Kort om Zero Waste

Zero waste är, precis som namnet antyder, en livsstil som strävar efter att inte generera något avfall alls. Det görs genom att följa principen med fem R:

  • Refuse – Avstå
  • Reuse – Återanvänd
  • Refill – Fyll på
  • Recycle – Återvinn
  • Rot – Kompostera

Zero waste är en process och det kan vara svårt att helt undvika avfall. Det viktiga är dock att försöka ta små steg i rätt riktning för att bättre ta vara på naturens egna resurser.

Städprodukter som håller länge

För att städa enligt Zero waste bör du först och främst se över dina städprodukter. Många tror att städprodukter i plast måste bannlysas från ett Zero waste-hem, men så behöver det inte vara. Om du redan har plastprodukter hemma, till exempel en mopp eller toalettborste i plast, är det bättre att fortsätta använda dem än att köpa nytt.

Om du däremot saknar städprodukter och behöver köpa det är plast förstås inte det optimala materialet. Då är det bättre att köpa borstar och liknande i bambu och andra naturmaterial eftersom de oftast har en längre livslängd.

Hemmagjorda rengöringsmedel

Många rengöringsmedel innehåller onödiga kemikalier, vilket inte är optimalt om du vill leva enligt Zero Waste-principen. Istället bör du utnyttja det du redan har hemma och försöka koka ihop egna rengöringsprodukter.

Kolla i köksskafferiet och använd livsmedel som citron, ättika, bakpulver, vinäger och vatten för att göra hemmagjorda rengöringsmedel som är skonsamma både mot miljön och hälsan. De är inte bara enkla att blanda ihop – de kan dessutom spara dig pengar i längden.

Idag finns det mängder av DIY-recept online för hemmagjorda Zero waste-rengöringsmedel. Gör lite research för att hitta en blandning som passar dig och ditt hem.

Läs också: 7 tips för att grilla mer miljövänligt

Diska smart

Disken kan generera både avfall och slöseri med vattenresurser. Därför är det extra viktigt att du ser över din rutin när du diskar.

Först och främst bör du använda miljövänligt diskmedel, gärna som du tillverkat själv. Eventuella matrester bör i första hand återanvändas eller komposteras. Försök att inte slänga matrester med annat avfall. Installera istället en kompost som gör att du kan ta tillvara på matresterna.

Tänk även på att det kan gå åt mycket vatten vid handdisk. Om du kan fylla hela diskmaskinen kan det ibland vara mindre resurskrävande än att diska för hand.

Vädra ofta

Att vädra är ett av de bästa och minst resurskrävande sätten att städa hemmet. Istället för att tvätta lakan, örngott och handdukar varje vecka kan du hänga ut dem på vädring. Frisk luft ger hemmet en fräsch känsla som inga syntetiska rengöringsprodukter kan ge. Dessutom håller sängkläderna betydligt längre om du inte tvättar dem för ofta.

Samma sak gäller även för annan tvätt. Vädra de klädesplagg du kan (exempelvis jackor, tjocktröjor och byxor) för att slippa tvätta dem i onödan.

Läs också: 6 tips för en miljövänlig tvättrutin

Ta vara på rester i kylskåpet

När du städar kylskåpet gäller det att vara kreativ. Det kan vara lockande att slänga matrester som börjar bli gamla eller grönsaker som inte ser helt fräscha ut. Försök att frysa in sådant som håller på att bli gammalt.

Vad gäller frukt och grönt kan du göra såser, marmelader och mycket annat. Några fläckar på tomaterna eller på äpplena är inte farligt, men tyvärr är det många som slänger mat som är fortfarande går att äta. Bruna bananer är till exempel perfekta att göra bananbröd med.

Ge bort istället för att slänga

Sist, men inte minst, bör du noggrant överväga innan du slänger prylar. Det kanske finns någon som du kan ge bort sakerna till istället? Om de däremot inte längre är funktionsdugliga är det viktigt att du återvinner dem på rätt sätt.

Av Elsa Larsson

städningStädtipszero waste