Vitaminer kan vi som bekant inte tillverka själva, även fast det är livsnödvändiga ämnen för oss. Istället måste vi lita på att vi får i oss tillräckliga mängder. Det är vanligt att vi får brist på just B12. Dels beror det på att många inte äter tillräckligt av vitaminet – dels är vi många som har svårt att ta upp B12 ur tarmen. I magsäcken bildas något som kallas intrinsic factor. Denna binder till B12 och är nödvändigt för upptaget.
Vanliga orsaker att du får i dig för lite B12
Vegansk eller annan kost baserad mestadels på växter ökar risken att du får i dig för lite, eftersom aktivt B12 finns främst i kött. I spannmål finns inaktiva former av B12 som inte är lika lätta för kroppen att tillgodogöra sig.
Vanliga orsaker att du inte kan ta upp tillräckligt med B12
Med ålder får vi mindre intrinsic factor vilket leder till minskade nivåer av B12. Brist är därför vanligare hos äldre. Även den som tagit bort en del av magsäcken, till exempel i en gastic bypass riskerar att ha för lite intrinsic factor. Mindre magsyra på grund av läkemedelsbehandling eller återigen ålder gör att kroppen får svårare att ta upp vitaminet. Inflammationer i tarmen som vid glutenintolerans eller Chrons sjukdom gör att upptag av näring generellt blir sämre.
Läs mer: Lipödem – dolda kvinnosjukdomen
Vanliga tecken på B12-brist
Brist kan komma snabbt eller långsamt. Eftersom symptomen är diffusa riskerar de att misstas för andra sjukdomar:
- Stickningar och domningar i händer, ben eller fötter
- Trötthet
- Svaghet
- Minnesförlust eller kognitiva problem
- Svårt att gå eller balansproblem
- Anemi
- Svullen, inflammerad tunga eller munsår
- Blek och gulaktig hud
- Synförändringar
- Humörförändringar som irritabilitet eller depression
Om du har symptom eller riskfaktorer för att ha minskade B12-nivåer är det en bra idé att ta ett blodprov och se efter. Det är bra om B12-brist upptäcks så tidigt som möjligt för att undvika allvarliga symptom.
Läs mer: 10 vanliga tecken på magnesiumbrist
Få i dig mer B12
Vill du förebygga B12-brist kan du få i dig mer genom kosten eller använda ett tillskott. De viktigaste källorna till B12 är:
- Fisk och skaldjur
- Kött, även inälvsmat som lever
- Ägg
- Ost
- Mjölksyrade livsmedel har en del B12 i sig som bildats av bakterierna under syrningen.
Enligt Livsmedelsverket finns inget som tyder på att ett högt intag av B12 är skadligt. Doser på 100 mikrogram per dag har inte visat sig ge negativa effekter.
Näringstillskott med vitamin B12
Pharma Nord Bio-Active B12 är sugtabletter som innehåller 600 mcg metylkobalamin (vitamin B12 i dess aktiva form) per tablett. Tabletterna kan även tuggas. När man suger på tabletterna sker absorptionen övervägande via slemhinnan i munnen.
Better You Premium Vitamin B12 innehåller 1000 mcg metylkobalamin (vitamin B12 i dess aktiva form) per kapsel i kombination med spirulina som är en naturlig källa till vitamin B12 och andra viktiga näringsämnen.
Holistic B6, B12, Folat Metylerad innehåller aktiv vitamin B12 (metylkobalamin, 5′-deoxyadenosylkobalamin) i kombination med vitamin B6 och folsyra samt metylgruppsdonatorn trimetylglycin. Metylering är en biokemisk process kopplad till bland annat DNA-funktioner på cellnivå.
Great Earth Vitamin B12 är en ren vitamin B12-kapsel som innehåller 1000 mcg metylkobalamin (vitamin B12 i dess aktiva form) per kapsel.
Av Katarina Fornander