Nytt namn

Dagen för cirkulär konsumtion, Circular Monday, har uppdaterat sitt namn, men inträffar som vanligt måndagen innan Black Friday. Dagen och rörelsen är till för att främja en cirkulär konsumtion. Att shoppa begagnad mobiltelefon, hyra partytält vid studentfesten eller laga sina trasiga kläder är tre exempel på detta. Du köper något, en vara eller tjänst, men det kräver inte nyproduktion och onödiga utsläpp. 

Läs också: Därför är cirkulär ekonomi svaret på klimatfrågan

Den nya starten på julhandeln

Shoppingdagarna har växt fram i Sverige sedan 2013, och enligt Svensk Handel har de bidragit till att julhandeln numera börjar redan i November.
Circular Monday grundades 2017 för att visa konsumenterna alternativ till nykonsumtionen som shoppingdagarna medför. Företagen som deltar visar att det går lika bra att julhandla genom att laga och köpa begagnat, eller ge bort ett presentkort på hyrtjänster.

Vi har samlat ihop hundratals företag för den som vill shoppa cirkulära julklappar. Exempelvis presentkort på reparationer och hyrtjänster eller varför inte en begagnad laptop? Funktionen man får ut av produkten är densamma, oavsett om den är ny eller begagnad, säger grundaren av rörelsen, Henning Gillberg.

Äntligen anses det klimatsmart och noga utvalt att ge bort prylar. Circular Monday är enda måndagen på året som majoriteten av våra butiker håller öppet. Några fina julklappstips att hålla utkik efter är; en bokklassiker i läderband, en finstickad ulltröja och träleksaker från klassiska svenska märken, säger Karin Staberg, Marknad och Konceptchef på Erikshjälpen Second Hand.

Konsumtionsnivån på nyproducerat i Sverige är bland de högsta i världen. Ett enkelt sätt att som privatperson få ner sitt klimatavtryck är att köpa begagnade julklappar istället för nya, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

Läs också: Zero waste i köket – så lyckas du

Fakta Circular Monday

  • Grundades 2017 i Malmö av entreprenören Henning Gillberg med kollega. 
  • Samlar 100+ cirkulära företag i Sverige som går ut med prova-på-rabatter på cirkulära tjänster, såsom reparation, hyrtjänster och begagnat-varor.
  • 2019 blev rörelsen internationell och företag från över 30 länder deltog, från Kenya till Kanada. 
  • Events kring temat cirkulär konsumtion arrangeras i flertalet städer både i Sverige och andra länder.  
  • Second-hand butiker över hela landet håller extraöppet och sänker priser på just begagnade varor. 
  • Inträffar alltid måndagen innan det amerikanska shoppingfenomenet Black Friday, för att visa privatpersoner alternativa konsumtionsmönster.
  • Medarbetare på deltagande företag och organisationer är ofta vitklädda under dagen. 
  • Instagram @circularmonday
  • Hemsida: www.circularmonday.com – en året-runt plattform för konsumenter att hitta cirkulära företag.

Regler: 

  1. Ingen reklam under banderollen “Black Friday”. 
  2. Deltagarna åtar sig att dela bilder och inlägg på sociala kanaler med hashtagen #circularmonday den 23 november. 
  3. Rabatter får endast ges på:
    1. Cirkulära- eller delningstjänster. Exempelvis: 20% rabatt på reparation av kläder, eller hyra av cykel.
    2. produkter tillverkade av mer 90% återvunnet material.

Av Redaktionen

Black FridayCircular Mondaycirkulär ekonomihållbarhetWhite Monday