Nedan får du lära dig mer om den fantastiska arganoljan och varför det kan vara dags att inkludera den i din vardag. Vi tittar också närmare på några av dess mest anmärkningsvärda egenskaper.
Vad är arganolja?
Jämfört med andra vegetabiliska oljor är arganolja ganska unik i sitt slag. Den kommer nämligen från arganträdet som bara växer i Marocko. Arganträdet får frukter vars frön används till att framställa arganolja, en process som går att datera tillbaka till 1200-talet.
Själva framställningen kan ske på olika sätt beroende på om oljan ska användas för matlagning eller för utvärtes bruk. Ska oljan användas i maten är det vanligt att rosta fröna för att oljan ska få en nötigare smak. Hud- och håroljor brukar man istället kallpressa för att bevara så mycket som möjligt av näringsinnehållet.
Den färdiga produkten är en ljus olja med en halvfet konsistens som är fullproppad med näringsämnen. Dess höga innehåll av nyttiga fettsyror och vitamin E gör arganoljan till ett självklart val i badrumsskåpet.
Läs också: Stora oljeguiden – Allt om jojobaolja
Arganoljans främsta fördelar
Det finns mängder av fördelar med att börja använda mer arganolja, både i kosten och för hud och hår. Här listar vi några av oljans mest intressanta egenskaper.
1. Kraftfull antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper
Arganolja är rik på vitamin E och CoQ10 vars kraftfulla antioxidativa egenskaper stärker kroppens naturliga skydd mot fria radikaler. Den har också visat sig ha positiva effekter vid inflammationer, både på insidan och utsidan kroppen. Forskning visar till exempel att oljan är fördelaktig att applicera direkt på huden för att minska inflammation orsakad av infektion eller skada.
2. Kan förbättra hjärthälsan
En annan intressant egenskap är arganoljans effekt på hjärthälsan. Den är nämligen rik på oljesyra, ett enkelomättat omega-9-fett som även finns i avokado och olivolja. Oljesyra är känd för att kunna minska risken för hjärtsjukdomar, bland annat genom att sänka det dåliga kolesterolet och öka nivåerna av antioxidanter i blodet.
3. Kan minska tillväxten av cancerceller
Även om det fortfarande krävs mer forskning på området finns det provrörsstudier som visar att arganolja kan bromsa tillväxten av cancerceller.
En studie undersökte bland annat effekten av arganoljans polyfenoliska föreningar på prostatacancerceller. Det visade sig att extraktet minskade celltillväxten med hela 50 procent jämfört med kontrollgruppen. Arganolja i kombination med vitamin E har visat sig ha en liknande effekt på bröst- och tjocktarmscancer.
4. Bra för hud och hår
Arganolja är kanske mest känd för dess positiva effekter på hud och hår. Oljan har till exempel visat sig kunna bromsa åldrandeprocessen, dels genom att förebygga oxidativ stress, men också genom att verka djupt återfuktande och öka hudens elasticitet.
Det finns också studier som visar att arganolja kan hjälpa till att reparera hudvävnad och på så sätt påskynda sårläkningsprocessen. Därför har den också blivit populär bland personer som vill förebygga bristningar i huden.
Även håret kan gynnas av arganoljans höga näringsinnehåll. Dess återfuktande och reparerande effekt gör den extra lämplig för dig med torrt och skadat hår.
Läs också: Varför du ska byta till naturlig hud- och hårvård
Hur använder man arganolja?
Som du ser finns det många goda anledningar att inkludera arganolja både i kosten samt i din hud- och hårvårdsrutin. Här är några tips på hur du kan använda arganolja för att ta del av dess många hälsofördelar.
- På huden. Applicera oljan direkt på huden, både på kroppen och i ansiktet, för effektiv återfuktning. Den fungerar också bra att använda istället för serum, exempelvis under det kalla och torra vinterhalvåret.
- I håret. Fördela en liten mängd arganolja i längderna och hårtopparna, antingen i fuktigt eller torrt. Du kan också göra en vårdande inpackning med arganolja innan du tvättar håret som som vanligt.
- För matlagning. Arganolja passar utmärkt att ringla över sallad, grönsaker eller couscous. Undvik dock att hetta upp den för mycket eftersom den lätt kan brännas. Se även till att oljan är avsedd för matlagning.
Av Elsa Larsson