Läs vidare för att ta reda på hur du lägger grunden till ett starkt och välfungerande immunförsvar hos ditt barn!

Låt barnet bli sjukt 

Det bästa sättet att stärka barnets immunförsvar är att faktiskt låta barnen bli sjuka. Det är nämligen genom kontakt med nya virus och bakterier som barnet kan utveckla immunförsvaret och bilda antikroppar. 

Många föräldrar tror att de gör barnen en tjänst genom att ofta hålla dem hemma från förskolan och sanera allt de kan tänkas stoppa i munnen. Detta är dock inte bra i längden och kan faktiskt öka risken att utveckla allt ifrån allergier och övervikt till obalans i tarmfloran.

Håll koll på sömnen 

Brist på sömn är en vanlig orsak till att immunförsvaret fungerar sämre. Om du sover för lite kan du bland annat öka risken att dra på dig förkylningar, men också att utveckla allergier.  

Kort sagt bör du se till att barnet får tillräckligt med sömn, dels på natten, men kanske också en stund på dagen. Om barnet sover oroligt kan ett tyngdtäcke för barn vara något att testa. 

Det viktiga C-vitaminet 

C-vitamin behövs för en rad olika processer i kroppen. Det bidrar bland annat till bildandet av antikroppar, men gör det också lättare för kroppen att tillgodose sig järn från maten.  

Några exempel på livsmedel som är rika på C-vitamin är citrusfrukter, tomater, melon, kiwi och sötpotatis. Så länge barnet äter en varierad kost med mycket grönsaker och frukt får det i sig alla viktiga näringsämnen som behövs för ett starkt immunförsvar. 

Läs också: Vintertrött? Här är vitaminerna som piggar upp

God (men inte överdriven) handhygien

Slutligen kan det vara bra att tidigt lära barnen att hosta och nya i armvecket samt att tvätta händerna innan måltider och efter toalettbesök. Detta är ett sätt att inte föra smitta vidare, men också att minska risken att bli sjuk. 

Återigen kan det dock vara en god idé att inte överdriva med handtvättningen utan att bibehålla en sund balans. 

4 vanliga myter om barnets immunförsvar

Det finns många vanliga myter kring barns immunförsvar. Här tittar vi närmare på fyra stycken och tar reda på vad som faktiskt stämmer och inte. 

1. Ett svagt immunförsvar gör att barnet blir sjukt oftare

Nej, det stämmer inte. Alla barn föds med ett immunförsvar, men för att det ska tränas upp och bilda antikroppar måste barnet utsättas för diverse bakterier och virus. Faktum är att upp till 12 infektioner per år är helt normalt när barnen börjat förskolan. 

Att barnet blir sjukt ofta kan vara jobbigt, men är helt enkelt ett tecken på att immunförsvaret bildar antikroppar mot nya bakterier och virus.

Läs också: Johanna Bjurström: 7 varningstecken på ett lägre immunförsvar!

2. Vitpepparkorn kan skydda mot magsjuka

Detta är en myt, eller snarare en huskur, som helt och hållet saknar vetenskapliga belägg. Att barn ofta drabbas av magsjuka beror helt enkelt på att deras immunförsvar inte är lika utvecklat. Det bästa sättet att minska spridning av magsjuka är genom att tvätta händerna. 

3. RS-virus är en allvarlig sjukdom för alla barn 

RS-virus är ett förkylningsvirus som bryter ut när vädret blir kallare. I princip alla barn från 3 år har ett fullgott skydd mot sjukdomen, vilket gör den helt ofarlig. Små barn under 6 månader kan däremot bli väldigt sjuka i viruset, då det kan försvåra andningen.  

4. Att ha hund kan minska risken för allergi och astma

Ja, det stämmer faktiskt. Forskning visar att barn som växer upp på landet löper en mindre risk att utveckla både astma och allergier, vilket beror på att de utsätts för en mindre städad miljö. En hund kan därför vara ett bra alternativ för dig som bor i storstaden. 

Av Elsa Larsson

barnimmunförsvar