Nedan berättar vi mer om naturliga solskydd och varför de kan vara ett bättre alternativ för dig och för planeten. 

Kemiska vs fysikaliska solskydd

Låt oss börja med att förklarar hur solskydd faktiskt fungerar. Olika solskydd kan nämligen skydda mot solens strålar på två olika sätt: med kemiska filter eller fysikaliska filter. 

Solskydd med kemiska filter

Kemiska filter skapar en kemisk reaktion när de kommer i kontakt med huden och absorberar UV-strålarna, lite som en svamp. 

Många kemiska solskydd idag innehåller starka kemikalier och syntetiska doftämnen som kan vara skadliga både för din hälsa och miljö. Enligt FDA kan dessutom majoriteten av de kemiska filtren absorberas av kroppen efter bara en användning och stanna kvar i kroppen i flera veckor.

Ett av de mest oroväckande fynden är att många kemiska solskydd innehåller octocrylene, ett UV-filter som över tid bryts ner till bensofenon. Detta är ett ämne som bland annat kan öka risken att drabbas av cancer och verka hormonstörande, men också orsaka stor skada på korallrev och det övriga djurlivet.

Läs också: 3 faror med konventionella solskyddsmedel

Solskydd med fysikaliska filter

Fysikaliska filter lägger sig ovanpå huden för att reflektera bort solstrålarna, precis som en spegel. Dessa produkter brukar även kallas för mineralbaserade solskydd och lämnar ofta efter sig en tunn vit hinna på huden.

De vanligaste ingredienserna i fysikaliska solskydd är zinkoxid och titandioxid, två naturliga jordmineraler. Enligt FDA är detta två av de säkraste och mest effektiva ingredienserna i solskydd idag, både för hälsan och havet. 

De flesta naturliga och ekologiska solskydd idag innehåller zinkoxid eller titandioxid, eller en blandning av båda. Se bara till att välja en non-nano-variant, då nanopartiklar viss utsträckning fortfarande kan påverka vattenlevande organismer.

Därför ska du välja ett naturligt solskydd

Som du förstår finns det goda anledningar att undvika kemiska SPF-produkter och istället välja ett naturligt solskydd i mineralform. Här är några av de främsta fördelarna: 

  • Hälsosammare för dig. Naturliga solskydd innehåller inga hormonstörande eller cancerframkallande ämnen och kan dessutom inte absorberas av huden. 
  • Bättre för havet. Även om nanopartiklar kan påverka koraller och övrigt djurliv är mineralbaserade solskydd betydligt bättre än kemiska varianter. För att säkerställa att solskyddet inte innehåller nanopartiklar, se till att det är märkt NO-NANO. 
  • Verkar direkt. Ett naturligt solskydd skyddar dig direkt efter applicering. Kemiska skydd, å andra sidan, kan behöva verka i 15 – 30 minuter innan du får ett fullgott skydd. 
  • Skonsammare mot huden. Naturliga solskydd innehåller inga starka kemikalier eller dofter som kan vara irriterande för huden. De skapar dessutom ingen kemisk reaktion, vilket också kan vara en bidragande faktor till hudirritation.

Läs också: Naturligt solskydd – skönhetspanelen har utsett en testvinnare

Viktigt att tänka på när du köper naturligt solskydd

Bortsett från att välja naturliga alternativ finns det en del andra saker som kan vara bra att tänka på i valet av solskydd:

  1. Välj ett solskydd med bredspektrum. Bredspektrum betyder att solskyddet både skyddar mot UVA- och UVB-strålar. Många solskydd idag skyddar enbart mot UVB, men lämnar huden sårbar för de minst lika skadliga UVA-strålarna.
  2. Se till att skyddet är vattenresistent. Det ger dig dels ett bra skydd när du badar, men gör också att en mindre mängd av solskyddet släpps ut i vattnet. 
  3. Välj minst SPF 30. Se även till att applicera solskyddet regelbundet under tiden du vistas i solen för bästa möjliga skydd.

Ekologiska solskydd

Rosenserien Sunscreen with Carotene för kropp och ansikte som ger skydd, vårdar och återfuktar din hud. Basen är rättvisemärkt aloevera gelé som tillför fukt och vårdar huden.

Dr Sannas Solserie är ett härligt kit med en SPF 20, SPF 30 och en svalkande After sun. Samtliga produkter är naturliga och ekologiska.

Av Elsa Larsson

Naturligt solskyddsolskydd