Nedan delar vi med oss av tre bra recept på julgodis som både är nyttigt och gott!

Knäck

Vad vore julen utan knäck? Kolaknäck är ett mycket populärt julgodis, men färdigköpta varianter innehåller tyvärr ofta stora mängder socker och grädde. Här hittar du ett knäckrecept med bättre ingredienser. 

Ingredienser: 

  • 2 dl krämig kokosmjölk (använd gärna en variant med 60% kokos eller mer)
  • 50 gram smör (eller 3 msk kallpressad ekologisk kokosolja för en mjölkfri variant)
  • 3 msk kokossocker 
  • 0,5 dl lönnsirap eller agavesirap
  • 1 tsk vaniljextrakt 
  • Valfritt: 1 näve mandlar och en nypa salt

Tillagning: 

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. En nypa salt kan vara bra för att bryta av det söta, men det är valfritt. 
  2. Koka på medelvärme i cirka 25–35 minuter och rör om regelbundet.
  3. När kolan har tjocknat och blivit trögflytande är den klar. Om du har en termometer så ska den visa cirka 125 grader.
  4. Ställ ut små knäckformar och häll ner 1 tsk kola i varje knäckform. Toppa med hackade mandlar om du vill. 
  5. Ställ in knäcken i kylskåpet och låt den stelna ett par timmar. 

Tips! Om du vill göra knäck med olika smaker kan du tillsätta saffran, kakao eller andra härliga kryddor till ovanstående grundrecept. 

Läs också: 7 anledningar att äta saffran i jul

Nyttig choklad

Nyttig choklad går att hitta i välsorterade matbutiker, men kostar oftast också en hel del pengar. Du kan lika gärna baka din egna choklad. Oftast blir det både nyttigare och godare.

Ingredienser: 

  • 3 dl kallpressad ekologisk kokosolja
  • 1 dl rå kakao 
  • 3 msk lönnsirap, agavesirap eller honung
  • Valfritt: 1 näve mandlar och en nypa salt

Tillagning:

  1. Smält kokosoljan i en kastrull på låg värme.
  2. Rör ihop samtliga ingredienser i kastrullen tills smeten i jämn. 
  3. Häll upp chokladen i små knäckformar alternativt på bakplåtspapper på en bricka. 
  4. Låt chokladen stelna lite innan du strör över några saltkorn eller valfri smaksättning.
  5. Ställ in chokladen i kylskåpet i ett par timmar tills den har stelnat. 

Tips! Även här kan du blanda i nötter, kokosflingor, torkade bär eller liknande i din smet för att skapa en helt unik choklad.

Fudge med smak av choklad och apelsin

En lyxig fudge med smak av choklad och apelsin ger en riktig julkänsla. Den passar lika bra på julbordet, till glöggen eller som en egen efterrätt. 

Ingredienser: 

  • 8 urkärnade dadlar
  • 1 msk rå kakao 
  • 2,5 msk kallpressad ekologisk kokosolja
  • 1 dl mandel eller valfria nötter
  • 3 msk ekologiska chiafrön blandat med 0,75 dl vatten 
  • 2 msk färskpressad juice från ekologiska apelsiner 
  • 1 nypa havssalt 
  • 1 nya vaniljpulver eller frön från vaniljstång 

Tillagning: 

  1. Blanda chiafrön med vatten och låt blandningen stelna.
  2. Mixa chiablandningen med övriga ingredienser. Använd en matberedare eller mixer för en jämn blandning.
  3. Klä en glaslåda med folie eller bakplåtspapper och häll i blandningen. 
  4. Ställ i frysen och låt stelna i minst två timmar. 
  5. Dela i fyrkantiga bitar och servera kall. 

Tips! Byt ut kakao mot saffran om du vill göra lyxig saffransfudge. 

Läs också: 5 tips för att hålla energin hög vid julstöket

Fruktbollar med pepparkakssmak

Pepparkakor behöver inte alltid vara platta och hjärtformade. Testa dessa goda och nyttiga fruktbollar med pepparkakssmak istället!

Ingredienser:

  • 0,5 dl hackade pistagenötter
  • 1 dl mandelflarn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl russin
  • 100 gram torkade aprikoser
  • 100 gram torkade fikon
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 0,5 dl kanel
  • 3 msk malen kardemumma
  • 2 msk malen, torkad ingefära
  • 2 msk malda nejlikor

Tillagning: 

  1. Blanda alla frön förutom linfrön och sesamfrön med frukt och nötter i en mixer. 
  2. Mixa tills du får en seg och kletig blandning.
  3. Knåda in linfrön och sesamfrön.
  4. Rulla små bollar och lägg på en tallrik.
  5. Blanda kryddorna på en annan tallrik och rulla sedan bollarna i kryddblandningen. 
  6. Lägg bollarna i knäckformar för en extra julig känsla. 

God jul & gott nytt år!

Av Elsa Larsson

Fruktbollar med pepparkakssmakhälsosammare juljulgodisKnäckNyttig choklad