De flesta av oss fokuserar främst på hur mycket vi äter och vad vi äter. För att leva hälsosamt behöver vi äta lagom stora mängder hälsosam mat för att våra kroppar tillräckligt med bränsle. Men förutom det har det visat sig att tidpunkten vi äter mat också spelar en viss roll för hur maten påverkar vår hälsa.

Följa ett tidsschema för kosten

Alla celler i våra kroppar är utrustade med avancerade system som styr vårt naturliga schema för sömn, frisättning av hormoner, hjärtfunktion och nedbrytning av mat. Våra kroppar är alltså biologiskt förberedda på att smälta maten vi äter. Därför är det inte konstigt att forskning visar att kroppens förmåga att bränna kalorier och reglera aptiten är kopplade till din dygnsrytm

Det innebär att dina fettlagrande hormoner kan öka och upphäva alla fördelar med din annars hälsosamma kost om du inte matchar dina måltider med din kroppsliga klocka.

Läs också: Hur kan du äta mer klimatsmart?

När är bästa tiden för frukost?

När vi äter frukost bryter vi fastan som varit under natten. När vi vaknar är insulinet som reglerar blodsockret högre än vanligt och därför är det viktigt att äta frukost. På så sätt blir det enklare att bibehålla en jämn blodsockernivå och en bra energinivå för att kunna orka med dagen. 

Den perfekta tiden för frukost är mellan ungefär 06.00 – 10.00. Det ger dig gott om tid att förbereda kroppen inför nästa måltid några timmar senare. 

Ibland kan det kännas långt till lunch från frukosten och då kan det vara bra, beroende på när du ätit frukost, att ta ett mellanmål. Exempelvis kan ett äpple med jordnötssmör, eller ett fullkornskex med ost hjälpa till att stilla hunger och matsug. För att hålla blodsockernivån jämn och undvika sug efter onyttigt kan det hjälpa att äta var tredje till femte timme, vilket vanligtvis då blir två mellanmål om dagen. 

När är bästa tiden för lunch?

En telefon som ringer, inkommande mejl eller olika deadlines att hinna med kan göra det frestande att skjuta på lunchen. Men att vänta till sen eftermiddag ökar risken att du äter för mycket eller väljer mer ohälsosamma alternativ. En bra lunchtid att sikta på är mellan 12.00 och 14.00, beroende på om du ätit mellanmål eller inte samt när du åt frukost.

I en studie observerade forskare att personer som åt lunch efter 16.00 hade minskad glukostolerans. Det visade sig också att det tog längre tid för dem att omvandla kolhydrater till energi och de brände färre kalorier i vila än det som åt lunch tidigare vid 13.00. 

Läs också: 6 saker att tänka på när du ska frysa och tina mat

När är bästa tiden för middag?

Det är bra om du försöker äta middag mellan 17.00-19.00. Att äta för sent kan nämligen öka risken för övervikt som i sin tur kan öka risken för en rad olika sjukdomar. I en studie kunde forskare se att personer som åt middag kring 18.00, i motsats till de som åt kring 22.00, hade 10 procent högre fettförbränning under natten. 

Att äta några timmar innan du lägger dig kan dessutom hjälpa dig att sova bättre eftersom kroppen inte har fullt upp med att smälta maten du ätit.

Testa dig fram

Viktigt att komma ihåg är att kostmönster kan variera från person till person, det som passar dig och ditt liv passar nödvändigtvis inte en annan person. Testa dig därför fram och se vad som passar. Om du upptäcker att dina rutiner och matval inte ger dig önskad effekt kan du alltid korrigera detta, men tänk på att det tar tid att lära kroppen en vana. 

Något mer som kan hjälpa dig att äta i tid och göra hälsosamma matval är att förbereda och planera dina måltider i förväg. Det är också bra om du alltid ser till att alltid ha hälsosamma mellanmål lättillgängliga.

Av Elsa Larsson

frukostlunchmatmiddag