1. Vägra förpackningar och plastpåsar

Första steget till ett zero waste kök är att minska mängden onödiga förpackningar och plastpåsar, till exempel genom att ta med tygpåsar när du handlar. Du kan även återanvända påsar du köpt tidigare för att minska miljöpåverkan. 

Om du verkligen vill åstadkomma ett liv med mindre skräp bör du även försöka undvika produkter med plastförpackningar. Förpackningar i plast går nästan aldrig att använda till något annat, vilket gör att de hamnar på soptippen direkt.

Att handla i bulk eller lösvikt är ett bra sätt att minska avfallet. Ett annat bra sätt är att byta ut hushållspappret mot tygdukar. Om du har småbarn hemma kan du även välja miljövänliga tygblöjor istället för traditionella engångsblöjor.

Tumregeln är helt enkelt att undvika produkter som du inte kan återanvända.

2. Minska matsvinnet

Släng inte mat. Matsvinn är en stor samhällskostnad och ett miljöproblem. Varje år slänger svenska hushåll enorma mängder mat, vilket är ett enormt slöseri med jordens resurser.

Som tur är finns det många tips för att minska matsvinnet hemma. Här är några av de främsta.

  • Planera dina matinköp noggrant för att säkerställa att du inte köper för mycket av något.
  • Om du köper för mycket av något livsmedel är det viktigt att vara kreativ och använda det till någon maträtt. Ha som utgångspunkt att äta upp all mat du köper.
  • Låt aldrig maten bli dålig. Frys istället in mat med kort hållbarhet.
  • Om du lagar för mycket mat – gör en matlåda! Du kan även frysa in resterna.
  • Kompostera matrester som hinner bli oätliga.

Läs mer: Matsvinnets dag! 29/9

3. Återanvänd prylar och planera alla inköp

Återanvändning är nyckeln till mindre skräp. Genom att köpa färre prylar minskar du även antalet förpackningar. Därför bör du i största möjliga mån försöka återanvända det du kan.

Var kreativ och se över hur du kan ge liv till saker som annars slängs, exempelvis förpackningar och kartonger. Du kan bland annat återanvända gamla glass- eller mjölkpaket för att frysa ned mat. Gamla glasburkar kan bli förvaring för torrvaror eller användas som vaser.

Nyckeln för att inte få för mycket skärp och prylar hemma är att planera inköpen noga. Köp inte fler köksredskap och maskiner utan att första noga tänka igenom om du verkligen behöver det. Om du endast ska använda dem vid enstaka tillfällen är det bättre att låna av en granne eller familjemedlem.

Varje gång du tänker köpa nytt bör du först fundera på om det finns något bättre alternativ. Kanske går det att handla på second hand istället för i butik?

4. Återvinn mer och sopsortera rätt

Att inte producera något avfall alls är för de flesta omöjligt. Därför är det ännu viktigare att du faktiskt återvinner och sorterar ditt skräp. Enligt Miljöbalken är det till och med lag på att sortera sopor.

Skapa en praktisk sophantering hemma i köket där du sorterar plast, glas, metall, papper och matrester (som du helst bör kompostera).

Genom att sopsortera rätt kan du skydda miljön från farliga ämnen samtidigt som du hjälper kretsloppet att ta tillvara på det värdefulla. Det gör det möjligt att återanvända viktiga naturresurser och minska förbrukningen, vilket i sin tur sparar energi och minskar föroreningar i världen.

Läs mer: Vikten av att återvinna glas

5. Kompostera mera

Komposterade matrester räknas inte som avfall enligt zero waste. Detta är nämligen en biologisk återvinning som är en del av ett kretsloppssystem.

Det organiska avfallet bryts ned naturligt av mikroorganismer som svampar och större organismer som maskar. Nedbrytningsprocessen skapar därefter jord som kan du kan använda för plantering. Kompostering är ett enkelt, men effektivt sätt att minska avfallet i köket.

Sammanfattning

Zero waste är en livsstil som går ut på att minimera mängden avfall. I köket produceras en stor mängd hushållsavfall och därför kan det vara bra att börja förändringen där.

Genom att undvika onödiga förpackningar och påsar, minska matsvinnet, återvända prylar, återvinna och sopsortera rätt samt kompostera mer kan du uppnå zero waste i köket enligt 5 R-principen. Detta kommer dels att gynna miljön, men också din egen plånbok. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetköketzero waste