
Det är viktigt att höja medvetenheten så att vi kan göra bra hälsoval med maten. Enda sättet att undvika det genmodifierade är att att kolla allt och köpa lokalt från små mejerier.
- Tillägg 2023-05-23: Inlägget på FB om detta har setts av över 100 000 personer, 1300 gilla (eller reaktioner), 420 kommentarer och 964 delningar. Se det här.
Ostälskare se upp! Mina råd:
- Läs alltid innehållsförteckningen och att undvik ”ystenzym” är ett bra råd. Sveriges största mejerigigant Arla har GMO svartmögel-producerat ystenzym i alla sina ostar (utom en).
- Leta efter att det ska stå ”löpe” eller ”ostlöpe” och INTE ”ystemzym” på förpackningen.
- KRAV-ost kan även göras med mikrobiella ystenzym (dock inte genmodifierat skriver de) så du får se om du tål det eller inte.
- Köp från mindre mejerier och cooperativa mejerier som använder ostlöpe fortfarande, som Falköpings Mejeri, och era lokala gårdsmejerier.
- Men vi kan tyvärr inte veta om det är fråga om FPC (GMO-framställt ystenzym) genom att bara läsa ingrediensförteckning. Tacka hjälpsamma livsmedelsverket för det….
- Problemet är nämligen att ost numera inte behöver inte ha någon ingrediensförteckning på grund av ett undantag som finns i lagstiftningen! Svenska livsmedelsverket (SLV) tycker att processhjälpmedel för ost inte behöver redovisas. Hmm… (Ref 3 läs mer nederst).
- Inte heller behöver de skriva ut om cellulosagummi är med, vilket ni kan räkna med att det är i nästan all ost numera. Och slv anger ingen övre gräns för det, så industrin får bestämma själva om de spär ut produkten 5 eller 20 procent eller mer med smaklös, billig bulkkemikalie! Så ni får kolla med tillverkarna, meddela gärna i kommentarsfältet nederst. Ref till hur Cellulosagummi skadar tarmslamhinnan och tarmfloran nederst.
- Om du är känslig kan det kanske förbättras om du fryser in osten minst 12 timmar – pröva. Ost av bra kvalitet smular inte sen.
FAKTA: Osttillverkning
Osttillverkning kallas ystning och efter pastörisering av mjölk tillsätts löpe, som innehåller enzymer som sönderdelar mjölkproteinet (vilket är kasein till 80%) och fäller ut parakasein, vilket gör att ostmassan stelnar (koagulera). Citronsyra kan tillsättas för att surgörningen får kaseinet (med kalciumfosfat) att kollapsa – vilket gör att ostmassan stelnar. Även mjölksyrabakterier tillsättas så att laktosen omvandlas (jäsning) till mjölksyra, vilket ytterligare sänker ostens pH-värdet.
Resten avskiljs; vassle som består av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. Efter koaguleringen pressas ostmassan i formar vilket får resterande vassle att avgå, hur pass man pressar avgör om den blir grynpipighet (som i hushållsost) eller rundpipig (som i Grevéost).
Det aktiva ämnet i löpen är enzymet kymosin, som spjälkar, bryter ner kaseinet. Detta enzym som produceras i kalvmagen (löpe) och har använts i tusentals år. Men nu tillverkas kymosin mha genmodifierade mikroorganismer, främst svartmöglet Aspergillus Niger.
• OBS! Wikipedia missar helt att ta upp ystenzym och att den mesta ost idag tillverkas med enzym från genmodifierade mikroorganismer.
.
Visste du att vi äter i snitt 20 kg ost per person och år i Sverige – Danmark och Finland i världstoppen med 27–28 kg/år.
ARLA dominerar
Arla foods har 67 procent av den svenska mejerimarknaden och har mer verksamhet i Danmark än i Sverige (ska kolla de senaste siffrorna, men ungerfär):
- Skånemejerier 13 %. (har franska ägare sedan 2012)
- Milko 12 %
- Norrmejerier 6%
- Falköpings 1 %
Ny blogg kommer om småmejerierna och gårdsmejerier sen, och tipsa mig gärna i kommentarsfältet. Samt handla från dem och gynna dem samtidigt som vi styr bort från GMO-enzym.
