I den här artikeln ska vi berätta mer om matsvinn och vad dumpstring är
Hur mycket mat slängs?
Enligt Naturvårdsverket slängs det över en miljon ton mat per år i Sverige. Av detta står hushållen för ungefär hälften, medan livsmedelsindustrin, grossister, butiker och restauranger står för resten. Det motsvarar ungefär 130 kilo mat per person och år. Detta är inte bara ett slöseri med resurser, utan också ett stort miljöproblem. Matproduktionen står för cirka 25 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, och i de kommuner där matavfallet inte sorteras bidrar den också till metangasutsläpp från soptipparna.
Varför kastas maten?
Det finns många anledningar till att mat slängs av butiker och andra aktörer. En del av dem är:
- Bäst före-datumet har passerat eller närmar sig. Detta datum har egentligen inget med matens säkerhet att göra, utan är bara en kvalitetsgaranti från producenten. Maten kan hålla i veckor eller till och med år efter datumet om maten ser bra ut, luktar och smakar bra.
- Förpackningen är skadad eller trasig. Det kan vara ett hål i en påse, en buckla på en burk eller en spricka på ett glas. Detta påverkar inte alltid matens kvalitet, men gör den mindre attraktiv för kunderna.
- Varan utgår ur sortimentet. När butiker byter ut sina produkter mot nya, kan de kasta bort de gamla, även om de har långt kvar till bäst före-datumet.
- En frukt eller grönsak är dålig i en förpackning. Om det finns en rutten tomat i en ask, eller en möglig citron i en påse, kan hela förpackningen slängas, även om resten av frukterna eller grönsakerna är fräscha.
Läs också: Så här äter du mer klimatsmart
Vad är dumpstring?
Ordet dumpstring kommer från engelskans dumpster diving, som betyder att dyka i sopcontainrar. Det handlar om att ta tillvara på saker som har kastats bort, men som fortfarande är användbara eller ätbara. Det kan vara allt från kläder och möbler till pantburkar och mat. Det vanligaste är dock att dumpstra mat i livsmedelsbutikers sopor.
Varför dumpstrar man?
Det finns många fördelar med att dumpstra mat. Här är några av dem:
- Man sparar pengar. Mat är en stor utgift för många hushåll, och genom att dumpstra kan man få gratis mat av hög kvalitet.
- Man minskar matsvinnet. Genom att ta hand om mat som annars skulle gå till spillo, bidrar man till att minska resursslöseriet och miljöpåverkan.
- Man äter varierat och spännande. Dumpstring kan vara ett kul och kreativt sätt att prova nya rätter och smaker, som man kanske inte skulle köpa annars.
- Man gör en god gärning. Genom att dela med sig av sina fynd till vänner, familj eller behövande, kan man sprida glädje och solidaritet.
Läs också: #användsvinnet och tänk smart med mat
Är det tillåtet att dumpstra?
Det är svårt att hitta några tydliga regler kring om det är laglig eller olagligt att dumpstra. Ingen har hittills blivit dömd för dumpstring i Sverige, och detta är inget som polisen heller arbetar aktivt med. Om containern eller sopkärlet är låst, eller området där den står i är låst är det naturligtvis inte lagligt att ta saker därifrån.
Dumpstring är alltså ett fenomen som har många positiva effekter för både individen och samhället. Det är ett sätt att utmana det rådande konsumtionssamhället, och visa att det finns alternativ till att köpa nytt och slänga bort. Det är också ett sätt att ta ansvar för sin egen och planetens välfärd, och njuta av matens värde och smak.
Av Johanna Stala von Schewen