Torsdag den 12 oktober firade sockerfria dagen femårsjubileum med ett fullmatat schema. Bland talarna märktes tunga namn inom hälsoområdet som journalisten och författaren Ann Fernholm, läkaren Peter Martin och sockrets fiende nummer ett – Bitten Jonsson, för att nämna några.

Föredrag och specialklasser

Det gavs även specialklasser – så kallade breakouts för den som ville fördjupa sig i exempelvis Sockerskolans verksamhet. Inför ett mer eller mindre fullsatt auditorium på Convendum i Stockholm förelästes om aromer, paleokost och beroendeproblematik, föreläsningar som även följdes via länk av en minst lika stor publik. En av grundarna, Ewa Meurk som även går under namnet Hälsoingenjören välkomnade publiken och var likaledes den inledande talaren. Komikern Babben Larsson som skulle agerat moderator och konferencier men även hade en egen programpunkt hade behövt ställa in på grund av sjukdom.

Läs också: Sockerfria dagen den 12 oktober

Utställare bjöd på smakprov

I entrén trängdes utställare, där fanns representanter för kosttillskott men även dryck och tuggummin som ska dämpa sötsuget och olika mätinstrument för bland annat ketos och kroppsscanning. Tidningen Hälsa & Funktionsmedicin och den en gång så kontroversiella LCHF- läkaren Annika Dahlqvist var på plats, samt matproducenter som bjöd på gräsbetesmjölk, lågkolhydratpizza och drickbuljong. Flera företag stöttade evenemanget i form av partnerskap, däribland Ekoappen.

En rad kunniga föreläsare

Den funktionsmedicinska läkaren Peter Martin redogjorde för en patientberättelse som tydligt visade på vilken negativ inverkan socker och ultraprocessade livsmedel kan ha på hälsa och mående men också hur stor skillnad kostomläggning kan göra ihop med rätt behandling. Patienten Lina hade gått hos en rad läkare med en bred palett av symtom, bland dem eksem, migrän, hypotyreos och högt blodtryck som hon fick totalt nio olika läkemedel för. Läkemedel som hon i och med behandlingen kunde minska till två. En berättelse nog så motiverande för den som känner att den skulle må bra av att dra ned på sockret och äta sundare.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm vars senaste bok ”Fejkmaten” utgiven på Natur & Kultur (2022) beskriver hur vissa livsmedel eller kanske snarare produkter processas och manipuleras för att vi ska vilja ha mer av dem. Våra smaklökar och hjärnans belöningscentra mer eller mindre kidnappas och får oss att vilja ha mer av sådant som ofta är näringsfattigt och ibland direkt skadligt – bland annat med hjälp av diverse aromämnen. Ann Fernholm är även medgrundare av Kostfonden som samlar in pengar till forskning rörande fetma, fettlever, IBS samt kostens betydelse vid både typ 1 och typ 2 diabetes.

Läs också: Så håller du ditt blodsocker stabilt

”Socker är beroendeframkallande”

Bitten Jonsson, nestor i gemet, konstaterade att det visst finns något som heter sockerberoende som hon menar ligger bakom
sjukdomsutveckling i väldigt många fall. ”Våga prata beroende och prata behandling” uppmanade hon och hötte samtidigt med fingret mot svensk media som hon anser är flata när det kommer till att rapportera om riskerna. Sockerskolan som arbetar efter Bittens modell visade på forskning som stödjer hennes påstående och jobbar med att hjälpa de som åkt dit ordentligt men även den som vill stämma i bäcken. Stort fokus ligger på återfallsprevention, för precis som med alkoholism rör det sig om en livslång sjukdom menar de.

Superhjältar hjälper barnen

Kostrådgivaren och IT-konsulten Sandra Owe som står bakom sajten familygood.se berättade om sin egen och familjens hälsoresa och hur hon lyckades få barnen med på tåget med hjälp av tecknade superhjältar. Följd av Jonas Bergqvist från Paleoinstitutet som pratade evolution, ”artegen föda” och underströk eldens betydelse för människans utveckling, lagad mat gjorde nämligen stor skillnad för den
mänskliga hjärnan. Betydelsen av en rad viktiga näringsämnen för vår hjärnhälsa och för att undvika dopaminbrist som kan ligga bakom sötsug avhandlades också, som B-vitaminer och då särskilt B12, aminosyran tyrosin samt örten ginko biloba.

Ljusets roll för hälsan

Istället för Babben fick publiken ta del av näringsfysiologen Fredrik Paulúns senaste kärlek – ljuset. Han likställer ljus med näring och kallar det för ett näringsämne som bland annat stimulerar produktionen av nya stamceller. Solen ska vi inte vara för rädda för, även om vi ska ha respekt för den menar Fredrik. Solljus i rätt mängd skyddar mot en rad sjukdomar och det är en direkt hälsorisk att att få för lite, då alla organ påverkas av ljus förklarar han.

Avslutningsvis pratar han om rödljusterapi som han kallar ljus i kosttillskottsform. Det finns en rad produkter på marknaden varav Fredrik Paulún själv saluför några. Han kom tidigare i år ut med boken ”Ljusrevolutionen” på Harper Collins Nordic, där han går in mer på djupet om ljusets betydelse.

God djurhållning viktig för miljön

Slutningen via länk från Sydney i Australien, medverkade Peter Ballerstedt, jordbruksforskare och förespråkare av regenerativt jordbruk och hållbar djurhållning, som han menar är mer gynnsamt för klimat och miljö än en omställning till en helt växtbaserad kost.

Av Nina Törmark för Ekoappen

Fakta Sockerfria dagen

Grundare

Bitten Jonsson, Ewa Meurk och Babben Larsson.

Medverkande föreläsare

Ewa Meurk, Ann Fernholm, Peter Martin, Sandra Owe, Jonas Bergqvist, Fredrik Paulún och Peter Ballerstedt.

Utställare

Funmed
Hälsa och Funktionsmedicin
Bättre hälsa
Brothy
For real foods
Resta gård
Good Idea
Sweet victory
med flera



hjärnhälsasockersockerberoendesockerfrisockerfria dagen