1. Ge till välgörenhet

Att donera pengar till välgörenhet är ett mycket bra sätt att göra en god gärning i jul. Det finns mängder av olika välgörenhetsorganisationer som med glädje tar emot pengar, men vilken organisation som passar bäst beror förstås på vad du och presentmottagaren tycker är viktigt. 

Ett tips är att utgå från personen som ska få julklappen. Kanske brinner hen för något särskilt, exempelvis miljön, djur eller någon särskild sjukdom? 

Istället för att ge en fysisk julklapp kan du donera en viss summa i personens namn till den organisation som du tror att hen bryr sig om mest. Skriv gärna ett vackert kort där du berättar varför du valde just den organisationen. 

Om du inte vet vilken organisation som hen tycker om kan du alltid donera till Rädda Barnen, Unicef eller någon av de större organisationerna. Du kan även ge ett kort där personen själv får fylla i vilken organisation som hen vill att pengarna ska gå till. 

Läs också: 7 anledningar att äta saffran i jul

2. Adoptera ett träd

Den rådande klimatkrisen har gjort fler människor uppmärksamma på de naturförstörelser som pågår runt om i världen. Och skövlingen av regnskogen är ett ämne som är ständigt aktuellt. 

Att skövla bort träd är dels dåligt för de lokala ekosystemen, men också för världens produktion av syre. Amazonas kallas till exempel ofta för ”världens lungor”. Men de senaste åren har stora delar av Amazonas såväl som andra regnskogar blivit jämnade med marken på grund av ekonomiska intressen. 

För att motverka skogskövlingen kan du därför ge bort ett eller flera träd i julklapp. Presentmottagaren adopterar då ett träd någonstans i världen. En klimatmedveten julklapp som ligger helt rätt i tiden!

3. Ge bort en tjänst eller upplevelse 

De flesta av oss behöver inte fler prylar eller kläder. Så istället för att bidra till slit-och slängsamhället kan du ge bort en tjänst eller en upplevelse i julklapp. Det är inte bara bra för miljön, utan även för plånboken. 

Kanske kan du och presentmottagaren göra någon aktivitet tillsammans så att ni får tid att umgås ordentligt? Fundera på vad presentmottagaren verkligen skulle uppskatta. 

Här kommer ett par idéer du kan använda som inspiration:  

  • En hemlagad middag till mor- eller farföräldrarna
  • Barnvakt till den stressade småbarnsföräldern 
  • Hushållssysslor eller storstädning av huset eller bilen till mamma eller pappa 
  • Hemmaspa till systern 
  • Trädgårdsarbete till någon med en stor tomt
  • En spelkväll, myskväll eller liknande till kompisen eller syskon 

Chansen är stor att just den här sortens julklappar kommer att bli betydligt mer uppskattade än prylar. I slutändan är det ju trots allt tanken som räknas. 

Läs också: 5 tips för att hålla energin hög vid julstöket

4. Ge bort begagnade julklappar

Om du vill ge bort en fysisk present bör du undvika att köpa nytt. Att köpa nya prylar som sedan inte används är inte särskilt bra för miljön. Istället kan du köpa i andra hand och ge begagnade prylar nytt liv. 

Du hittar massor av bra julklappar, exempelvis böcker, inredning och kläder i secondhandbutiker. Du kan även köpa julklapparna online via Blocket, Facebook Marketplace, Ebay eller andra digitala tjänster som förmedlar prylar och kläder i andra hand. 

Skapa något unikt

En annan fördel med att köpa begagnat är att du kan skapa något helt unikt. Kanske hittar du en vacker lampa, vas eller möbel som du kan måla om? Eller varför inte köpa en begagnad ram och göra ett helt eget bildcollage? 

Tänk dock på att även begagnat bidrar till onödig konsumtion, så köp inte något bara för att. Då är det bättre att ge bort en upplevelse eller ge till välgörenhet istället. 

Av Elsa Larsson

Begagnade julklapparHållbar julklapphållbarhetjulVälgörenhet