Många gånger är det främst livsstilsfaktorer som kost, motion och rökning som ökar risken att bli drabbad. Som tur är finns det en del saker du kan göra för att minska risken att få en blodpropp. Läs vidare för att ta reda på vad! 

1. Se över kosten

En hälsosam kost är A och O för en hälsosam kropp. Och bara genom att äta bra och nyttiga livsmedel kan du faktiskt minska risken för blodproppar. 

Det är dock viktigt att komma ihåg att livsstilsförändringar inte eliminerar risken helt. Däremot är det bevisat att dåliga matvanor innebär en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. 

Livsmedel som kan minska risken för blodproppar – och andra hjärt-kärlrelaterade sjukdomar för den delen – inkluderar följande: 

  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Frukt
  • Fet fisk
  • Fullkornsprodukter
  • Vegetabiliska oljor, exempelvis olivolja

Läs också: 6 ämnen som är bra för ditt hjärta

2. Gå ned i vikt

Övervikt och ett högt BMI är ytterligare en faktor som kan öka risken för blodproppar. En stor studie vid Göteborgs Universitet fann en tydlig koppling mellan övervikt och risk för att drabbas av en blodpropp. 

Studien tittade på data som omfattade 1 639 838 män som mönstrade för militärtjänstgöring i Sverige under åren 1969–2005. Individerna var 18 år vid mönstringen och följdes upp via patient- och dödsorsaksregister. 

Cirka en procent, det vill säga 18 665 av studiedeltagarna, fick en blodpropp. Och bland individer med fetma eller grav fetma, det vill säga med ett BMI över 30 respektive 35, var risken att bli drabbad mycket större. 

3. Ta kosttillskott med omega-3 och bioflavonoider

Om du vill ge kroppen ett extra bra skydd kan du komplettera en varierad och hälsosam kost med kosttillskott. Välj gärna tillskott med omega-3 och bioflavonoider. 

Omega-3 är ett nyttigt fett med mängder av viktiga hälsofördelar. Det verkar dels antiinflammatoriskt, men får också blodkärlen att slappna av, vilket i sin tur minskar risken för att blodet ska koagulera. 

Bioflavonoider, även kallade citrin eller C2-vitamin, kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och på så sätt minska risken för blodproppar. De kan även minska blodtrycket och svullnad. Ett extra intag av bioflavonoider är särskilt viktigt bland äldre människor, personer med svaga kapillärer samt de som har ett lågt intag av frukt och grönt.

Läs också: Därför behöver din kropp Omega-3

4. Stå upp!

För att minska risken för blodproppar är det viktigt att du håller igång blodcirkulationen. Stillasittande under längre perioder ökar risken för bildandet av blodproppar. Det gäller framför allt under flygresor när lufttrycket också kan påverka blodcirkulationen negativt. 

Oavsett om du är ute och reser eller sitter stilla vid en kontorsplats är det viktigt att du ställer dig upp med regelbundna mellanrum. Gå gärna ett varv i kontoret eller stretcha för att sätta igång cirkulationen. 

5. Motionera mera

Som du säkert vet spelar regelbunden träning och motion en betydande roll för en hälsosam blodcirkulation. Fysisk aktivitet hjälper att hålla igång blodomloppet samtidigt som det stärker artärerna och venerna. Det förbättrar både blodcirkulationen, syresättningen och näringsflödet. 

Du behöver dock inte träna särskilt hårt för att ta del av motionens hälsoeffekter. Bara 30 minuters fysisk aktivitet varje dag räcker för att din kropp ska må bra och att blodet ska cirkulera. 

6. Sluta röka

Att rökning är dåligt för kroppen vet nog de flesta. Rökning ökar dels risken för lungcancer, men försämrar också blodcirkulationen, vilket i sin tur ökar risken för att du ska drabbas av blodproppar. Så fimpa cigaretterna om du vill få ett friskare blod!  

Naturlig hjälp till minskning av risken för blodproppar

Holistic Omega-3 Algolja är en utmärkt vegetarisk källa till omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Thorne Super EPA innehåller fiskolja som kommer från små fiskarter från kontrollerat fiske i Södra ishavet.

Pharma Nord Bio-Pycnogenol är ett kosttillskott som stödjer en bra blodcirkulation i kroppen.

Solaray Vitamin C är en vattenlöslig vitamin som är nödvändig för mänsklig överlevnad.

Av Elsa Larsson

Blodpropparkostomega-3