1. Tops
Årligen spolas mängder med tops ner i toaletten och orsakar inte bara stopp i rören utan de förstör också reningsverken. Ibland följer de med ut i avloppsvattnet och hamnar till slut i havet. Använd helst tops med träpinne eller allra helst återanvändningsbara tops.
2. Tandborstar
Byt gärna ut din plasttandborste till en i bambu. Det kan vara svårt att tro att en liten tandborste kan vara en så stor miljöbov men faktum är att plasttandborsten är ett globalt avfallsproblem. Otroliga mängder tandborstar i plast produceras och slängs varje år för att sedan dumpas i våra hav eller på soptippar, där de förstör vår miljö. Det tar cirka 1000 år innan en tandborste bryts ner! Bambu är en växt som inte behöver bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det är samtidigt naturligt antibakteriellt och suger upp minimalt med vätska. Bambu binder även koldioxod och producerar 35% mer syre än motsvarande mängd träd.
3. Make-up pads
Även återanvändningsbara make-up pads kan tillverkas av bambu. De innehåller även mjuk bomull. Genom att tvätta dem slipper du slänga padsen efter varje gång du tvättat av ditt smink. Du sparar både miljön och dina pengar.
4. Rakhyvlar
Satsa på att köpa rakhyvlar där du byter bladet då och då istället för att du köper en helt ny rakhyvel. Det finns rakhyvlar i både bambu och metall. Var också noga med att välja en hyvel med ett blad som inte har dåliga kemikalier på rakbladet. Ibland har man en remsa på hyveln som gör att hyveln glider bättre på huden. Denna kan innehålla ämnen som vi inte vill ha på huden eller i våra vattendrag.
5. Bindor och tamponger
Under de åren i livet en person menstruerar förbrukas ca 12,000 – 16,000 engångsbindor eller tamponger. Detta innebär både en belastning på miljön och ekonomin. Att byta till menskopp, använda tvättbara bindor eller menstrosor är bra alternativ.
Av Johanna Stala von Schewen