Förutom att vara ett mycket säkert preventivmedel kan p-piller även hjälpa mot vissa typer av mensbesvär och akne. Men det finns andra naturliga lösningar att behandla både akne och mensbesvär på utan att behöva utstå de biverkningar som är kopplade till P-piller användning.

Nedan tittar vi närmare på dessa biverkningar. 

Kort om hur p-piller fungerar

P-piller innehåller som tidigare nämnt hormoner, främst östrogen och gestagen, som gör att du inte får någon ägglossning. Utöver det gör tabletterna slemhinnan i livmodern extra tunn, vilket gör att den inte kan ta emot ett befruktat ägg. P-piller påverkar även sekretet och gör det extra tjockt och segt så att spermier inte ska ta sig förbi.

Det är viktigt att ta p-piller vid samma tid varje dag för bästa möjliga skydd. Glömmer du att ta ett eller flera piller ökar risken för graviditet. Även saker som kräkningar och diarré kan påverka preventivmedlets effekt.

Läs också: Kosten som kan hjälpa till att balansera dina hormoner

P-piller kan ge flera biverkningar

Även om p-piller främst används för att förhindra graviditet kan de även vara fördelaktiga i andra situationer. P-piller har bland annat visat sig kunna lindra besvär med akne, svår mensvärk och kraftiga blödningar. De kan även minska risken för cancer i äggstockar och tjocktarm.

P-piller har dock även en del negativa sidor som kan vara bra att känna till. Nedan går vi igenom några av de vanligaste biverkningarna.

1. Viktökning 

Viktökning är en ofta rapporterad biverkning av p-piller, även om forskare ännu inte kunnat bevisa kopplingen. I teorin kan dock p-piller kan göra att kroppen håller kvar mer vatten, vilket kan orsaka svullenhet och viktökning. 

2. Mellanblödningar

Mellanblödningar en typ av lättare blödning som kan uppstå mellan mensperioderna. Orsaken till mellanblödningar är att kroppen försöker att anpassa sig efter de förändrade hormonnivåerna samt att slemhinnan i livmodern blir tunnare. 

Ett bra sätt att förebygga mellanblödningar är att ta dina p-piller vid samma tid varje dag.  

3. Utebliven mens

Det är inte ovanligt att p-piller ger mycket lätta blödningar – ibland kan mensen faktiskt utebli helt och hållet. Också detta har att göra med mängden hormoner, men även saker som stress och sjukdom kan öka risken för utebliven mens.

Att missa en mens är inte farligt, däremot kan det göra det svårare att veta om man är gravid eller inte. Om du missar en mens kan det därför vara en god idé att ta ett graviditetstest för säkerhets skull.

4. Humörsvängningar

Hormoner har en stor inverkan på våra känslor och vårt humör. Därför är det inte så konstigt att p-piller – som enbart består av hormoner – kan orsaka humörsvängningar. Vid kraftiga humörsvängningar som påverkar det dagliga livet kan det hjälpa att byta p-piller. 

5. Minskad sexlust 

Många som tar p-piller upplever en minskad sexlust, vilket har att göra med de hormonella förändringarna i kroppen. Vissa kan dock uppleva motsatsen eftersom oron för oönskad graviditet försvinner. P-piller kan dessutom ha en god effekt vid PMS-besvär, något som ofta kan leda till minskad sexlusten.

6. Blodpropp

Att ta p-piller innehållande östrogen innebär i regel en ökad risk att få en blodpropp, även om risken fortfarande är relativt liten (6 av 10 000 kvinnor drabbas). Om du eller någon i din släkt haft blodpropp bör du dock ändå undvika att äta p-piller.

7. Ökad risk för bröstcancer

Även om p-piller kan minska risken för vissa typer av cancer kan den öka risken att drabbas av andra. 

Forskning visar till exempel att personer som äter p-piller löper en högre risk att få bröstcancer jämfört med personer som aldrig använt denna typ av preventivmedel. Å andra sidan är risken mindre att utveckla äggstocks- eller tjocktarmscancer.

Läs också: Sluta med p-piller? Så gör du övergången smidigare

Naturliga alternativ till p-piller

Om du helst vill undvika hormonella preparat, exempelvis p-piller, finns det andra bra sätt att skydda sig mot graviditet:

  • Pessar – ser ut som en liten skål av silikon och förs upp i slidan så att det täcker livmodertappen. Används tillsammans med preventivgel för högre säkerhet.
  • Kondom – ett skydd av tunt gummi eller plast som du trär på penis och som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar. 
  • Natural Cycles – ett naturligt preventivmedel där du lär känna din menstruationscykel för att ta reda på när du ska undvika att ha sex. Vid god fertilitetsförsåelse och disciplin är det ett bra skydd mot graviditet.

Av Elsa Larsson

fertilitethormonerp-piller