Enligt ayurveda består vi människor liksom allt annat i universum av en unik mix av de tre doshorna (energiprinciperna) vata, pitta och kapha. Dessa energiprinciper har olika kvaliteter som påverkar oss och vår hälsa. När vi får för mycket av en av dem (i relation till vår unika mix) så drabbas vi av obalans som kan ge symptom som problem med magen och sömnen, oro och ångest, men också nedsatt immunförsvar.
Eftersom allt annat också består av de tre doshorna utmanas vår hälsobalans hela tiden – och särskilt utmanande är årstiderna. Årstidernas olika kvaliteter påverkar oss mycket och det är viktigt att möta det med rätt kost och livsstil så att vi behåller vår hälsobalans.
Läs också: Så kan du hitta balansen med ayurveda
Balansera vata
Den torra och kalla årstiden (sen höst och vinter) är vatas årstid. Det är alltså vata som tar över i naturen nu. Vatas kvaliteter är lätt, kall, torr, snabb, rörlig och oregelbunden, och dessa ökar hos oss alla nu.
Om du domineras av doshan vata eller har en vataobalans är det sannolikt att du känner av att vata ökar än mer i dig när kylan kommer. Du märker det i form av problem med magen, mer gaser och hårdare eller mer oregelbunden mage, mer oro och ängslan och kanske också ytligare sömn. Det kan vara så att du ofta vaknar på natten, särskilt mellan 2 och 6 på morgonen, och har svårt att somna om.
Även du som domineras av de andra doshorna, pitta och kapha, kan uppleva dessa obalanser under senhöst och vinter.
Det vi behöver göra för att behålla hälsan under den kalla säsongen är alltså att balansera vata. Vi behöver möta kylan med värme, smörjning, långsamhet och regelbundenhet. Ayurveda är en holistisk hälsolära, så detta gäller både maten och livsstilen i stort! Här är sex tips för att hålla vata i balans.
Läs också: Ayurvedas dagliga rutiner för balans och hälsa
Tänk så här för att hålla dig frisk i höst och vinter:
- Det är bra för vata att krydda maten – så gott som alla utom de allra starkaste kryddorna (som chili och cayennepeppar) är toppen för vatas lite svagare matsmältning.
- Drick mycket vatten och drick vattnet uppkokat och varmt. Kallt vatten kyler ner vata och dämpar vatas redan lite svaga matsmältning. Varmt vatten håller vata varm och håller igång matsmältningen.
- Vata är torr i sin kvalitet och mår bäst av att äta lättsmält, grytig och såsig mat med extra ghi (klarifierat smör) eller olja. Ät alltså gärna mustiga, smakrika grytor och soppor och kryddiga såser av olika slag.
- Undvik kall mat, så som raw food, råkost och sallader. Ät alla grönsaker uppvärmda, allra helst försiktigt kokade, i en gryta eller så som de är. Undvik också mat eller dryck som kommer direkt ur kylen, samt livsmedel som är knastriga och torra, exempelvis hårt bröd, chips och torkad frukt.
- Vata behöver värme, lugn och ro, vila och återhämtning, och gärna också regelbunden meditation för att inte komma i obalans. Det här är det mest naturliga tillståndet för oss under den möra och kalla årstiden. Slå ner på takten, alltså, och tillåt dig att vila.
- Sov mellan klockan 22 och 06 för att hjälpa kroppen att hitta en fin sömnrytm och sova när det är som allra mest gynnsamt för kropp och sinne. Rutiner och regelbundenhet är också viktigt för vata, som kommer ur balans av all slags förändring.
Varmt lycka till med din vata! <3
Av Tia Jumbe