Trots de uppenbara fördelarna med antibakteriella kläder finns det samtidigt viktiga frågor kring hur de påverkar miljön. I den här artikeln kommer vi dels att undersöka de positiva aspekterna med dessa plagg, men också de potentiella miljöriskerna. Vi tipsar också om några mer hållbara alternativ till antibakteriella kläder.
Minskad risk för infektioner och ökad hållbarhet
En av de främsta fördelarna med antibakteriella kläder är förstås deras förmåga att förebygga bakterietillväxt och luktbildning. Det här kan vara extra fördelaktigt för dig som arbetar i en miljö med hög smittspridning eller som utsätts för svett och fuktighet under längre perioder.
Ytterligare en fördel är att antibakteriella kläder ofta har en lägre hållbarhet, helt enkelt eftersom de inte blir smutsiga lika lätt. Det här bidrar till minskad konsumtion, vilket i sin tur minskar trycket på klädproduktionen. Som du säkert förstår kan det här vara en väldigt positiv effekt med tanke på hur stor del av de globala utsläppen som textilindustrin faktiskt ansvarar för.
Läs också: Vad är en kapselgarderob och hur gör man?
Innehåller ofta miljö- och hälsofarliga kemikalier
Även om antibakteriella kläder har sina fördelar finns det också flera risker som är viktiga att känna till. Till exempel kan de kemikalier som används för att behandla dessa kläder vara skadliga både för människor och för våra ekosystem.
Silver är ett ämne som ofta används för sina antimikrobiella egenskaper, men som kan avge silverpartiklar i tvätten. De kan sedan ta sig vidare ut i våra vattendrag, där de kan orsaka skada på vattenlevande organismer. Två andra vanliga ämnen i antibakteriella kläder är triclosan och kvicksilver som kan vara skadliga för både miljö och hälsa.
En annan oro är utvecklingen av resistens mot antibakteriella ämnen. Att överanvända antibakteriella kläder kan leda till att bakterier blir resistenta mot de kemikalier som används för att behandla kläderna. Detta kan i sin tur göra det betydligt svårare att bekämpa infektioner både hos människor och djur. Dessutom kan resistenta bakterier sprida sig från kläderna till vattenmiljöer eller jord och påverka ekosystemet på lång sikt.
Naturliga alternativ till antibakteriella kläder
Lyckligtvis är inte alla antibakteriella kläder dåliga för miljön – det finns faktiskt mer hållbara alternativ också.
Naturliga fibrer
Välj gärna kläder som är tillverkade av naturliga fibrer som bomull, linne, hampa eller bambu. Dessa material är biologiskt nedbrytbara och har god andningsförmåga, vilket hjälper till att motverka svett och luktbildning. De kan också vara mindre allergiframkallande jämfört med syntetiska material. Här hittar du ett miljövänligt tvättmedel som skonsamt gör rent naturliga fibrer.
Ekologiskt odlade kläder
Om du vill slå ett extra slag för miljön kan du köpa ekologiska kläder. Ekologiskt odlade fibrer produceras nämligen utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket minskar den negativa påverkan på miljön samtidigt som det förbättrar människors hälsa.
Återvunna material
Ett annat alternativ för dig som letar efter mer hållbara alternativ är kläder av återvunna material, exempelvis bomull eller polyester. Genom att använda återvunna material minskar behovet av att producera nya material och minskar därmed energi- och resursförbrukningen.
Läs också: 8 sätt att förlänga hållbarheten på dina kläder
Kläder med naturligt antibakteriella egenskaper
Visste du att det finns flera material som har naturligt antibakteriella egenskaper? Ull, linne och bambu är tre exempel på naturliga material som kan hjälpa till att motverka bakterietillväxt och dålig lukt.
Tvättbara tillbehör
Om du vill ha extra skydd mot bakterier kan du testa att använda tvättbara antibakteriella påsar eller tillbehör. Dessa kan innehålla naturliga antibakteriella ämnen som tea tree-olja eller eukalyptusolja och placeras i tvättmaskinen tillsammans med kläderna för att hjälpa till att bekämpa bakterier utan att behöva använda kemikalier.
Av Elsa Larsson