Ost tillverkas traditionellt med hjälp av ostlöpe, och det aktiva ämnet är kymosin. Men visste ni att kymosin, det enzym som gör att osten bildas, numera tillverkas med genteknik i mikroorganismer? Det kallas för ystenzym, och används av de två största mejerierna som har 80 procent av svenska ostmarknaden. Problem 1 är att främst används Aspergillus Niger, så svartmögel (!), vilket kan ge samma problem med allergier och känslighet som massor har med citronsyran E330! Denna förändring har skett i det tysta. Problem 2 är att SLV har bestämt att ost inte längre behöver ha innehållsförteckning, så vi kan inte veta helt vad som tillsätts i ”Ostprocessen”. Stor varning alltså! Höjd konsumentmedvetenhet behövs nu, så att vi styr industrins produktion genom medvetna val.

Först vill jag säga att jag älskar ost, men bara vissa sorter som Gruyere, en schweisisk ost som tillverkas på icke-pasteuriserad mjölk. och ett par sorter till. Men då min kropp inte tål kasein (artfrämmande protein och som kitt/klister, referens nederst) så äter jag mkt lite ost. Samt att jag numera reagerar även på den mesta fetaost gjort av ekologisk får och getmjölk – fast nu förstår jag varför.

Hur kom jag på detta med GMO-enzymer? Jo jag hade köpt för mycket ost så frös in den, och upptäckte att frysningen gjorde att jag tålde det bättre. Började undersöka varför, och så n–ystades allt detta upp! 🙂 Läs mer… 

Det är viktigt att höja medvetenheten så att vi kan göra bra hälsoval med maten. Enda sättet att undvika det genmodifierade är att att kolla allt och köpa lokalt från små mejerier.

  • Tillägg 2023-05-23: Inlägget på FB om detta har setts av över 100 000 personer, 1300 gilla (eller reaktioner), 420 kommentarer och 964 delningar. Se det här.

Ostälskare se upp! Mina råd:

  • Läs alltid innehållsförteckningen och att undvik ”ystenzym” är ett bra råd. Sveriges största mejerigigant Arla har GMO svartmögel-producerat ystenzym i alla sina ostar (utom en).
  • Leta efter att det ska stå ”löpe” eller ”ostlöpe” och INTE ”ystemzym” på förpackningen.
  • KRAV-ost kan även göras med mikrobiella ystenzym (dock inte genmodifierat skriver de) så du får se om du tål det eller inte.
  • Köp från mindre mejerier och cooperativa mejerier som använder ostlöpe fortfarande, som Falköpings Mejeri, och era lokala gårdsmejerier.
  • Men vi kan tyvärr inte veta om det är fråga om FPC (GMO-framställt ystenzym) genom att bara läsa ingrediensförteckning. Tacka hjälpsamma livsmedelsverket för det….
  • Problemet är nämligen att ost numera inte behöver inte ha någon ingrediensförteckning på grund av ett undantag som finns i lagstiftningen! Svenska livsmedelsverket (SLV) tycker att processhjälpmedel för ost inte behöver redovisas. Hmm… (Ref 3 läs mer nederst).
  • Inte heller behöver de skriva ut om cellulosagummi är med, vilket ni kan räkna med att det är i nästan all ost numera. Och slv anger ingen övre gräns för det, så industrin får bestämma själva om de spär ut produkten 5 eller 20 procent eller mer med smaklös, billig bulkkemikalie! Så ni får kolla med tillverkarna, meddela gärna i kommentarsfältet nederst. Ref till hur Cellulosagummi skadar tarmslamhinnan och tarmfloran nederst.
  • Om du är känslig kan det kanske förbättras om du fryser in osten minst 12 timmar – pröva. Ost av bra kvalitet smular inte sen.

FAKTA: Osttillverkning

Osttillverkning kallas ystning och efter pastörisering av mjölk tillsätts löpe, som innehåller enzymer som sönderdelar mjölkproteinet (vilket är kasein till 80%) och fäller ut parakasein, vilket gör att ostmassan stelnar (koagulera). Citronsyra kan tillsättas för att surgörningen får kaseinet (med kalciumfosfat) att kollapsa – vilket gör att ostmassan stelnar. Även mjölksyrabakterier tillsättas så att laktosen omvandlas (jäsning) till mjölksyra, vilket ytterligare sänker ostens pH-värdet. 

Resten avskiljs; vassle som består av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. Efter koaguleringen pressas ostmassan i formar vilket får resterande vassle att avgå, hur pass man pressar avgör om den blir grynpipighet (som i hushållsost) eller rundpipig (som i Grevéost).

Det aktiva ämnet i löpen är enzymet kymosin, som spjälkar, bryter ner kaseinet. Detta enzym som produceras i kalvmagen (löpe) och har använts i tusentals år. Men nu tillverkas kymosin mha genmodifierade mikroorganismer, främst svartmöglet Aspergillus Niger.

• OBS! Wikipedia missar helt att ta upp ystenzym och att den mesta ost idag tillverkas med enzym från genmodifierade mikroorganismer.

.

Visste du att vi äter i snitt 20 kg ost per person och år i Sverige – Danmark och Finland i världstoppen med 27–28 kg/år.