Så vad svarar ARLA på frågor om detta ystezym? Text hämtad från deras Kundforum på hemsidan (länk 1 nederst).
Fråga: ”Jag vill gärna ha en förklaring till hur och av vad ostenzym tillverkas? Vi är många som mår dåligt av ostar med ostenzym.”
Svar från Arla: ”Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger. Det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar. Ystenzym är identiskt med det enzym som produceras i kalvmagen (löpe), men framställs istället utav mikroorganismer.”
- Arlas ostar är ystenzym framställt från genmodifierad Aspergillus Niger i alla ostar utom en.
.
Kymosin – enzymet som görs med GMO
Kymosin heter det enzym som gör att ost bildas och det finns naturligt i ostlöpe. Men numera tillverkar Matprocessindustrin (fd Livsmedelsindustrin) det med genteknik i Aspergillus Niger, Svartmögel – så lika illa som E330 Citronsyra alltså. Varning alltså! Arla säger att ”det finns inga spår av mikroorganismerna från svartmöglet kvar i enzymet och därmed inte i ostarna”.
Men kan de verkligen garantera att inga mögelsporer etc finns kvar i enzym och ost? Knappast och de undviker det stora problemet med sin formulering. För det är mögelsporer man reagerar på med allergi – inte själva mikroorganismen.
All mögel producerar mögelsporer och det räcker med nanogram till mikrogram för att ge allergi. Dessutom är det matprocessindustrin som ska bevisa att det inte finns mögelsporer el mögeltoxiner kvar i sin mat… Men Arla låtsas att allt är bra, förnekar att det kan finnas problem med att isolera enzym från genmodifierat svartmögel.
Ystenzym kan bestå av vegetabilier från svamp eller växter men även från mikrobiellt ursprung. En viss sorts ystenzym (så kallat FPC) framställs ofta med hjälp av svartmögel, som få växa i en sockerlösning. I fallet med ystenzymet har svartmöglet dock genmodifierats så att det producerar enzymet Kymosin B (samma som finns i löpe från kalvmage).
- OBS! Man kan inte veta om det är fråga om FPC (GMO-framställt ystenzym) genom att bara läsa ingrediensförteckning. Ref: Eatersmap
Frågan är: varför ska vi äta mat som producerats med hjälp av genmodifierat svartmögel?!? Vill du äta det? Om inte får vi använda vår konsumentmakt och sluta köpa osten som gjorts med genmodifierat svartmögel-ystenzym.
Välj KRAV-märkt
Hela den ekologiska världen säger bestämt nej till GMO, menar Kravs försäljningschef Johan Ceijne. OBS Änglamarks ekologiska får o getfetaost är inte KRAV-märkt, och betyder det då att de använder GMO-Ystenzym i produktion. Detta är en djungel nu! Men de redovisar i vart fall “mikrobiellt ystenzym” – fast det tydligen inte ens behöver anges.
- Här finner du ostprodukter med eller utan ystenzym (OBS denna hemsida uppger sig vara en fristående sida utan koppling till någon tillverkare. Men varför anger de inte vilka de är, för inget görs nästan idag utan kommersiella intressen).
.
Tack för ditt engagemang i frågan genom att läsa min blogg och sprid den gärna vitt och brett – samt gör medvetna konsumentval tack!
Dr Sanna Ehdin
Läs mer:
1) Fråga på slv hemsida: ”Jag upptäckte att ett mejeri inte skriver in sin koagulant i sin ingrediensförteckning, det står alltså bara “pastöriserad mjölk, syrningskultur och salt” på ingredienslistan. Jag frågade dem hur det kom sig att löpet/ystenzymet inte fanns med och fick svaret att det är ett processhjälpmedel och därför inte behöver vara med.” SLV svarar: ”Ost behöver oftast inte ha någon ingrediensförteckning på grund av ett undantag som finns i lagstiftningen. Men när företaget har valt att ha med en ingrediensförteckning, ska den vara fullständig och anges enligt kraven för ingrediensförteckningar.”
