Marie Butlers övertygelse att rätt mat har en läkande effekt på oss kommer från hennes egen hälsoresa. Från hon var barn hade hon eksem – något som försvann när hon flyttade till Italien som 18-åring: Läkarna antog att det var solen men när eksemen kom tillbaka igen och efter en flytt till London, blev värre – sökte hon alternativmedicinska alternativ.
Utbudet av det är stort i London och jag träffade en kvinna som sa åt mig att lägga om kosten. På två månader vad eksemen som funnits i hela ansiktet och över hela kroppen borta.
Vill inspirera andra
I Göteborg driver Marie Butler ett healthy life style restaurang koncept: Happy Me. Idag finns restauranger Vasagatan och Centralstationen men det ska bli en kedja över hela Sverige. Där applicerar hon sin filosofi att maten vi äter har stor effekt på oss. Filosofin är nu också samlad i en bok – Happy Me – med inspirerande recept och ett program på 21 dagar att följa för en nystart med matvanorna.
Jag vill inspirera andra till att inse att de själva kan påverka sitt mående. I restaurangen håller jag kurser och hjälper människor göra omstarter med sina matvanor. Deltagarna upplever stora skillnader i hur de mår. De kanske sover bättre, får mer fokus eller känner sig mindre stela.
Kom igång med mer växtbaserad kost
Marie tipsar om två sätt att komma igång och äta mer växtbaserat. Att göra tre hälsoveckor, som du får tips på i boken, eller att smyga in det gröna.
Gör du hälsoveckorna har du det jobbiga gjort. Det kräver att du gör en satsning och att du är beredd att planera för att lyckas. Passar inte det dig kan du istället sakta smyga igång genom att testa ett nytt recept varje vecka. Inför nya sätt att tillaga maten, att ånga är till exempel lätt när du väl lärt dig dig.
Ett annat tips från Marie är att köpa hem färdigkokta ekologiska bönor och linser. Det sparar tid. Hon vill också inspirera till att ha en “matlagarklubb” där ni alla lagar ett varsitt recept och tar med till en middag för att smaka på tillsammans.
Rättika för cleanse
Marie har förstås många favoriter i köket men något som alltid är med henne är alger, för sin smak och näringstäthet och adzukibönor för sina många positiva effekter på hälsan. Just nu är hon dock smått besatt av rättika.
Den är perfekt när man vill rena sig efter sommaren, enligt japansk tradition används den för att bryta ner gammalt fett. Jag använder den i drycker, snabbpicklar som ett tillbehör eller tillsammans med morot i sallad.
Recept ur boken Happy Me
Malaysisk nudelsoppa
Det här är en variant på den traditionella malaysiska soppan Laksa Lemak, soppan som har allt! Den är vacker, doftar ljuvligt och kan serveras som huvudmåltid då den innehåller en perfekt balans med makronäring. Jag har valt att ha broccoli och morot för tuggmotstånd och färg, men testa dig fram med de grönsaker som finns hemma i kylskåpet.
4 portioner
- 400 g rårisnudlar
- 280 g rökt tofu, skuren 1 cm kuber eller 400 g kokta kikärter
Röra:
- 1 liten rödlök, hackad
- 5 cm ingefära, riven
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd chili, hackad
- 2 citrongrässtjälkar, hackade
- 1/2 msk spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- 2 msk limejuice (efter smak)
- 3 msk + 400 ml kokosmjölk
- 1/2 msk gurkmeja
- 2 torkade limeblad
- 7 dl grönsaksbuljong
- 1 tsk tamari
- 2 tsk rissirap/lönnsirap
- 2 morötter, skivade
- 16 små broccolibuketter, ca 250 gram
- 90 g svamp (valfritt), skivad
- Salt efter smak
Topping:
- Koriander
- Röd chili
- Limeklyfta
Lägg i rödlök, ingefära, vitlök, chili, citrongräs, spiskummin, koriander, lime och 3 msk kokosmjölk i en mixer. Blanda tills det blir slätt. Lägg röran i en gjutjärnsgryta eller kastrull. Blanda i resten av kokosmjölken, gurkmeja och limeblad. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Blanda i grönsaksbuljong, tamari, sirap och morot. Låt sjuda i 5 minuter till. Tillsätt sedan tofu, broccoli, och svamp och låt sjuda i 10 minuter tills broccolin är al dente. Ta bort limebladen. Koka samtidigt risnudlarna i en kastrull enligt anvisning på förpackningen. Fördela nudlarna i 4 skålar och häll soppan över. Garnera med koriander, röd chili och limeklyfta bredvid. Servera!
Tips! Det går att använda tempeh eller linser istället för tofu om så önskas
Sötpotatispannkakor
De här sötpotatispannkakorna älskar alla! De får en härlig smak och konsistens. Jag gör ofta den kryddiga varianten och serverar med olika röror till. De går också bra att rosta i brödrosten om det finns några kvar dagen efter. Jättegott!
14-16 små pannkakor
- 200 g sötpotatis, kokt eller ångad, skalad och skuren i mindre bitar
- 2 1/2 dl fullkornsrismjöl
- 3 dl havre- eller mandelmjölk
- 2 msk lönnsirap
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 tsk malen kardemumma
- olja för stekning
Koka eller ånga sötpotatisen tills den blir mjuk. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa tills det blir en slät smet. Låt stå i cirka 10 minuter. Använd en nonstick-stekpanna, värm olja och lägg i cirka 2 msk smet och forma till en liten pannkaka med hjälp av en sked. Låt den steka 2-3 minuter, så att smeten inte är lös ovanpå innan den vänds. Vänd och stek i cirka 2 minuter. Är smeten för tjock, späd med mer havremjölk. God att servera med bär och växtbaserad grädde.
Tips! Det går även att smaksätta med vanilj eller för en matigare känsla, med spiskummin och chili.
Av Katarina Fornander