ARLA dominerar

Arla foods har 67 procent av den svenska mejerimarknaden och har mer verksamhet i Danmark än i Sverige (ska kolla de senaste siffrorna, men ungerfär):

  • Skånemejerier 13 %. (har franska ägare sedan 2012)
  • Milko 12 %
  • Norrmejerier 6%
  • Falköpings 1 %

Ny blogg kommer om småmejerierna och gårdsmejerier sen, och tipsa mig gärna i kommentarsfältet. Samt handla från dem och gynna dem samtidigt som vi styr bort från GMO-enzym.

Så vad svarar ARLA på frågor om detta ystezym? Text hämtad från deras Kundforum på hemsidan (länk 1 nederst).

Fråga: ”Jag vill gärna ha en förklaring till hur och av vad ostenzym tillverkas? Vi är många som mår dåligt av ostar med ostenzym.”

Svar från Arla: ”Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger. Det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar. Ystenzym är identiskt med det enzym som produceras i kalvmagen (löpe), men framställs istället utav mikroorganismer.”

  • Arlas ostar är ystenzym framställt från genmodifierad Aspergillus Niger i alla ostar utom en.

.

Kymosin – enzymet som görs med GMO

Kymosin heter det enzym som gör att ost bildas och det finns naturligt i ostlöpe. Men numera tillverkar Matprocessindustrin (fd Livsmedelsindustrin) det med genteknik i Aspergillus Niger, Svartmögel – så lika illa som E330 Citronsyra alltså. Varning alltså!  Arla säger att ”det finns inga spår av mikroorganismerna från svartmöglet kvar i enzymet och därmed inte i ostarna”.

Men kan de verkligen garantera att inga mögelsporer etc finns kvar i enzym och ost? Knappast och de undviker det stora problemet med sin formulering. För det är mögelsporer man reagerar på med allergi – inte själva mikroorganismen.

All mögel producerar mögelsporer och det räcker med nanogram till mikrogram för att ge allergi. Dessutom är det matprocessindustrin som ska bevisa att det inte finns mögelsporer el mögeltoxiner kvar i sin mat… Men Arla låtsas att allt är bra, förnekar att det kan finnas problem med att isolera enzym från genmodifierat svartmögel.  

Ystenzym kan bestå av vegetabilier från svamp eller växter men även från mikrobiellt ursprung. En viss sorts ystenzym (så kallat FPC) framställs ofta med hjälp av svartmögel, som få växa i en sockerlösning. I fallet med ystenzymet har svartmöglet dock genmodifierats så att det producerar enzymet Kymosin B (samma som finns i löpe från kalvmage).

  • OBS! Man kan inte veta om det är fråga om FPC (GMO-framställt ystenzym) genom att bara läsa ingrediensförteckning. Ref: Eatersmap

Frågan är: varför ska vi äta mat som producerats med hjälp av genmodifierat svartmögel?!? Vill du äta det? Om inte får vi använda vår konsumentmakt och sluta köpa osten som gjorts med genmodifierat svartmögel-ystenzym.

Svartmögel – Aspergillus niger  som ger en rad diffusa sjukdomssymtom hos oss människor.

Välj KRAV-märkt

Hela den ekologiska världen säger bestämt nej till GMO, menar Kravs försäljningschef Johan Ceijne.  OBS Änglamarks ekologiska får o getfetaost är inte KRAV-märkt, och betyder det då att de använder GMO-Ystenzym i produktion.  Detta är en djungel nu! Men de redovisar i vart fall “mikrobiellt ystenzym” – fast det tydligen inte ens behöver anges.

  • Här finner du ostprodukter med eller utan ystenzym (OBS denna hemsida uppger sig vara en fristående sida utan koppling till någon tillverkare. Men varför anger de inte vilka de är, för inget görs nästan idag utan kommersiella intressen).

.

Tack för ditt engagemang i frågan genom att läsa min blogg och sprid den gärna vitt och brett – samt gör medvetna konsumentval tack!

Dr Sanna Ehdin

Ystensym är inblandad vid chokladen också – från dessa märken tillverkade av globala storföretag.

Läs mer: 

1) Fråga på slv hemsida: ”Jag upptäckte att ett mejeri inte skriver in sin koagulant i sin ingrediensförteckning, det står alltså bara “pastöriserad mjölk, syrningskultur och salt” på ingredienslistan. Jag frågade dem hur det kom sig att löpet/ystenzymet inte fanns med och fick svaret att det är ett processhjälpmedel och därför inte behöver vara med.”  SLV svarar: ”Ost behöver oftast inte ha någon ingrediensförteckning på grund av ett undantag som finns i lagstiftningen. Men när företaget har valt att ha med en ingrediensförteckning, ska den vara fullständig och anges enligt kraven för ingrediensförteckningar.” 

Om du har tre timmar över kan du läsa på: När det inte behövs en ingrediensförteckning på vår fördjupande webbplats Kontrollwiki. Det finns särskilda regler för hur enzymer ska anges i ingrediensförteckningen. Ser man på…… hmm 🤨🤔

2) Omdebatterad ost vanlig i butikerna. https://www.gp.se/nyheter/sverige/omdebatterad-ost-vanlig-i-butik-1.62639

3) Läs mer om Intolerans mot kasein 

4) Läs om Cellulosagummi som skadar tarmfloran och tarmslemhinnan.

5) Arlas kundforum frågor om ystenzym

6) Läs mer om mögel och även hur vi kan sanera det i vår omgivning och hus