Om du har tre timmar över kan du läsa på: När det inte behövs en ingrediensförteckning på vår fördjupande webbplats Kontrollwiki. Det finns särskilda regler för hur enzymer ska anges i ingrediensförteckningen. Ser man på…… hmm 🤨🤔
2) Omdebatterad ost vanlig i butikerna. https://www.gp.se/nyheter/sverige/omdebatterad-ost-vanlig-i-butik-1.62639
3) Läs mer om Intolerans mot kasein
4) Läs om Cellulosagummi som skadar tarmfloran och tarmslemhinnan.
5) Arlas kundforum frågor om ystenzym
6) Läs mer om mögel och även hur vi kan sanera det i vår omgivning och hus
39 Comments
Tack för mycket värdefull information!
Ett ytterligare bevis på livsmedelsindustrins agenda.
Tack Rolf och ja, uppenbart för alla som kan se.
Går hos en naturläkare och osteopat. Var på en uppföljning förra veckan, haft uppehåll några månader. Nu upptäckte hon att jag hade svart mögel i mig. Först tänkte jag huset jag hyr, men har inte känt att det luktar i huset eller av mina kläder. Men efter ha läst denna artikel så kanske jag hittat varför. Äter inte så mycket ost men senaste tiden kanske mer. Äter en del fetaost så frågan är om ystenzym används där också.
Det värsta var att naturläkare sa att svart möglet satt sig i tallkottkörtel bl.a. Så nu går jag på rening och ska verkligen ha koll på vilken ost jag äter om jag överhuvudtaget ska äta ost.
Tyvärr i de flesta fetaostar (färdigförpackade i små rektangulära block) vilket gör att jag inte köper sånt längre vilket i sin tur är en sorg då jag åt det rätt ofta.
Samma här ingen mer feta… och nu vet jag varför jag tålt den dåligt senaste åren. Men man kan göra fetaost själv om man får tag på get eller fårmjölk!
Svea mejeri har fetaost utan ystenzym (gjord på löpe)
Skulle gissa att det sistnämnda, att det sätter sig i tallkottkörteln är en MYCKET stor anledning till att det överhuvudtaget används i osttillverkning. Ett effektivt sätt att trycka ner medvetenhet i mänskligheten!
Stort tack för denna utförliga och givande information.
I Orsa har vi ett fantastiskt litet mejeri. Hansjö mejeri. Där tillverkar man sina ostar med löpe. De har vunnit fina priser och fått mycket fina omdömen.
Blir så ledsen när jag läser sådant här, är vi konsumenter bara mjölkkor på pengar för tillverkare och försäljare?
Tack Sanna Edin för att du bryr dig om oss okunniga och delar med dig av din kunskap.
Jag instämmer helt med dig, och varmt tack för din uppskattning!
Väldigt intressant! Måste kollas upp mer…🤔 Ett påpekande bara…Veganer äter inte ost.
Hej o tack för intressant inlägg Sanna 💚 du är fantastisk 🙏🌟
Första frågan – finns det en fetaost utan svartmögel?
Sista frågan – vilken/vilka fetaost tillverkas utan svartmögel?
Tack ❤️🌟från en superkänslig allergisk mat mögel pollen damm pälsdjur kemikalier
Cecilia Åkesdotter
Tack Cecilia och se lista här, men kolla alltid i affären ändå. Varmt tack och se här – står löpe i fler men kolla i affären! https://www.gp.se/livsstil/konsument/syrligt-och-smuligt-n%C3%A4r-gp-testade-fetaost-1.1077751
Tusen tack Sanna 👍🏼🙏🏼🥰 tur att jag är personen som har mitt intresse i mat och att nästan lusläsa ingredienserna 😅.på varor . Läser 📖 även nu din faste bok 👌🏽🙏🏼
tack Maria, blir glad att höra det!
Hej.
Blev bedrövad över inlägget med ost. Urs det går inte lita på nått.
På din FBsida tipsades det om en osttillverkare – Gäsene mejeri.
Man kunde gå in på deras hemsida och kolla vilka butiker i ens närhet som säljer deras ost.
Detta är vad ostarna innehåller när jag gick in på Coops sida :
Pastöriserad svensk MJÖLK, syrningskultur, löpe, kalciumklorid, salt, konserveringsmedel E251, ytbehandling E235
Låter inte trevligt?
