Hemma, förskola, skola, hos kompisar. Ja överallt spenderar våra barn och unga tid framför skärmar och med teknik.
Barn är inte små vuxna
Vi glömmer ibland bort att barn inte är små vuxna. Deras kroppar är känsligare och växer vilket gör dem känsligare för miljön omkring sig. Vi vet idag inte så mycket om hur strålning från teknik påverkar våra barn vilket får många att välja att ta det säkra före det osäkra och begränsad strålning.
Det finns två typer av strålning:
- icke-joniserande och med hög energi (som från radion, röntgen och solljus)
- joniserande som har lägre energi
Våra tekniska prylar avger strålning som är av typen icke-joniserande.
Läs också: Anders Hansen: Så kan barn och unga bli en bättre version av sig själva
Strålning från mobiler och annan teknik – vad vet vi?
Det korta svaret på frågan vad vi vet om barn och strålning är: alldeles för lite. Det finns inga långtidsstudier på hur effekten av att sitta nära tekniska produkter som avger strålning blir. Många skulle önska att det fanns tydligare riktlinjer kring vad som är säkert och inte, men det har vi inte idag.
Läs också: Recension: Filt mot strålning
Att minska strålning
Det kanske inte är realistiskt att ta bort att strålning och teknik. Det finns trots att runt oss och för många barn är det en del av det sociala livet samt skolarbetet.
Minska skärmtid. Nummer ett är förstås att minska på onödig skärmtid. Mellan 3 och 7 års ålder bör barn ,maximalt spendera 2 timmar vid skärmen, annars får de inte tid till att göra annat som utvecklar dem. Bygga lego, rita, leka och vara ute är viktiga aktiviteter som barnen lära sig det de behöver. Minskar du skärmtiden kommer strålningen automatiskt att minska.
Öka avståndet. Håll dem en bit bort från kroppen, behöver barnet ha den i knät kan en filt som stoppar strålningen användas. Förbundet för amerikanska pediatriker påpekar att tillverkarna inte kan garantera att den strålning som tas upp kroppen när exempelvis en mobil hålls nära inte är skadlig.
Högtalare för samtal. Använd högtalarfunktion när barnet talar med vänner eller släktingar, håll inte telefonen nära huvudet.
Stoppa mobilen i påse eller lägg en filt emellan. Ska barnet bära med sig en telefon en mobilpåse i material som effektivt stoppar strålning användas. Det finns också filtar som blockerar strålning från teknik.
Titta lokalt. Ladda ner filmer till telefon eller padda för att sedan sätta den i flygplansläge när barnet ska titta. Det gör att strålningen minskar.
Tjocka väggar ökar strålning. Inom metallväggar som i bil. buss eller tåg måste telefonen avge mer strålning för att få kontakt med sitt nät. Var därför extra försiktig med att ge barnen teknik då.
Se upp med mottagningen. Var uppmärksam på dålig mottagning eftersom det gör att telefon eller surfplatta måste avge mer strålning för att få kontakt.
Av Katarina Fornander
1 Comment
Tack för att ni tar upp om “strålning” idag vet vi bara en del, vi vet att våra kroppar (celler) har energier och laddningar. Vad som händer när de “krockar” med de frekvenser vi nu utsätts för vet vi mer om er par år. Vilka vill att vi skall ha 5 G när det räcker med det vi har? Det är som att byta ut duschen mot en brandslangs stråle. Vad är försiktighetsprincipen?
Tänker man mer på företaget än människan?