I den senaste boken – ” Food Pharmacy Näringsjägaren” – tar Lina och Mia på sig uppgiften att undersöka två av vår tids viktigaste frågor: planeten och folkhälsan. Vi har fått möjlighet att ställa lite frågor till Food Pharmacy om deras resa, den nya boken och vad det innebär att vara en näringsjägare. 

Tre kvinnors förlorade kamp mot cancern blev starten på Food Pharmacy

Food Pharmacys resa började 2014 när tre kvinnor i Linas och Mias absoluta närhet – Mias mamma, Linas moster och deras bästa väns mamma – gick bort i cancer under loppet av bara ett år. Det lämnade dem med en enorm sorg, men också en hel kappsäck full av frågor.

– ”När vi såg oss omkring insåg vi väldigt fort att vi var långt ifrån ensamma – i var och varannan familj hade någon drabbats av en livsstilsrelaterad sjukdom eller förlorat en familjemedlem i för tidig ålder. Vi kunde inte låta bli att fråga oss vad det berodde på? Varför ökade de livsstilsrelaterade sjukdomarna så kraftigt och varför kröp de ner i åldrarna? Var vi med i ett hälsolotteri där det enda vi kunde göra var att hoppas att vi inte skulle få en allvarlig sjukdom, eller fanns det något som vi själva kunde påverka?”

Kort därefter lärde Lina och Mia känna Stig Bengmark, en professor som hade ägnat nästan ett helt liv åt att studera vad som faktiskt gör oss sjuka. En av de första sakerna han lärde dem var att vi har mycket större makt över vår hälsa än vad vi själva tror. Han menade också att de flesta kroniska sjukdomar har en gemensam nämnare, nämligen inflammation.  

– ”En helt ny värld öppnade sig för oss och där och då föddes embryot till det som idag är Food Pharmacy.”

Läs också: Vanliga tecken på att du har näringsbrist

Förespråkar mat som är bra för hälsan och miljön

Grunden i Food Pharmacys filosofi är att en närings näringsrik och antiinflammatorisk kost leder till ett friskare liv. I deras senaste bok, som de valt att döpa till ”Näringsjägaren”, fokuserar de dels på hur man jagar näring i kosten, men också hur man äter med respekt för vår planet. Så här förklarar Mia vad en näringsjägare är: 

– ”En näringsjägare är en person som äter för att må bra och inte för att se ut på ett visst sätt. Vi försöker att jaga näring i måltiderna och fokuserar på vad vi ska äta och kan lägga till snarare än på vad man ska utesluta. En näringsjägare försöker fylla tallriken med en stor variation av hälsosamma råvaror som är fulla av fibrer. Och inte minst så äter vi med stor respekt för naturen, en naturlig följd av att välja rena och näringsrika råvaror.”

Enligt Food Pharmacy är naturen så smart funtad att samma mat som är bäst för våra kroppar är samma mat som ledande forskare inom miljö förespråkat som mest skonsam för miljön.

När vi började intressera oss för vad vi lade på tallriken visste vi faktiskt inte att maten har så stor påverkan på miljön som den har – för oss handlade miljömedvetenhet snarare om sopsortering och transportsektorn. Men idag vet vi att maten faktiskt ger oss en chans att påverka två av de största hoten som mänskligheten står inför: den globala ohälsan OCH klimatkrisen! Eller som Johan Rockström, professor i miljövetenskap, så klokt säger: “Fixar vi maten, fixar vi planeten. Och därmed mänskligheten.”

Näringskompassen gör det enklare att äta rätt

För att hjälpa människor att äta bättre har Food Pharmacy också tagit fram en helt egen Näringskompass som de presenterar i boken. Näringskompassen är ett redskap som tydligt illustrerar vilken sorts mat vi mår bra av att äta mer av. 

– ”I kompassen hittar du livsmedel som vi generellt äter för lite av och som den samlade forskningen kring mat och hälsa rekommenderar oss att äta mer av. Några exempel är baljväxter, kål, lök, gröna blad, rotfrukter, frukt, bär, korn, gryn, nötter, frön, kryddor och så vidare. Eftersom stor variation är en av nycklarna till hälsa så uppmuntrar kompassen också till att man ska äta olika råvaror inom en och samma kategori, till exempel olika gröna blad och olika sorters lök.”

Boken innehåller utöver värdefull information och mängder av vackra bilder också en hel del recept som kan sätta fart på fantasin. Vill du ha mer inspiration kan du alltid investera i Food Pharmacys sprillans nya kokbok Absolut Food Pharmacy som innehåller 175 av Mia och Linas bästa recept.