Ja det är bedrövligt. Den enda ost jag köper är Gryere och den är gjord av opasteuriserad komjölk och inga tillsatser mer än löpe och syrningskultur. Falubygdens säljer den bl a via Ica men finns i alla välsorterade affärer, Schweizisk ost.
Tusen tack Sanna för att du delar denna information till oss. Jag känner mig mer och mer bestört över hur livsmedelsindustrin mer och mer ultraprocessar och gentekniktillverkar ingredienser och mat med diverse olika tillsatser och smakämnen. Det är ju inte svårt att dra slutsatser att det påverkar vår hälsa negativt när vi är så långt från artegen föda. Tusen tack igen 🙏🏼🌟🌟🌟
Tack för denna vårdefulla infomrmation!
Du missar att det är mykotoxiner de flesta blir sjuka av när det gäller mögel.
Jag missar det inte, har haft problemet själv och vet. Man blir sjuk av det ner i nanonivåer så behövs mkt lite – och det går inte att rena bort det från “ystenzymet”.
Tack för bra info om ystenenzymet! Hade ingen aning!
Jag tycker heller inte att det är ett bra alternativ med löpe (animalisk produkt gjort på malda kalvmagar). Vi vill inte äta djuren längre. Känns helt fel för oss (mig själv och familjen).
Det är innehållet i magen hos ko eller kalv som är ursköljt, inte mald kalvmage. Det är bättre än GMO-svartmögelenzym, det kan jag lova dit!
Ett stort tack för ditt mod att skriva om sanningen!
Tack! Ja Sanna är här för att lyfta sannaingar. Jag kan önska det var lite enklare uppgift, men tydligen inte (skratt)!!
För mig låter mikrobiellt och GMO likadant o samma skit, kan man veta att det första INTE innehåller svartmögel?? Och tack! Jag trodde jag hade bra koll vad jag stoppar i mig, men mejerierna hade glidit undan, men herregud allt jag vänder på och läser feta, halloumi och ost innehåller ystemsym😭 Det blir lättare o lättare att utesluta livsmedel, blir inte mycket kvar av värde
Svartmögel kan tyvärr orsaka skador på både din hälsa och ditt hem. Det är den farligaste typen av mögel. Svartmögel bildar mykotoxiner, vilket sprider luftburna gifter i gasform. Dessa gifter kan ge upphov till hälsobesvär som allergier, kroniska lungproblem och i värsta fall cancer. https://www.fuktpatrullen.se/blogg/vad-ar-farligt-med-svartmogel-hur-far-man-bort-det/
Jag trodde all ost var producerad av naturliga ingredienser.
vill gärna veta mer om detta
Vilken tur att jag såg denna artikkel! Har just varit och inhandlat feta ostar och halloumi. Trist men de kommer kastas. Några halloumi har mikrobielt enzym. Var väl samma sak..
Tack för intressant och upplysande information. Inte konstigt att folk får problem med allergier, tarmbesvär och sjukdomar. Läkarna står helt oförstående när man säger att ens barn reagerar på citronsyra…
Det gäller att läsa på och luska runt för att få ihop pusslet med diffusa symtom.
Vi får sprida kunskapen och informationen till våra medmänniskor 😉
Precis och tack för att du säger det!
Garants ostar innehåller numera ostenzym. Det börjar bli omöjligt att köpa ost med löpe.
Ja visst är det sorgligt! Jag har upptäckt att jag inte alls tål ost, kasein längre så då spelar det ingen roll – äter det inte. Mkt enklare!
Såg att arla hadde ystenzym i den ekologiska osten.🤔
Exakt de har svartmögel-ystenzym i allt utom en specialost som görs av ett litet mejeri. Men det är ju bra för Arla köper man inte alls nu.
Jag är vegan så jag tycker inte vi ska äta mjölkprodukter överhuvudtaget! Det är ett fruktansvärt övergrepp att skilja kon och kalv åt, det är ju inte vi som ska ha mjölken det är kalven, ganska självklart eller hur!??
Hej Lill! Det är sådant som man får lära sig på retreaten. Det är inte vi på Ekoappen som håller den, utan Marie Segelström. Önskar dig en fin dag! / Redaktionen