Intresset för hudvård föddes i tonåren, när huden förändrades och Ivan Valencia fick mycket acne.
Som de flesta andra tonåringar hade jag ingen aning om vad acne beror på eller hur man balanserar huden igen. Jag sökte mig då till den konventionella hudvården och besökte parfymavdelningar på varuhus för att få råd från parfymtanterna där som jag ärligt talat var lite rädd för, skrattar Ivan.
Med sig hem fick han starka uttorkande produkter och trodde att det var det bästa men grundproblematiken försvann förstås inte.
Intresset växte till ett yrke
Parallellt med jobb på scen, där mycket make-up och utseendefokus var vardag, jobbade Ivan också på Kicks med skönhet. Därifrån blev han värvad till Esteé Lauder.
Där fick jag ett djupare perspektiv på hudvård och hamnade i himmelriket, beskriver han.
Därifrån gick han till Dior och utbildade sig också till make-upartist. Att det skulle finnas något annat som var intressant att jobba för, än de internationella hudvårdsjättarna fanns inte på Ivans karta. Men så fick han en annan syn på saken.
Till mig själv och min dåvarande sambo tog jag hem mängder av konventionella produkter som jag ställde i våra separata badrumsskåp. Så en dag var en av mina produkter slut och jag öppnade hans skåp för att ta lite. Jag blev rasande när jag såg att han varit otrogen med vad han köpt för produkter. Där stod en ekologisk hudkräm något som jag då ansåg vara värdelöst.
Sambon hade psoriasis och hade letat upp en ekologisk produkt på nätet utan att säga något till Ivan.
Jag plockade upp produkten och läste på den och insåg att jag faktiskt kunde förstå vad produkten innehöll. Jämförde med min konventionella kräm där jag inte förstod någonting.
En nyfikenhet väcktes inom Ivan och på jobbet började han ställa frågor om innehållet i produkterna.
Mina chefer hade inga bra svar utan sa åt mig att inte fokusera på det. Kunderna bryr sig inte om det, menade de. Jag kollade upp ingredienserna själv och fick veta att de flesta av dem var bullshit – ifrågasatta om de var farliga. Jag hade krämer för tusentals kronor och de var inte bra grejer.
Ivan berättar att han alltid bara jobbat med det han tror på. Starka grundvärderingar har han med sig hemifrån.
Jag sa upp mig. Det är omöjligt för mig att jobba om jag inte kan stå bakom ett företag.
Samma dag som han gjorde sin sista arbetsdag på Dior får han ett telefonsamtal som kom att förändra inriktningen på hans karriär.
Det var Maria Åkerberg själv som ringde och produkten jag hittade i badrumsskåpet var för övrigt en av hennes produkter. Då var det inte ett lika stort märke och jag konsultade som hennes rådgivare i 6 års tid och skapade mycket varumärkesnärvaro bland hennes återförsäljare, som utbildare men även direkt mot konsumenter. Vi blev goda vänner och hade fantastiska utbyten. Jag hade otroligt kul och brann för att få ut budskapet om förändring i människors badrumsskåp.
Bytte mission i livet
Idag drivs Ivan av att han vill berätta om ekologisk hudvård för att det är framtiden och något som kommer att bli standard. Tidigare har han suttit i möten med högt uppsatta inom branschorganisationer och fått höra: ”Ekologiskt är bara en filosofi – det kommer inte bli verklighet”. Vinden har vänt och Ivan är en av de som bidragit till det skiftet.
Jag vill också gottgöra alla som jag känner att jag tidigare har lurat genom att sälja dem konventionella produkter, säger han.
Några av Ivans innovativa produkter är MÅ’s multipalett “Summer burst” och Rosenserien “Body Butter Shaping”. Hos Loelle där han jobbar nu har han skapat de uppskattade “Hamam box” och “Discovery pouch”. Han är även medgrundare till svenska Organic Beauty Awards.
Ivan berättar att många ser honom som specialist och expert. Något han inte vill hålla med om.
Jag är generalist då jag har förmåga att se helheter tydligt och kan en hel del om många olika saker inom mitt område. Jag nördar inte in på en grej. Jag är bra på att koppla ihop rätt specialister och skapa bra team som leder till starka produktutvecklingar, events, värdefulla möten som ger långsiktiga resultat. Det behövs fler generalister i ekologiska hudvårdsbranschen, som är full av specialister inom sina områden. Oftast är dessa grundarna bakom olika varumärken och är väldigt duktiga på sin grej men de missar helheten. Det är det som kommit att bli min styrka, att inte vara specialist men teama ihop mig med dem för att komplettera varandra och bli “power couples”.
Egna hudvården uppbyggande
Konventionell hudvård sliter ofta på huden med starka avfettande ingredienser och konserveringsämnen som inte är fördelaktiga för hudhälsan. Produkterna är ofta skapta ur en quick fix filosofi, det ska kännas bra här och nu men inte nödvändigtvis vårda huden långsiktigt. Vattnet vi använder är också för rent och vi är snarare gjorda för att tvätta oss i käll- och havsvatten.
Vi tvättar alldeles för mycket, konstaterar Ivan. Hudvårdsrutinen som majoriteten av hudvårdsvärlden efterapar, med tvätt, ansiktsvatten och serum sattes i början av 1900-talet av Helena Rubenstein och har egentligen inte ändrats sedan dess. Ekologisk hudvård försöker härma detta men det har inte alltid varit en förtjänst. Vi behöver bryta den normen eftersom allt pekar på att hudhälsan konstant försämras vilket faktiskt leder till att människor mår psykiskt dåligt och får nedsatt levnadsstandard. Att leva med hudåkomma är mentalt påfrestande och kan leda till att man gör avkall på saker som hör till vardagen.
