Att slänga mat är varken bra för miljön eller för din plånbok. Det finns alltså all anledning att försöka minska matsvinnet genast. Här listar vi fem vanliga misstag som ofta leder till matsvinn – och vad du kan göra för att undvika dem. 

1. Du planerar inte dina inköp

Många beger sig till matbutiken och köper det de känner för. Men att inte planera sina inköp är faktiskt något som ofta leder till matsvinn, helt enkelt eftersom det inte finns någon tydlig tanke bakom det du handlar.

Lösning: Gör ett matschema varje vecka där du planerar exakt vad du ska äta under veckan som kommer. Kolla först vad du redan har hemma och gör sedan en inköpslista med det du behöver köpa. Det här gör det också betydligt enklare att äta nyttigt.  

2. Du köper mycket av matvaror som snabbt blir dåliga 

Ett annat vanligt misstag är att köpa mycket av matvaror som snabbt blir dåliga, exempelvis banan, svamp, gurka, tomat eller sallad. 

Lösning: När det gäller den här typen av råvaror är det bättre att handla mindre, men oftare för att vara säker på att inget går till spillo i onödan. Det kan också vara bra att äta mer av grönsaker med längre hållbarhet, exempelvis rödbetor, olika typer av kål eller morötter. 

Läs också: Hur kan du äta mer klimatsmart?

3. Du fryser inte in det som börjar bli dåligt 

Tyvärr är det vanligt att slänga matvaror som börjar bli dåliga istället för att frysa in dem. Ibland glömmer man helt enkelt bort att ta tillvara på dem innan det är för sent. Detta är något du bör undvika för att minska matsvinnet. 

Lösning: Håll koll på dina grönsaker och frukter samt på bäst-före-datum på exempelvis bröd. Exempel på saker du kan frysa in är bananer, svamp, bröd och riven ost. Det går också utmärkt att frysa in nötter så att de inte härsknar, vinslattar för matlagning, såser samt mjölk och grädde. 

4. Du litar blint på bäst-före-datumet 

Bäst-före-datumet visar, precis som namnet antyder, när varan är bäst att äta eller dricka. Det betyder dock inte att den inte går att äta eller dricka även efter bäst-före passerat. Tyvärr är det många som tror det och som blint litar på bäst-före-märkningen.  

Lösning: Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka innan du slänger matvarorna. Många livsmedel står sig bra i flera dagar efter att bäst-före passerat. Så länge det inte luktar eller smakar illa är det ingen fara att äta eller dricka. 

Läs också: 10 bästa grönsakerna att odla inomhus

5. Du äter inte upp dina rester

Slutligen är det vanligt att laga maträtter och ställa in resterna i kylen, där de ofta blir ståendes i dagar. Man glömmer helt enkelt bort dem och blir sedan tvungen att slänga dem när det är dags att rensa kylen. Detta bidrar som du säkert förstår till minst sagt onödigt matsvinn. 

Lösning: Ha som vana att äta upp dina matrester. Laga middag på kvällen och ät upp resterna till lunch dagen därpå. Om du inte kan eller vill äta upp resterna, frys åtminstone in dem så att du kan äta dem vid ett annat tillfälle. Du kan också ha en rest-ätar-dag i veckan där du bara använder det du har hemma för att laga middag. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetmatsvinn