Idag är palmoljan en av världens viktigaste oljor eftersom den innehåller transfetter och kan ersätta härdat fett. Palmoljan kan dessutom förhindra härskning och behålla textur såväl som smak. 

Även om den låter ganska oskyldig är palmoljan faktiskt skadlig, dels för hälsan, men framför allt för miljön. Nedan ger vi dig fyra goda anledningar att undvika palmolja.

Läs också: Hållbar utveckling – vad är det?

1. Förstör regnskogen 

Varje år skövlar företag stora områden av ovärderlig regnskog för att lämna plats åt oljepalmsodlingar. Eftersom efterfrågan på palmolja är så pass hög är det nämligen mer lönsamt att plantera oljepalmer istället för att att behålla regnskogen. 

Stora regnskogsområden, framför allt i Malaysia och Indonesien, har huggits ner till fördel för palmoljan. Samtidigt ökar antalet palmoljeplantagerna kraftigt i länder som Brasilien, Peru, Uganda och Kamerun. 

Skövlingen av regnskogen leder helt enkelt till en obalans i ekosystemet där oersättliga naturvärden går förlorade. Problemet drabbar dock inte bara djur- och växtarter, utan även människor som lever i området. 

Det finns rapporter som vittnar om att människor tvingas att arbeta under oacceptabla förhållanden på palmoljeplantage, vilket strider mot de mänskliga rättigheterna. Många arbetare arbetar till exempel oskyddade kring giftiga kemikalier medan vissa plantage använder sig av barnarbetare.  

2. Större utsläpp av växthusgaser 

Skövlingen av regnskogen medför även stora problem ur ett miljömässigt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser ökar nämligen dramatiskt när regnskog omvandlas till palmoljeplantage. Detta eftersom kolet i de nedhuggna träden förvandlas till koldioxid som sedan hamnar i vår atmosfär. 

Enligt den vetenskapliga tidskriften Nature leder omvandlingen till betydligt större utsläpp av växthusgaser än vad FN:s klimatpanel tidigare hade räknat med. Växthusgaserna har dessutom negativa effekter på vattnet runt omkring plantagen. 

Regnskogen spelar en avgörande roll för jordens klimat eftersom den reglerar nederbörd och utjämnar vattenflöden. Den kallas dessutom i vissa sammanhang för ”jordens lungor” eftersom den spelar en central roll i den globala kolcykeln och tar upp stora mängder koldioxid. 

Läs också: Därför är cirkulär ekonomi svaret på klimatfrågan

3. Innehåller hög andel onyttigt mättat fett 

Palmolja är inte bara dåligt för miljön, utan även för vår hälsa. Palmoljan består nämligen till hälften av mättade fettsyror som ökar mängden skadligt kolesterol i blodet. Hög kolesterolhalt kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men också för diabetes och stroke. 

Fett är viktigt för att kroppen ska fungera som den ska, men enligt Livsmedelsverket bör vi undvika mättat fett – som finns i exempelvis kex, choklad, chips, margarin och kakor – i så stor utsträckning som möjligt. 

Istället ska du försöka få dig mer enkel- och fleromättade fetter som finns naturligt i till exempel olivolja, rapsolja och fisk.

4. Innehåller cancerframkallande ämnen

Ytterligare en anledning att undvika palmolja är att den innehåller de cancerframkallande ämnena glycidylestrar och 2- och 3-mcpd estrar. När palmoljan hettas upp, det vill säga när den raffineras, bildas dessa farliga ämnen. 

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa och Livsmedelsverket har länge vetat om denna hälsorisk, men gick inte ut med en officiell varning förrän 2017. Anledningen till att det dröjde berodde dels på att EU och Världshälsoorganisationen inte kunde komma överens om vilka rekommendationer som skulle gälla. Även inflytelserika lobbygrupper från livsmedelsindustrin kan ha påverkat fördröjningen. 

Livsmedelsverket uppmanar nu att välja bort livsmedel innehållande palmolja, exempelvis kakor och margarin. 

Summering

Palmoljas unika egenskaper gör den till en av världens viktigaste oljor. Idag innehåller omkring hälften av alla livsmedelsprodukter palmolja och därför spelar den en betydande roll för livsmedelsindustrin ur ett ekonomiskt perspektiv.

Samtidigt finns det många nackdelar med denna olja, varav de främsta är att den bidrar till skövling av regnskogen och att den kan öka risken att drabbas av livshotande sjukdomar.  

Om du vill undvika att få i dig denna miljöfarliga och ohälsosamma ingrediens är det viktigt att du kontrollerar innehållsförteckningen när du handlar. 

Av Redaktionen

hållbarhetpalmolja