I den här artikeln får du lära dig mer om varför vi får flytningar och vad som påverkar hur de beter sig. Vi tipsar också om saker du kan göra om du har problem med mycket flytningar. 

Vad är flytningar och vad har de för uppgift?

Flytningar kommer från slidan i form av en vitaktig eller genomskinlig vätska. Syftet med dem är att hålla underlivet rent och slemhinnorna återfuktade, vilket i sin tur kan förebygga infektioner. De fungerar också som ett naturligt glidmedel vid samlag. 

Oftast brukar flytningarna börja komma någon gång under puberteten, vanligtvis innan den första mensen. Sedan följer de med dig genom livet, även om de minskar i takt med att du blir äldre. 

Saker som kan påverka dina flytningar

Flytningar kan se ut på olika sätt och även variera i mängd från person till person. Vanligtvis är de dock vita eller genomskinliga för att sedan ändra till en ljusgul eller brunaktig ton vid kontakt med luften. Lukten är i regel syrlig och påminner lite om filmjölk. 

Det finns dock saker som kan påverka flytningarna, både vad gäller färg och doft. Här kommer några exempel. 

Klimakteriet

I takt med att vi blir äldre minskar normalt sett flytningarna, vilket kan göra slemhinnorna torra. Detta i kombination med att surhetsgraden i slidan ändras gör slidan mer utsatt för bakterier som kan orsaka illaluktande flytningar.

Om du upplever torrhet, klåda och sveda i underlivet efter klimakteriet kan det vara ett tecken på atrofisk vagnit som kan uppstå vid sjunkande östrogennivåer. 

Läs också: Bästa tipsen för ett hälsosammare (och gladare) underliv

Ägglossning

Under ägglossningen är det vanligt att få mer flytningar, vilket beror på att livmodern producerar ett sekret som ska göra det enklare för spermier att överleva i slidan. 

Flytningarna är ofta genomskinliga och när du torkar dig efter ett toalettbesök kan det nästan kännas lite halkigt. 

Bakteriell vaginos

Mycket illaluktande flytningar i en gråvit ton kan vara ett tecken på bakteriell vaginos, det vill säga att bakterierna i slidan är i obalans. Flytningarna kan också vara skummiga och doften kan vara som tydligas efter mens eller oskyddat samlag.

Svamp

Om du upplever illaluktande flytningar tillsammans med rodnad, sveda eller klåda kring slidöppningen kan det bero på en svampinfektion. Då kan flytningarna vara vita och gryniga, men också klara och tunna. 

Torra slemhinnor i samband med en svampinfektion kan också göra att du får ovanligt lite eller inga flytningar alls. Det kan orsaka smärta när du exempelvis cyklar, rider eller har samlag. Svampinfektioner går normalt sett över av sig själva inom några dagar.

Graviditet

Flytningar under graviditeten är vanligt, men du bör vara uppmärksam på om de ändrar färg eller börjar lukta illa. 

Bruna flytningar kan bero på vaginala blödningar, vilket är vanligt under den första delen av trimestern, men också närmare förlossningen. Får du bruna flytningar i mitten av graviditeten kan det vara bra att kontakta vården, speciellt om även ditt allmäntillstånd förändras. 

Läs också: Anledningarna till candidaöverväxt och vad du själv kan göra

Sjukdomar

Flytningar kan även tyda på olika sjukdomar, exempelvis klamydia, gonorré, Toxic shock syndrome (TSS), äggledarinflammation, Lichen ruber och lichen sclerosus. 

Vad du kan göra om du har mycket flytningar

Flytningar påverkar inte allmänmåendet, men kan ibland vara besvärliga, framför allt om du har rikliga flytningar. Det finns dock saker du kan testa för att minska besvären. 

  1. Undvik att tvätta underlivet med starka tvålar. Testa babyolja eller naturliga oljor (exempelvis kokosolja) istället.
  2. Lufta underlivet regelbundet, exempelvis genom att sova utan trosor. 
  3. Använd kläder som inte sitter åt kring underlivet och som har en god andningsförmåga.
  4. Byt ut trosor av syntetfiber mot varianter i naturmaterial, exempelvis bambu eller bomull.
  5. Använd milda tvätt- och sköljmedel för att undvika irritation.
  6. Undvik att använda tampong för flytningar eftersom det kan göra att slemhinnorna torkar ut. Då är det bättre att byta trosor oftare alternativt att använda trosskydd.

Då bör du söka vård

Flytningar är i regel helt ofarliga och beror sällan på sjukdomar, men det finns situationer då det kan vara en god idé att kontakta vården, exempelvis om du har:

  • Flytningar från penisen. 
  • Illaluktande flytningar som ändrar färg och inte återgår till det normala inom ett par dagar. 
  • Upplevt symtom på svamp mer än två gånger på sex månader. 
  • Haft oskyddat sex och misstänker att du har en könssjukdom.

Av Elsa Larsson

GraviditetklimakterietKvinnasvampinfektionunderliv