Under julen är det inte ovanligt att vi frångår alla våra nyttiga vanor och unnar oss lite extra. Och det med all rätt, men det kan ofta resultera i att vi inte mår så bra under och efter firandet. Men det finns några enkla knep för att även magen skall få julefrid.
1. Ät mer fibrer
Fibrer är bra för att hålla igång magen och minska risken för förstoppning. Välj gärna så kallade lösliga fibrer som finns i exempelvis frukt och grönsaker. Varför inte någon extra clementin, ett par grönsaksstavar eller några fikon? Fikon har högre fiberinnehåll än någon annan frukt eller grönsak. Efter bara fem fikon har du faktiskt täckt hela dagsbehovet av kostfibrer.
Tänk även på att dricka mer vatten när du äter fiberrik mat för bästa effekt.
2. Undvik småätande
Även om det är svårt i juletider med alla frestelser så är det bra att låta magen vila en stund. Försök att inte småäta utan håll dig till tre stora mål och två mellanmål däremellan (gärna fiberrika sådana).
Läs också: Ta hand om din julmage
3. Tillskott med enzymer som förbättrar matsmältningen
Att ta tillskott av enzymer är ett bra alternativ för dig som vet att du har ett svagt näringsupptag. Vår mat innehåller fett, kolhydrater och protein som alla bryts ner av enzymer i tarmen.
Proteaser bryter ner protein och lipaser bryter ner fett, och för att bryta ner kolhydrater finns flera enzymer. Har du svårt med mjölkprodukter kan du prova att ta tillskott av laktas som bryter ner laktos. Märker du att bröd och annat med sädesslag som innehåller gluten upprör din mage kan enzymer som bryter ner gluten vara ett alternativ.
Den här lösningen att ta tillskott är dock inte till för dig som har celiaki (glutenintolerans), där gäller det att avstå gluten helt.
4. Rör på dig efter julmåltiderna
Att motion har en positiv effekt på kroppen är de flesta medvetna om och det gäller inte minst under julen. Att resa sig från julbordet och ta en promenad efter måltiden kan vara fördelaktigt på flera sätt.
Förutom att maten passerar snabbare genom tarmen sänker fysisk aktivitet blodtrycket. Dessutom minskar produktionen av stresshormon samtidigt som kroppen frisätter endorfiner, vilket får oss att känna oss lyckligare.
Läs också: 5 tips för att hålla energin hög vid julstöket
5. Minska mängden alkohol och kolsyrade drycker
Alkohol kan förvärra magsår och magkatarr, men också bidra till andra problem under julen. Om du redan känner att du har en orolig mage innan julen gör du rätt i att undvika snapsen och vinet. Om inte rekommenderar vi att du åtminstone minskar på alkoholen.
Kolsyrade drycker innehåller tillsatt koldioxid, vilket betyder att du får mer gas i magen utöver den gas som får i dig när du sväljer. Kort sagt kan kolsyrat orsaka extra obehag i en redan orolig mage. Håll dig till kranvatten om du vill hålla magen extra glad!
6. Undvik att äta för nära sängdags
Det är en god idé att låta det gå åtminstone någon timme mellan middag och läggdags. På så sätt blir det enklare att somna eftersom du inte lägger dig när magen är i fullt arbete med att smälta maten. Sätt dig en stund och och njut av julnatten innan du kryper ner. Varför inte läsa lite i en bra bok i ljuset av julgranen?
7. En lugn stund
Vår stressnivå påverkar magen via nervsystemet. Därför är det klokt att prioritera återhämtning i vardagen, inte minst under julen som för många kan vara fylld av stress. Att varva ner ett par gånger om dagen främjar matsmältningen samtidigt som det stärker kroppens naturliga motståndskraft mot stress.
Försök framför allt att varva ner innan du ska gå och lägga dig eftersom sömnen också har en stor påverkan på vårt allmänmående.
Tips på enzymer som förbättrar matsmältningen
Pureness Mjölksyrabakterier – med boulardiijäst är en effektiv kombination för bra matsmältning och god tarmflora.
Silicea Mag-Tarm DIREKT – är effektiv vid halsbränna, gaser, diarré och IBS-relaterade besvär. Godkänd för tillfälliga och kroniska mag-tarmproblem.
triGUT – innehåller mjölksyrabakterier som är robusta (överlever passagen genom magen), som etablerar sig och som binder till olika delar av tarmen.
Solaray Digestaway – innehåller 14 olika växtenzymer som bryter ner proteiner, fett, kolhydrater, laktos, kostfiber och stärkelse.
Av Elsa Larsson
1 Comment
Dricker kombucha var dag. Hur ställer ni er till detta tillskott för tarmfloran?