1. Håll dig aktiv, ut och njut!
Regelbunden fysisk aktivitet är en viktig del av en hälsosam livsstil, oavsett säsong. Men det varma sommarvädret kan öka motivationen att röra på sig lite extra. Ta långa promenader i naturen, paddla kajak eller börja med cykling.
Är det en riktigt varm sommardag gör du rätt i att träna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. På så sätt slipper du exponera dig för den starka solen och riskera att bli överhettad.
2. Förvara och hantera livsmedel rätt
Sommaren är den perfekta årstiden att avnjuta av en måltid utomhus. Frossa i färska grönsaker, frukter och bär, men ha i åtanke att de höga temperaturerna kan göra att maten blir förstörd lättare. Se därför till att du hanterar alla livsmedel på rätt sätt.
Förvara kylvaror kallt och värm upp den varma maten ordentligt innan du äter den. Låt inte mat stå framme för länge, särskilt inte i solen. Om du ska ha picknick är det bra att ha med sig separata knivar och skärbrädor för kött och grönsaker, om du inte råkar ha bra diskmöjligheter. En kylbox kan också vara en bra investering.
Läs också: 6 saker att tänka på när du ska frysa och tina mat
3. Låt det goda ta sin plats
Under sommaren är det vanligt med många sociala tillställningar och resor som ofta förknippas med en rad godsaker. Även om det är bra att bibehålla en hälsosam livsstil och goda matvanor är det minst lika viktigt att inte vara för hård mot sig själv. Här handlar det om att hitta en bra balans, det måste få finnas plats för njutning då och då, utan att du ska behöva få dåligt samvete.
4. Njut av säsongens råvaror
Passa på att njuta av sommarens näringsrika grönsaker och frukter! Du kan till exempel göra härliga och fräscha sallader, grilla grönsaker som sparris och broccoli och gör goda fruktsallader eller pajer med frukt och bär. Vad hör mer till sommaren än jordgubbar och grädde? Vill du ha ett lättare alternativ kan du dock byta ut grädden mot lättmjölk eller en god yoghurt.
5. Skydda dig från farliga solstrålar
Det finns många risker med att exponera sig för mycket och för ofta i solen. Det kan till exempel få din hud att åldras snabbare, men också öka risken för hudcancer.
Därför är det bra om du undviker solen när den är som starkast, vilket vanligtvis är mellan klockan 11 och 15. Sitt i skuggan, använd gärna solglasögon och hatt och glöm inte solkrämen.
Tänk på att du även bör smörja dig med solkräm även under mer molniga dagar. Det är nämligen så att hela 80 procent av solens UV-strålar bryter sig igenom molnen.
Läs också: Skydda din känsliga hud i vårsolen
6. Håll koll på din vätskebalans
Sol och värme gör kroppen varm, vilket gör att den aktiverar sitt naturliga nedkylningssystem – den börjar producera svett. Och producerar du mer svett än vad du får i dig vätska kan du till slut bli uttorkad, vilket faktiskt är livsfarligt.
Med andra ord får du inte glömma att dricka vatten under årets varmaste dagar för att hålla kroppen i balans. Se till att alltid ha en vattenflaska med dig när du är på språng eller planerar för en dag på stranden som du kan fylla på med jämna mellanrum.
7. Ge dig själv tid för återhämtning
Sommaren är inte minst en tid för återhämtning och avkoppling. Många av oss vill hinna göra saker vi oftast inte hinner med, men det kan lätt orsaka krav och höga förväntningar som i sin tur leder till stress.
Sömnen är alltid viktig, men så är även återhämtningen som sker under dagen. Exakt vad som är avkopplande kan bara du bestämma. Vissa tycker att det är att ligga i hängmattan med en bra bok, andra tycker det är en promenad i skogen eller en middag med familjen.
En bra regel är dock att tänka i motsatser. Exempelvis om du jobbat med att lösa problem som ställer krav på hjärnan och din intellektuella och analytiska förmåga, så kanske den bästa återhämtningen är något fysiskt, som en promenad eller att skapa något med händerna. Testa dig fram för att se vad du mår bäst av!
Av Elsa Larsson