Mikroplatser kan komma från kläder och kosmetiska såväl som från andra plastprodukter. Det finns dock miljövänliga alternativ som kan bidra till att stoppa de enorma platsföroreningarna. Nedan kan du läsa mer om dessa.

1. Rätt sorts plast

Den bästa långsiktiga lösningen är förstås att helt sluta använda plast. Om du ändå tycker om materialet bör du dock främst använda återvunnen plast. Genom att ta vara på den plast som redan existerar och tillverka nya plastprodukter av den går det nämligen att minska klimatavtrycket.

Ett bra sätt att minska plastföroreningar är alltså att använda rätt sorts plats. En stor del av den plast vi använder idag är tillverkad av råolja, vilket är en icke-förnybara naturresurs som har en negativ miljöpåverkan. Om vi kan ändra vårt synsätt och börja se plasten som en resurs som går att återvända kommer naturen att må betydligt bättre. 

2. Filter i tvättmaskiner som filtrerar bort mikroplast

Visste du att en betydande del av mikroplasterna i havet kommer från vårt avloppsvatten? När du tvättar kläder av syntetiskt material – exempelvis polyester, polyamid, akryl och fleece – finns risken att mycket små plastpartiklar, det vill säga mikroplaster, följer med ut i avloppsvattnet.

Med ett bra filter och andra tekniska lösningar för tvättmaskinen kan du dock minska utsläppet av skadliga mikroplaster från dina textilier.

Läs också: Magens påverkan på det psykiska måendet

3. System för att förhindra slamspridning

Slamspridning innebär att avloppslam används som gödselmedel inom jordbruket. Det finns nämligen mycket näring i slammet, inte minst fosfor som kan vara extra bra för lantbruket.

Samtidigt finns det en stor risk att avloppsvattnet innehåller mikroplaster som sedan sprids ut över åkern. Därför är det viktigt att det finns ett miljövänligt system för att återföra växtnäring till jordbruket utan att giftiga plaster sprids.

4. Tandkräm utan mikroplaster

Sedan 2019 är alla tandkrämer i Sverige fria från mikroplaster. När du befinner dig i utlandet är det dock desto viktigare att kontrollera att produkten är fri från mikroplaster. På så sätt kan du bidra till ett renare avloppsvatten och en bättre miljö.

Glöm inte att återvinna tandkrämstuben när den är tom!  

Läs också: Vikten av att sova bra för att må bra

5. Tyg- eller papperspåse

Plastpåsar är det vanligaste avfallet i havet och därför bör du undvika dessa. Som tur är finns det många bättre och miljövänligare alternativ, exempelvis en tygkasse eller alternativ i återvunnet papper.

6. Plastfria produkter tillverkade av naturmaterial

Plastprodukter kan i många fall bytas ut mot plastfria alternativ som är tillverkade av miljövänliga naturmaterial. Istället för plastbunkar och slevar i köket kan du använda redskap i trä. Även varianter i rostfritt stål är bättre för miljön (och även mer hållbara).

Konstgräs och båttampar är andra exempel på produkter som genererar mikroplaster när de nöts ut. Konstgräs kan bytas ut mot alternativ tillverkade av kork och båttampar finns i slitstarka naturmaterial som hampa.

7. Havssoptunnor

Havssoptunnnan är en innovativ, men relativt enkel uppfinning som dammsuger upp plast och pumpar ut vatten i hamnarna. En bra lösning för att minska föroreningarna i våra vattendrag.

8. Plastfri kosmetika

Som konsument kan det vara svårt att veta vad kosmetikaprodukter faktiskt innehåller eftersom innehållsförteckningen ofta är full av konstiga beteckningar. Här är några ingredienser du bör undvika:

  • Nylon-12 (polyamide-12)
  • Nylon-6
  • Polyethylene
  • Polypropylene
  • Polystyrene
  • Polytetrafluoroethylene (Teflon)
  • Polyurethane
  • I princip alla ingredienser som börjar med “Poly”

Läs också: Varför är olivolja så nyttigt?

9. Naturlig folie

Rensa ut plastfolien från köket och välj istället ett mer miljövänligt alternativ, exempelvis naturlig bivaxfolie. Det finns även folie tillverkad av hampa och bomull som du kan återanvända flera gånger.

10. Sugrör i metall

Sist, men inte minst – byt ut alla engångsprodukter i plast mot alternativ i material som du kan diska och återanvända. Exempelvis är det hög tid att sluta med plastsugrör och istället använda sugrör i metall, bambu eller sockerrör.

Av Elsa Larsson

hållbarhetplast