När det gäller tarmhälsa talar man ofta om probiotika, prebiotika och synbiotika. Men vad är det egentligen och vad är skillnaden? Det svarar vi på i denna artikel!

Tarmflorans betydelse för vår hälsa

Den sju meter långa mag-tarmkanalen kallas ofta för vår bukhjärna eftersom den med hjälp av nervtrådar är i konstant kommunikation med vår hjärna. Därför är en frisk tarm innehållande glada bakterier viktig för vårt fysiska och psykiska välmående.

Din tarmflora består av över 100 000 miljarder bakterier av fler än 1000 arter. Vissa av dem är goda och vissa onda. Vid långvarig sjukdom, stress eller magproblem kan obalans i tarmfloran leda till att de goda bakterierna minskar i antal. Det kan i sin tur orsaka en rad olika hälsoproblem och besvär, inte minst eftersom cirka 70 procent av vårt immunförsvar faktiskt sitter i tarmfloran.

Nyckeln till att bibehålla en god hälsa är att ha en välbalanserad tarmflora. Normalt sett gör du detta genom att äta en näringsrik kost, regelbunden motion och stresskontroll. Räcker inte det kan du även testa att ta ett kosttillskott med fibrer och mjölksyrabakterier, exempelvis pro-, pre- eller synbiotika.

Läs också: Goda bakterier kan få dig att gå ner i vikt!

Probiotika är de goda tarmbakterierna

På senare år har det blivit väldigt populärt att ta probiotika i form av kosttillskott. Probiotika är det samlade namnet på de goda tarmbakterierna i vår tarmflora. Dessa nyttobakterier finns naturligt i vår kropp, men också i yoghurt och inlagda syrade grönsaker. 

Probiotikans uppgift är att skydda tarmen från farliga mikroorganismer och på så sätt minska risken för infektioner och sjukdomar. Den reglerar vårt immun- och hormonsystem samt förhindrar skadliga organismer och kemikalier att ta sig genom tarmväggarna. 

De goda bakterierna hjälper också till vid nedbrytning av vår mat genom att omvandla fibrer till fettsyror och producera organiska syror som bekämpar de onda bakterierna.

Prebiotika är maten för de goda tarmbakterierna

Enkelt uttryckt är prebiotikan mat för de goda bakterierna. För att nyttobakterierna ska kunna föröka sig och fungera optimalt måste vi se till att vi ger dem rätt förutsättningar, exempelvis genom det vi äter.

Prebiotika består oftast av fruktsockerbaserade kolhydrater. Dessa kan inte brytas ned av tarmens egna enzymer utan nedbrytningen sker med hjälp av bakteriefloran, då främst av bifidobakterierna. Under processen produceras organiska syror som sänker pH-värdet i mage och tarm för att begränsa uppkomsten av ohälsosamma gifter.

Prebiotika finns naturligt i vår dagliga kost. För att maximera antalet prebiotiska ämnen som blir tillgängliga för tarmbakterierna är det bäst att undvika processad mat och hålla sig till hela livsmedel. Exempel på mat innehållande prebiotika är färgstarka och krispiga grönsaker, lök, vitlök, rotfrukter och kål.

Läs också: Podd: Så blir tarmfloran ditt bästa försvar

Synbiotika är en blandning av pro- och prebiotika

Synbiotika är en blandning av pro- och prebiotika, det vill säga goda tarmbakterier (mjölksyrabakterier) och anpassad näring till dem. Näringen består av kostfibrer som stimulerar mångdubblingen av bakterierna. Med hjälp av synbiotika är det möjligt att återställa den mikrobakteriella floran i tarmen så att risken för infektion och sjukdom minskar.

Tjugoårig forskning och kliniska studier vid Lunds Universitet ledde till ett svenskt kosttillskott som heter Synbiotic. Professor Stig Bengmark och hans team tog patent på fyra unika mjölksyrabakterier som kunde föröka sig i grovtarmen med hjälp av fyra växtfibrer: pektin, inulin, majsstärkelse och betaglukan. 

Synbiotic har bland annat visats sig ha en positiv effekt på patienter som genomgår strålbehandling eller får cancergifter, har mag-tarmbesvär (IBS) samt inom intensivvården. 

Av Elsa Larsson

Magbakteriermaghälsaprebiotikaprobiotika