Inflammationer delas ofta in i två kategorier: akuta och kroniska. Akuta inflammationer är oftast ofarliga, medan kroniska inflammationer kan kopplas till en rad allvarliga sjukdomar. 

Läs vidare för att lära dig mer om vad kronisk inflammation innebär och vad du kan göra för att minska risken att drabbas. 

Läs också: 5 tecken på att du har inflammation i kroppen – och vad du kan göra åt det

Vid kronisk inflammation svarar inte immunförsvaret direkt

En akut inflammation orsakas vanligtvis av främmande partiklar i kroppen. När kroppen identifierar dessa partiklar startar immunförsvaret omedelbart för att eliminera hotet, oftast genom symtom som svullnad, rodnad, lokal smärta och nedsatt funktion. 

Akuta inflammationer kan vara i allt från några minuter upp till ett par dagar. Normalt sett är de ofarlig (även om de kan vara kraftfulla) och kroppens immunförsvar lyckas oftast att läka dem på egen hand. 

Vid en kronisk inflammation dröjer svaret och reaktionerna från immunsystemet, vilket försätter kroppen i ett konstant beredskapstillstånd. Detta kan pågå i flera år utan att ge några tydliga symtom. Det gör den kroniska inflammationen betydligt svårare att upptäcka jämfört med en akut inflammation. Och när den väl visar sig gör den det oftast i form av en följdsjukdom.

Kopplingar mellan kronisk inflammation och allvarliga sjukdomar

Forskning visar att det kan finnas kopplingar mellan kronisk inflammation och flera allvarliga sjukdomar, exempelvis diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer, reumatism och olika typer av autoimmuna sjukdomar. Ett kroniskt inflammationstillstånd kan också öka risken för personer som redan har en kronisk sjukdom att drabbas av en andra och en tredje. 

Hur vet jag om jag har kronisk inflammation?

Jämfört med akut inflammation är kronisk inflammation betydligt svårare att identifiera eftersom symtomen kan vara så diffusa. Symtomen kan dessutom variera från milda till svåra under långa tidsperioder, ibland upp till flera år.

Några vanliga tecken som kan vara bra att vara uppmärksam på är: 

  • Utmattning
  • Värk i kroppen
  • Ångest och depression
  • Magbesvär (förstoppning eller diarré)
  • Viktökning eller viktnedgång 

Läs också: Histaminintolerans: Den överraskande orsaken till allergi och inflammation

5 tips för att förebygga inflammation

Kroniska inflammationstillstånd kan bero på flera saker, exempelvis en autoimmun sjukdom, långvarig exponering för starka kemikalier, stressövervikt eller rökning

Bortsett från att hålla en hälsosam vikt, sluta röka och se till att få frisk luft finns det flera andra saker du kan göra för att minska risken att drabbas.

1. Övergå till mer antiinflammatorisk kost

Genom att äta rätt livsmedel kan du stärka kroppens skydd mot inflammation. Försök att äta mer färsk frukt och grönsaker, ljust kött, nötter, frön och olivolja. Se framför allt till att få i dig tillräckligt med omega-3 eftersom det har antiinflammatoriska egenskaper

2. Dra ner på socker och transfetter

Förutom att äta mer antiinflammatorisk kost bör du förstås också dra ner på livsmedel som har en inflammatorisk effekt. Några exempel på livsmedel som kan trigga inflammation i kroppen är raffinerat socker, transfetter och ultraprocessad mat. 

3. Håll blodsockret på en stabil nivå

Ett stabilt blodsocker är viktigt för att förebygga inflammationer och för att immunsystemet ska fungera optimalt. Därför kan det vara bra att byta ut snabba kolhydrater som vitt bröd, ris och pasta mot fullkornsalternativ. De innehåller också nyttiga fibrer som är bra för maghälsan samtidigt som du kommer att hålla dig mätt längre. 

4. Rör på dig

Regelbunden motion är ett utmärkt sätt att minska inflammation i kroppen. Det är också bra för immunförsvaret och för hjärthälsan. Försök att få upp pulsen i åtminstone 30 minuter fyra till fem dagar i veckan och varva gärna konditionsträning med styrketräning. 

5. Varva ner

Långvarig stress är en vanlig orsak till kronisk inflammation. Därför är det viktigt att du lär dig varva ner innan stressen hinner orsaka för mycket skada i kroppen, både fysiskt och psykiskt. Hitta ett sätt att koppla av som passar just dig, vare sig det är meditation, en hobby eller bara minskad skärmtid.

Av Elsa Larsson

 

inflammation