Nedan tipsar vi om åtta naturliga tillskott och örter som kan vara effektiva för att hantera dina klimakteriebesvär.
1. Linfrön
Linfrön innehåller inte bara nyttiga kostfibrer och fetter, de är också en naturlig källa till lignaner, en växtförening vars struktur och funktion liknar östrogen. I en mindre studie på 140 kvinnor rapporterade de som tog linfrön en klar förbättring av en rad olika klimakteriesymptom.
Mer forskning krävs på området, men än så länge är resultaten lovande. Dessutom är linfrön helt säkra att äta samtidigt som de kan ha en god effekt på din övriga hälsa.
2. Rödklöver
Rödklöver (Trifolium pratense) är en blommande växt som kan vara extra fördelaktig under klimakteriet. Växten är nämligen rik på isoflavoner, en östrogenliknande förening som kan lindra de symtom som uppstår i takt med att kroppens naturliga östrogenproduktion minskar, exempelvis svettningar och benförlust.
Läs också: Naturliga sätt att må bra under klimakteriet
3. Ginseng
Ginseng är kanske ett av världens mest kända naturläkemedel. Denna näringsrika rot har använts i hundratals år inom den traditionella kinesiska läkemedelskonsten och sägs bland annat kunna stärka både immunförsvaret och hjärthälsan.
Det finns olika typer av ginseng, men den röda koreanska varianten är den som ofta används för att behandla klimakteriesymptom. Den verkar bland annat vara fördelaktig för sexlusten, humöret och den allmänna känslan av välbefinnande.
4. Läkesilverax (Black cohosh)
Läkesilverax (Actaea racemosa), eller black cohosh som den heter på engelska, är en blommande växt som härstammar från Nordamerika.
Växten har länge använts av urbefolkningen för att behandla diverse sjukdomar och är än idag populär för sina läkande egenskaper. Framför allt är den känd för att kunna lindra svettningar, även om det fortfarande krävs mer forskning för att säkerställa sambandet.
Läs också: Torra ögon under klimakteriet och vad du kan göra åt det
5. Kinakvanne (Dong quai)
Kinakvanne (Angelica sinensis), också känd som kvinnlig ginseng, är en ört som växer i de kallare regionerna i Kina, Korea och Japan. Örten används ofta inom traditionell kinesisk medicin, framför allt för att behandla besvär i samband med klimakteriet och PMS.
Tillsammans med andra örter, bland annat rödklöver och läkesilverax, har kinakvanne visat sig vara effektivt för att minska både värmevallningar och nattliga svettningar.
6. Nattljusolja
Den gula örtväxten nattljus härstammar från Nordamerika, men har med tiden spridit sig till stora delar av Europa, inklusive Sverige. Ur nattljusets frön pressar man nattljusolja, en näringsrik olja som länge använts inom naturmedicin på grund av sina välgörande egenskaper.
Nattljusolja är bland annat rik på gammalinolensyra (GLA), en fettsyra som tillhör gruppen omega-6 och som verkar vara extra effektiv för att behandla klimakteriebesvär. Studier visar att nattljusolja till exempel kan hjälpa mot värmevallningar, men också mot benförlust.
7. Maca
Maca är en grönsak i familjen Brassica som använts i århundraden för att behandla allt ifrån infertilitet till anemi. Den har också visat sig vara effektiv för att lindra vissa klimakteriebesvär, exempelvis vaginal torrhet, minskad sexlust samt psykiska besvär i samband med depression och ångest.
8. Läkevänderot
Läkevänderot (Valeriana officinalis) är en växt som länge använts inom naturmedicin för dess avkopplande och lugnande egenskaper. Faktum är att läkevänderot ibland kallas för naturens eget valium.
Växten används främst för att lindra värmevallningar, men också sömnlöshet som är ett annat vanligt besvär vid klimakteriet. Det finns fortfarande inga starka bevis som styrker läkevänderotens effekt, men preliminär forskning är mycket lovande.
Tänk på! Du bör alltid konsultera din läkare innan du tar kosttillskott i syfte att behandla klimakteriebesvär.
Av Elsa Larsson
1 Comment
Ni nämner inte Wild Yam (Dioscorera Opposita), hur kommer det sig?
Mvh, Lotte