Taco

Jag älskar ju Rawfood och det finns så mycket fördelar med att äta råkost.

Det som du mest får ut är just att du får i dig många bra enzymer som du inte får i dig om du äter uppvärmd mat. Då dessa förstörs vid uppvärmning över 42 grader.

Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen från kosten.

Enzymer sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och fungerar som katalysatorer.

Enzymerna behövs för nedbrytningen av maten.

Näringsämnen kan inte vara verksamma i kroppen utan enzymer.

De mentala och fysiologiska funktionerna i kroppen styrs av enzymer.

Alla levande celler innehåller enzymer.

Det finns enzymer i levern som har en avgiftande förmåga.

Vid brist av enzymer kan det leda till obalans och sjukdom i kroppen. 

Så idag vill jag dela med mig av ett gott recept. Det är ju fredag och varför inte utmana er där hemma med att byta ut den traditionella “tacokvällen” med på Rawfood taco! 🙂 Tänk på att allt du köper in skall helst vara ekologisk för ännu bättre näring och renhet.

Du behöver för 2 personer:
1 st mixer eller matberedare. En handmixer funkar utmärkt också.
Mixa av grönsaker som du lägger upp i skålar: Majs, tomater, gurka, paprika osv (som “vanlig” tackos).

Ingredienser
Tacofärs 2 portioner
2 dl Valnötter
1 msk Spiskummin
1 msk Oregano
1 tsk Paprikapulver

Guacamole 2 portioner
2 st Avokado
1/2 Tomat
1/2 Rödlök
1/2 Citron
1 st Vitlök
1/2 tsk Paprikapulver

Tomatsalsa 2 portioner
3 st Tomater
1 st krossad Ananas
2 msk Olivolja
1 st Rödlök
1 st Vitlök
1/2 citron
1 tsk hackad Röd chili
1 st Äppelcidervinäger

2 st Salladsblad att använda som tackoskal.

Denna måltid har en stark antioxidativ effekt, som skyddar våra celler. 
För att göra tacofärsen så mixar du nötterna till smulor i en mixer eller i en matberedare. Blanda samman kryddorna med nötmixen och tillsätt lite vatten och mixa igen tills det blir en fast massa, likt färs.

För att göra guacamole, delar du avokadon och gröper ut köttet och mosar den med en gaffel eller om du hellre vill mixa den med en handmixer. Tillsätt hackad rödlök, vitlök och tomat. Mixa sedan samman till en slät smet. Pressa över lite citron och tillsätt paprikapulvret.

Tomatsalsan blir god om du hackar tomaterna och löken i mindre bitar. Pressa vitlöken och blanda samman denna med tomat, lök och ananasen. Tillsätt olivolja och äppelcidervinäger. Sist pressar du över saften från citronen.

Lägg nu tackofärsen i ett stort salladsblad och lägg över de grönsaker du vill ha på. Toppa med guacamole och tomatsalsa.

Näringsämnen:
Rödlöken liksom all typ utav lök, är supernyttigt för vår kropp. Optimalt är att inkludera någon form utav lök i sin dagliga kost. Förtäring utav rödlök medför särskilt goda hälsofördelar. Rödlöken innehåller quercetin än andra löksorter. Quercetin är en stark antioxidant och är antiinflammatorisk, virushämmande och antibiotisk. Den ansens även kunna lindra inflammationer i lungorna, samt stärka lever och blodkärl. Rödlöken innehåller även starka svavelföreningar som allicin och allylpropylsulfid. Dessa bidrar till att stärka kroppen mot infektioner, motverka parasiter i tarmen samt reglera blodsockervärdet.
En del blir väldigt gasiga i magen när de äter lök. Det kan bero på att du har bortfall av ett enzym, som heter “DAO”. Man kan tillsätta detta enzym så kommer du också kunna bryta ner löken bättre.

rödlök

Valnötter innehåller över 60% fleromättat fett, uti vilket Omega-3 samt Omega-6 återfinns. Några utav de hälsofördelar som kan nämnas som en följd utav ökat intag utav dessa nyttiga fetter är att de kan förebygger hjärt-och kärlsjukdomar. Dessa nyttiga fetter avhjälper även en trött och glåmig utsida, då de sägs ge huden en ny lyster samt ökad smidighet, samt även stärka både hår och naglar.

Vanöt

Tomaten innehåller C och A-vitamin samt mindre mängder kalcium, magnesium och järn. Ångkokar du dessutom tomaterna lite grann, bildas det nämligen lycopen. Lycopen gör oss lyckliga och bidrar även till att stärka kollagenproduktionen och skydda huden mot UV-strålar.

Tomatoes

Ha en underbar fredag och våga prova något nytt! 🙂

Kram
Johanna

HälsaRecept