Världens bin står dock inför stora prövningar. Deras överlevnad hotas bland annat av den globala uppvärmningen, skogsskövlingar, giftiga bekämpningsmedel och överbefolkning. Så mycket som en tredjedel av världens bin riskerar faktiskt att försvinna helt. 

Så vad händer om våra bin försvinner? Och vad kan du göra för att minska risken att det händer? Dessa frågor svarar vi på nedan. 

Vad händer om bina försvinner? 

Vanliga honungsbin står för ungefär 80 procent av pollineringen på vår planet. Ett enda bi kan faktiskt pollinera upp till 300 miljoner blommor varje dag (!). Utan dem är det inte möjligt att pollinera viktiga grödor som grönsaker, frukt och nötter i samma utsträckning. 

I takt med att pollineringen minskar kommer vår matproduktion att sakta ner, vilket också leder till stora ekonomiska förluster. Skulle en så viktig pollinatör som biet försvinna helt kommer det att hota hela människans överlevnad. Och med tanke på att vi människor blir fler och fler, men våra bin färre och färre kan denna utveckling gå snabbare än väntat.

Läs också: Känslan avgör – men du väljer

Det här hotar binas överlevnad

Det finns många faktorer som samverkar för att försämra våra bins förutsättningar. Här är några av de främsta: 

  • Den globala uppvärmningen. Extremväder stör binas naturliga beteende genom att bland annat påverka tillgången av mat. Viktiga växter blommar till exempel under andra perioder än när våra bin är aktiva. 
  • Bekämpningsmedel. Många bekämpningsmedel innehåller starka kemikalier som kan vara skadliga för både bin och andra djur. De kan till exempel försämra biets immunförsvar, nervsystem eller dess förmåga att navigera – eller vara rent av dödligt. 
  • Färre blomsterängar. Människan skövlar, odlar och bygger i en rasande takt. Det gör att antalet naturliga blomsterängar blir färre, vilket påverkar binas tillgång till nektar och kan leda till svält. Det blir också svårare att hitta en trygg plats för att bygga bon. 

Vad du kan göra för att rädda världens bin

Även om det ser relativt mörkt ut för våra bin finns det flera saker du kan göra för att bromsa den negativa utvecklingen. 

1. Plantera sommarblommor

Sommarblommor är inte bara vackra, de är även rika på både nektar och pollen. Det ger bin och andra viktiga pollinatörer i din omgivning tillgång till föda. Bara genom att skapa en insektsvänlig trädgård kan du alltså förbättra binas livschanser.  

Bor du i ett tätbebyggt bostadsområde kanske du och dina grannar kan gå ihop och planera en biträdgård tillsammans? Genom att fylla våra städer med insektsvänliga växter kan vi ge våra pollinatörer extra goda förutsättningar för överlevnad.

Några bra exempel på sommarblommor är solros, rosenskära, fänkål, honungsört, blåsalvia och tagetes.

2. Undvik gifter i trädgården

Bekämpningsmedel, konstgödsel och andra syntetiskt framställda medel kan vara skadliga för binas känsliga system. Satsa istället på naturliga lösningar, exempelvis en kompost, för att få friskare odlingar och hålla skadedjur borta. 

Läs också: Bygg eget insektshotell – 7 enkla steg

3. Sprid medvetenhet

Långt ifrån alla vet vilken stor betydelse våra bin har för vår planet. Sprid därför ordet och berätta för dina nära och kära om deras situation. Förhoppningsvis kan det göra att fler odlar mer blommor och ersätter besprutade livsmedel med ekologiska alternativ. 

4. Gör ett insektsbad

Att leta efter nektar är ett energikrävande jobb som kan göra bina törstiga. Därför kan det vara en god idé att göra ett eget insektsbad som du ställer i nära anslutning till dina blomstrande rabatter. 

Ta en grund skål och fyll den med vatten och små stenar. Bin och andra insekter kan sedan landa på stenarna för att släcka sin törst.

5. Stötta organisationer som stöttar bina

Har du inte möjlighet att göra något av ovanstående kan du alltid stötta organisationer som kämpar för binas överlevnad, exempelvis Svenska Bin eller Naturskyddsföreningen.

Av Elsa Larsson

bidödbiologisk mångfaldhållbarhet