Din ämnesomsättning, även kallad metabolism, är en process där kroppen omvandlar det du ätit och druckit till energi. Det reglerar även utsöndringen av hormoner och bryter ned intagna läkemedel till verksamma beståndsdelar. Vår ämnesomsättning är alltså en avgörande funktion för att vår kropp ska fungera optimalt.
Idag finns det många påståenden om vad vi kan göra för att öka vår ämnesomsättning, bland annat om vi enklare vill gå ner i vikt. Långt ifrån alla påståenden är dock sanna. Nedan slår vi hål på fyra vanliga myter om ämnesomsättningen en gång för alla.
1. Att äta frukost sätter fart på din ämnesomsättning
Det är ingen tvekan om att det finns många fördelar med att äta frukost. Det ger dig viktiga näringsämnen, stillar hungern och fyller dig med energi för att starta dagen på bästa sätt. Men att frukosten skulle sätta igång metabolismen är faktiskt en myt.
I en studie från 2014 såg man ingen märkbar skillnad på förbrända kalorier under 24 timmar mellan personer som åt eller hoppade över frukosten. Man kan tro att ingen frukost leder till mindre kalorier, men samtidigt ökar risken också att du försöker kompensera för en missad måltid genom att äta mer vid lunch och middag.
Kort sagt har frukosten ingen direkt påverkan på ämnesomsättningen, däremot kan den göra att du äter mer balanserat genom hela dagen, vilket också har en positiv effekt på blodsockret.
Läs också: Fasta får fart på ämnesomsättningen!
2. Att äta mindre och mer frekventa måltider under dagen ökar ämnesomsättningen
Tanken bakom detta påstående är att när vi äter mat måste vår kropp bränna kalorier. Så om vi ständigt äter, kan då inte våra kroppar också ständigt bränna kalorier? Nej, riktigt så fungerar det tyvärr inte. När du äter mat och kroppen börjar bryta ned den krävs det energi, denna nedbrytning kallas för TEF.
Den tillfälliga ökningen av ämnesomsättningen är direkt proportionell till hur mycket och vilken typ av mat vi äter. Så även om du äter sex mindre måltider under en dag, skulle tre större måltider per dag resultera i en liknande total effekt.
3. Vissa livsmedel kan sätta fart på din ämnesomsättning
Du känner säkert igen att livsmedel som chili, kaffe eller äppelcidervinäger kan öka din förbränning, och det ligger faktiskt lite sanning i det. Starka kryddor och kaffe kan öka förbränningen en aning, men effekten är så pass liten att den inte kan påverka metabolismen på ett större plan.
Äppelcidervinäger verkar kunna sänka matens GI och ge en ökad mättnadskänsla då den kan bromsa nedbrytningen av kolhydrater. Men att detta skulle ge effekt på ämnesomsättningen och vikten finns det emellertid inga bevis för.
Läs också: 6 livsmedel som bränner bukfett effektivt
4. Att äta sent på kvällen saktar ned din ämnesomsättning
Är du en av dem som gärna äter sent på kvällen? Då kan du lugnt fortsätta med det. Det händer nämligen inget speciellt med ämnesomsättningen på kvällen. Istället är det summan av allt du äter under dagen och hela veckan som avgör hur effektiv ämnesomsättningen är och om du går upp eller ned i vikt.
Så vad kan öka ämnesomsättningen?
Något som verkligen fungerar när det gäller ämnesomsättning är träning och aktivitet. Konditionsträning som cykling, löpning, simning eller skidåkning är ett bra sätt att öka förbränningen eftersom du aktiverar stora muskelgrupper och höjer pulsen.
Även styrketräning är bra för metabolismen eftersom ökad muskelmassa också medför högre energiförbrukning.
Av Elsa Larsson
4 Comments
Rekommenderar er att läsa boken Glukosrevolutionen av Jessie Inchauspe
Hej Eva och tack för boktipset, det är en väldigt intressant bok. Ha en fortsatt fin kväll/redaktionen
Jag vill gå upp i vikt, Skall jag äta ofta eller tre stora mål om dagen?
Hej Sofia, vi rekommenderar dig att ta kontakt med någon av våra experter på Ekoappen för specifika hälsofrågor. Vi önskar dig en fin kväll/Redaktionen