Hans egen hudvård fokuserar på att tvätta mindre och återfukta desto mer.
Jag tar hand om både min insida och min utsida. På samma sätt som jag är noga med vad jag äter och får i mig bland annat rätt fettsyror väljer jag min hudvård. Varför skulle jag göra annorlunda när vi vet att huden absorberar det vi har på den?
Han tipsar om kallpressade oljor från växtriket som en bas i hudvården. De kan lösa upp smuts och make-up. Även vårda och binda fukt i huden vilket genererar i att hudens egna mekanismer stärks och då blir mer motståndskraftig. Det är det som man oftast upplever som ”föryngrande”, helt enkelt välmående hud. Argan och jojoba är två exempel på bra hudoljor.
I duschen tvålar han i de ställen som behöver fräschas upp men inte hela kroppen bara på rutin. Hårtvätten består av att han en gång i månaden använder olja och balsam för rengöring.
Jag jobbar hårt för att bygga upp nivån av rätt fettsyror på min hud – varför skulle jag vilja tvätta bort dem med schampoo, säger han. Kroppen är den egentliga experten på att ta hand om sig själv. Ju mer främmande ämnen vi tillför den , desto mer förvirrade blir de naturliga balanserna i kroppen. Förvirrar man dessa så uppstår obalans och det leder till sjukdom, det gäller allt i livet, säger han.
Supertipsen för acne och anti ageing
Hur var det med acnen då? Jo lösningen för Iván som tonåring var jojobaolja, en olja som han än idag ofta rekommenderar.
Rätt olja på en acnehud är perfekt eftersom det binder fukt och när fukthalten ökar skickas signaler till hjärnan om att huden kan sluta överkompensera talgproduktionen. Den ska även vara lugnande då acne i grunden är en inflammation. Kroppen ställer om sig väldigt snabbt då människans naturliga cellcykel är månadsvis. Varje månad har kroppen bytt ut alla sina celler på huden. Du är en ny människa varje månad vilket innebär att det du konsumerar genom huden kommer att succesivt visa sig en månad senare, berättar Ivan.
Idag är Iván 45 år och hans hud har andra behov. Till sig själv har han skapat en anti-agningbomb som han gärna delar med sig av.
- Lingonfröolja, innehåller rikligt med vegetabilisk Omega 3 (ALA) och betakaroten (omvandlas i vår kropp till A-vitamin som bidrar till att bibehålla normal hud).
- Hampafröolja, några droppar. Innehåller Q10, Omega 3 och 6 och GLA, vilket bidrar med antiinflammatoriska egenskaper till huden.
- Nyponfröolja, några droppar. Ännu mer betakaroten och Omega6och tre i en annan sammansättning. Har använts sedan urminnes tider av urinvånare kring Anderna ,för att läka hudproblem. Loelles nyponfröolja växer vild och hämtas från vildväxande nyponrosor i Anderna.
- Broccolifröolja, några droppar. Är naturens svar på silikonbaserade primers då ämnen i oljan kan jämna ut huden och ge omedelbar lyster.
Blanda i handflatan och värm oljorna för att aktivera dem. Massera och tryck in i ansiktet. Känn efter var du är stel och ge det området lite extra behandling. Kombinera alltid med ett eklogiskt ansiktsvatten då huden mår bäst när den får både fukt och fett.
Massera och klappa varsamt in för att huden ska tillgodogöra sig. Tänk på att ansiktet består av 57 olika små muskler som behöver omtanke och näring, så slipper du botox.
Framtiden är ekologisk
Att eko kommer bli normen och att våra hudvårdsvanor behöver ändras råder det ingen tvekan om i Iváns bok.
Vi får mer hudproblem för att vi tvättar för mycket. Samtidigt minskar tillgången på rent vatten i världen och det är en flitigt använd ingrediens. Nackdelen med vattenbaserade krämer är att de kräver konserveringsämnen då bakterier och svamp frodas i vatten. Dessa rubbar då även balansen på huden.
Han tycker att det är bra att stora hudvårdsföretag fått upp ögonen för eko men säger samtidigt:
Det finns en risk att begreppet blir urvattnat när produkter ska massproduceras. Det innebär pressade kostnader och val av ingredienser med lägre kvalitet.
Istället uppmanar Iván oss att välja lokala småskaliga, genuina producenter av hudvård.
Vi är bortskämda i Sverige med duktiga personer som skapar bra produkter, hängivna specialister. Vi ligger steget före inom ekologisk hudvård om man jämför med övriga världen. Men vi är inte längst fram. Förstår man bredden på producenter av naturlig hudvård som finns i Sverige kan det gynna både konsumenten som får bra produkter och producenten.
Några av Ivans egna favoritmärken är:
- Loelle- där jobbar han nu och som sagt skulle han inte göra det om han inte kunde stå bakom märket.
- ESSE- visserligen sydafrikanskt men banbrytande när det kommer till hudvård med sina probiotiska produkter. Grundaren är på väg att lansera ett ännu mer avancerat varumärke som heter Sapienic, håll ögonen på detta för det kommer att bryta Helena Rubinsteins framgångsrika men stagnerade koncept om hudvårdsrutiner och hudtyper.
- Q for skin – tillverkaren av lingonfröoljan som Ivan uppskattar så mycket. Kommer i kapslar som kan sväljas för att minska pigmentfläckar men även öppnas och ha på huden. Detta är ett hudvårdsmärke som tar naturlig hudvård till en mycket mer vetenskaplig nivå.
- True Organics Of Sweden. Som verkligen bygger på idén om få men mångsidiga produkter.
Av Katarina Fornander
1 Comment
Ivan är full av kunskap och ideér <3
Härlig artikel som omfattar massor av värdefulla tips för att ta hand om vår hud på allra bästa sätt!