Nu har vi ju lärt oss att man egentligen inte ska favorisera något av sina barn, men självklart har vi också några favoriter bland recepten. Bland varmrätterna hittar vi bland annat en magisk linsgryta som vi kallar för Roalds Daal och som är helt perfekt nu i höst, en underbart het morotspastasallad med broccoli och cashewnötssås samt en magisk ramen med svamp och ingefära. Dessutom har vi ett helt kapitel med sötsaker som inte går av för hackor!”

Läs också: Hur kan du äta mer klimatsmart?

Arbetet med den svenska folkhälsan är ett omfattande projekt

Food Pharmacy arbetar med att förbättra den svenska folkhälsan på flera plan än bara genom plattformen, böckerna och de sociala kanalerna. 

– ”Under åren har vi intervjuat och försökt påverka politiker och två av de ytterst ansvariga ministrarna för folkhälsan i Sverige. Vi har också modererat konferenser på sjukhus och ett seminarium om hälsa i Sveriges riksdag samt hållit föredrag på sjukhus och på flera av de största företagen i Sverige.”

För några år sedan startade Food Pharmacy också den ideella föreningen ”Frisk mat” för att påverka att kvaliteten på svenska förskolor, skolor, vårdinrättningar och äldreboenden lever upp till de nordiska näringsrekommendationerna. De har också skapat online-kursen ”Stora kursen om barn och mat” tillsammans med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och logopeden Kajsa Lamm.

– ”Vi älskar vårt jobb och kommer fortsätta att jobba för att förbättra folkhälsan i Sverige och med tiden kanske även utanför Sveriges gränser. Just nu lägger vi förstås mycket tid på att göra PR för vår nya kokbok. Vi har en hel del föreläsningar inplanerade och ska bland annat ner till bokmässan i Göteborg i slutet av september. Så om du som läser det här har vägarna förbi så får du hemskt gärna komma förbi och prata med oss!

Food Pharmacy har även märkt att det finns ett stort intresse för digitala hälsoprogram, något de kommer att satsa mer på under hösten.

– ”Vi tror oss ha hittat någon form av nyckel i tonalitet och recept – vi får så oerhört fin feedback från våra deltagare. Till exempel så kör vi en återkommande fastehärmande 5-dagars kur baserad på forskaren Valter Longos forskning. Gå in på foodpharmacy.se och kolla upp när vi kör nästa gång. Vi kör också längre 3-veckors program för de som vill komma igång att äta mer växtbaserat och få till nya hälsosamma rutiner i vardagen.”

Food Pharmacys bästa tips för att börja leva mer hälsosamt

Slutligen frågade vi Mia och Lina om deras bästa tips för att börja leva en mer hälsosam livsstil och att faktiskt hålla motivationen uppe.

– ”Många av våra följare och deltagare i programmen säger att trots att de har både lust och kunskap så upplever de ändå att det är svårt att komma igång. Vårt standardtips är ju att hålla det enkelt, att vara snäll mot sig själv och att fokusera på vad man kan lägga till istället för på vad man ska utesluta.”

Att göra saker i grupp har också visat sig ha en mobiliserande effekt. Därför kan Food Pharmacy rekommendera att haka på något av deras hälsoprogram om man känner att man har svårt att komma igång eller om motivationen tryter.

– ”I varje grupp har vi ett slutet community och energin och peppen där är verkligen fantastisk!”

Enligt Mia och Lina är det betydligt enklare att ta små steg än stora. Det gäller dels om man vill uppnå en bra hälsa, men också om man vill minska sitt klimatavtryck.

– ”Hade någon sagt till oss för tio år sedan att vi skulle lägga om vårt sätt att äta radikalt för att rädda planeten och inte belasta sjukvården, så hade det haft en direkt avskräckande effekt. Men om man däremot säger att väldigt små förändringar, som att till exempel lägga till grönsaker i tre olika färger till varje måltid eller en matsked med mjölksyrad kål, kan göra underverk för hälsan och stabilisera blodsockret så tror jag att fler är villiga att lyssna. Allas resor är personliga, men min personliga vinst av att ha lagt om vårt sätt att äta är att jag känner mig pigg, stark och fräsch. Du har två hem, din kropp och vår planet, se till att hålla dom så friska som du bara kan!”

Av Elsa Larsson

hälsamatmiljönäring