I den här artikeln tittar vi närmare på vad blodbrist är och vilka symtom det kan ge. Vi tittar också på hur blodbrist och vitamin B12-brist hänger ihop. 

Kort om blodbrist och dess symtom

I de röda blodkropparna finns hemoglobin som fångar upp och transporterar syre från lungorna ut till kroppens celler. Syre behövs nämligen för att de flesta av kroppens funktioner ska fungera, exempelvis blodbildning, ämnesomsättning och energiproduktion. Det är också därför brist på röda blodkroppar kan ge många olika typer av symtom, exempelvis:

  • Ovanlig trötthet och brist på ork
  • Koncentrationssvårigheter
  • Yrsel
  • Andfåddhet
  • Hjärtklappning
  • Huvudvärk
  • Öronsus

Läs också: Vitamin B12 – här är vanliga tecken på brist

Vitamin B12 och blodbrist

Vitamin B12 är inblandat i produktionen av röda blodkroppar, tillsammans med mineralämnet järn och andra B-vitaminer. Hos en person som har brist på B12 bildas det därför färre röda blodkroppar än hos en person utan brist.

Blodbrist på grund av för lite B12 kan utöver andra symtom på blodbrist även ge besvär med slemhinnorna och visa sig som sprickor i mungiporna eller sveda på tungan. Andra vanliga symtom är:

  • Stickningar och domningar 
  • Försämrade reflexer i vader och fotsulor
  • Minnessvårigheter
  • Depression 
  • Försämrad syn

Orsaker till brist på B12

Rent generellt kan man säga att B12-brist antingen beror på intaget eller upptaget. Antingen får du i dig för små mängder B12 från det du äter och dricker, eller så tar din kropp av någon orsak upp för lite av det i tarmen. Här är några vanliga orsaker till vitamin B12-brist:

  • Långvarig behandling med vissa läkemedel, exempelvis mot halsbränna, magsår eller diabetes. Dessa läkemedel kan nämligen störa tarmens bakterieflora, vilket försämrar upptaget av B12. 
  • Urkopplad magsäck vid vissa fetmaoperationer, exempelvis sleeve och gastric bypass. 
  • Tarmsjukdom som som försämrar upptaget av B12, exempelvis glutenintolerans, inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom eller perniciös anemi. Perniciös anemi beror på en brist på proteinet IF, som bildas i magsäcken och behövs för att B12 ska tas upp i kroppen. Det är en så kallad autoimmun reaktion.

Oavsett orsak är det viktigt att uppmärksamma symptom som tyder på eventuell brist på B12.

Läs också: Vanliga tecken på att du har näringsbrist

Du får i dig B12 genom maten

Kroppen kan inte tillverka B12, utan vitaminet bildas av bakterier som finns naturligt i tarmarna hos djur. Därför är animaliskt kött den primära källan för att förse kroppen med B12. Särskilt lever är bra men även allt annat kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. 

För dig som inte äter kött kan livsmedel som ägg, mejeriprodukter, berikade livsmedel, näringsjäst och shitakesvamp vara bra alternativ. Det är förstås också bra att ta tillskott med vitamin B12 för att tillgodose dagsbehovet.

Brist och behandling

Eftersom vitamin B12 är ett viktigt näringsämne kan låga nivåer av näringsämnet på sikt få stora konsekvenser för din hälsa. Det är dessutom vanligt att symtomen blir värre över tid om du inte gör något åt dem. Detta beror på att det normalt sett finns en vitamin B12-reserv lagrad i levern och när den börjar ta slut förvärras allmäntillståndet.

Konstaterad B12-brist behandlas med olika sätt att tillföra mer av vitaminet i syfte att få upp nivåerna i kroppen, exempelvis genom tillskott. Men för att förebygga att vitamin B12-brist och därmed även blodbrist uppstår från första början är det viktigt att du äter en allsidig och näringsrik kost. Att säkerställa intaget av B12 blir dessutom extra viktigt för dig som är vegetarian eller vegan.

Tips på kosttillskott vid blodbrist

Thorne Ferrasorb – ger näring åt de röda blodkropparna och innehåller de aktiva formerna av B12-vitamin, B6 och folsyra.

Thorne Iron Bisglycinate – är ett effektivt järntillskott. När järn binds till aminosyran glycin kan det transporteras oförändrat genom magsäcken och absorberas i tunntarmen.

Thorne B-Complex #12 – innehåller ett komplex av lättupptagliga B-vitaminer.

Av Elsa Larsson

B12BlodJärn