Nu visar dock en ny metaanalys publicerad i Lancet att inflammation i kroppen faktiskt kan vara en betydligt större riskfaktor för kardiovaskulära sjukdomar än kolesterol.

Inflammation har en större påverkan 

Forskare från Brigham and Women’s Hospital i Boston, Massachusetts, Mount Sinai Heart, New York och Cleveland Clinic Heart and Vascular Institute i Ohio gjorde tillsammans en samarbetsanalys av över 30 000 hjärt-kärlpatienter med hög risk i statinbehandling. 

I analysen observerade de framför allt hur högkänsligt C-reaktivt protein (som ofta används som markör för inflammation) och LDL-kolesterol påverkade risken för allvarliga kardiovaskulära händelser. Det visade sig att det fanns en tydlig koppling mellan inflammation och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Läs också: Q10 – ett hett ämne bland kardiologer

54 procent mindre risk för dödsfall

Med tanke på att kolesterol alltid setts som den största boven är den här upptäckten ganska revolutionerande. Å andra sidan finns det faktiskt publicerats flera andra studier de senaste åren som stödjer de observationer som gjorts i metaanlysen, bland annat av svenska forskare under ledning av kardiologen Urban Alehagen.

I den banbrytande KiSel-10-studien upptäckte Alehagen och hans team av forskare att ett dagligt tillskott med 200 mikrogram selen och 200 milligram koenzym Q10 kunde sänka den kardiovaskulära dödligheten bland friska, svenska seniorer med 54 procent. Även flera uppföljningsstudier visade att nivåerna av inflammatoriska markörer minskade kraftigt i gruppen som fick de aktiva kosttillskotten jämfört med placebogruppen.

Det är välkänt att risken för kronisk inflammation ökar i takt med att vi blir äldre. Men det som är intressant är att kombinationen av just selen och koenzym Q10 verkar ge ett visst skydd. Selen är bland annat känt för sin roll i att stödja olika selenoproteiner, där flera är kraftfulla antioxidanter med antiinflammatorisk effekt. 

Läs också: Ett hälsosamt och långt liv med Q10 och selen

Kolesterol spelar en viktig roll i kroppen

Kolesterol spelar en viktig roll för flera kroppsliga funktioner, bland annat produktionen av manliga och kvinnliga könshormoner, men också för att kroppen ska kunna bilda gallsyra och tillgodose sig vitamin D. I grunden är kolesterol alltså inget problem, så länge det inte utsätts för fria radikaler som orsakar oxidering och inflammatoriska reaktioner. 

Kort sagt kanske det inte är den bästa strategin att blockera hela kolesterolsyntesen med statiner. Istället kan det vara bättre att lägga vikt vid att försöka förebygga inflammation i kroppen, till exempel genom att få i sig bra näring via kosten, sova ordentligt och röra på sig. 

Av Elsa Larsson

HjärthälsakolesterolQ10Selen