Vad är jod och varför är det viktigt?

Jod är ett spårämne som är avgörande för produktionen av sköldkörtelhormoner. Dessa hormoner, som inkluderar tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3) samt även T2, T1 och kalcitonin. T4 och T3 reglerar ämnesomsättningen, påverkar tillväxt och utveckling, samt är nödvändiga för hjärnans funktion. Utan tillräckliga mängder jod kan sköldkörteln inte producera tillräckligt av dessa hormoner, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem. 

Det är dock inte enbart sköldkörteln utan även i dina bröst, salivkörtlar, bukspottkörtel, cerebrospinalvätskan, huden, magen, hjärnan och thymus som påverkas av jod. Därav kan du få så många olika symtom när du diagnostiseras med sköldkörtelproblem som egentligen uppstått av jodbrist.

Vilka är hälsofördelarna med jod?

Jod bidrar till flera viktiga hälsofördelar:

  1. Sköldkörtelns hälsa: Jod är avgörande för att sköldkörteln ska kunna producera hormoner som reglerar kroppens ämnesomsättning. Brist på jod kan leda till tillstånd som struma och hypotyreos.
  2. Kognitiv utveckling: Jod är särskilt viktigt för foster och små barn. Tillräckligt intag under graviditeten kan förebygga mental retardation och förbättra den kognitiva utvecklingen hos barnet.
  3. Förbättrad energinivå: Eftersom jod reglerar ämnesomsättningen, kan en korrekt balans av jod i kroppen bidra till högre energinivåer och bättre fysisk prestation.
  4. Möjligt skydd mot vissa cancerformer: Forskning visar att tillräckliga mängder jod kan minska risken för vissa typer av cancer, inklusive bröstcancer.

Läs också: Vanliga näringsbrister vid sköldkörtelproblem

Hur vet man om man har jodbrist?

Att upptäcka jodbrist kan vara svårt, eftersom symtomen ofta är subtila och kan misstas för andra hälsoproblem. Några vanliga tecken på jodbrist inkluderar:

  • Trötthet: Låga jodnivåer kan leda till minskad ämnesomsättning och energinivå, vilket gör att du känner dig trött och utmattad.
  • Viktökning: En långsam ämnesomsättning på grund av jodbrist kan leda till viktökning.
  • Känsla av kyla: Eftersom jod påverkar kroppens förmåga att reglera temperatur, kan brist leda till att du ofta känner dig kall.
  • Torr hud och hår: Jodbrist kan påverka hudens och hårets hälsa, vilket leder till torrhet och håravfall.
  • Struma: Detta är en förstorad sköldkörtel som syns som en svullnad på halsen och är ett klassiskt tecken på jodbrist. Orsaken till denna sjukdom tas även upp av WHO. Dock tänker vi att man missar hur stor bristen är även i Europa. 
    Redan år 2015 redovisade forskare vid bland annat Uppsala Universitet hur stor jodbrist det råder bland gravida kvinnor i Sverige. Trots detta har ej åtgärder tagit fram. Detta känns som ett viktigt område då många kvinnor drabbas av just sköldkörtelproblem under eller efter sin graviditet.

För att diagnostisera jodbrist kan läkare genomföra tester som mäter jodnivåerna i urinen eller kontrollera sköldkörtelns funktion genom blodprover, vilket dock är ovanligt att man gör i Sverige utan i stället automatiskt skriver ut Levaxin. Men du kan ta prover via labb utomlands.

Vilka är riskerna med jodbrist?

Om jodbrist inte behandlas kan det leda till allvarliga hälsoproblem. Hypotyreos är en vanlig konsekvens, vilket kan resultera i symtom som svår trötthet, depression, nedsatt immunförsvar, infertilitet och minnesproblem. Hos gravida kvinnor kan jodbrist leda till missfall, för tidig födsel, och allvarliga utvecklingsproblem hos fostret. I extrema fall kan obehandlad jodbrist leda till kretinism, ett tillstånd som orsakar allvarlig fysisk och mental utvecklingsstörning.

Hur får man i sig tillräckligt med jod?

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med jod genom kosten. De bästa källorna till jod inkluderar:

  • Havsfisk och skaldjur: Fisk, särskilt torsk och tonfisk, samt skaldjur som räkor och hummer, är rika på jod. Tänk dock på att viss fisk ofta innehåller tungmetaller och inte bör ätas för ofta. 
  • Mejeriprodukter: Mjölk, yoghurt och ost innehåller naturligt jod.
  • Ägg: Ägg, särskilt äggulor, är också en bra källa till jod.
  • Vissa frukter och grönsaker: Potatis, tranbär och jordgubbar innehåller mindre mängder jod.
  • Alger och s.k. Supersalt

För de som har svårt att få i sig tillräckligt med jod genom kosten, kan kosttillskott vara ett alternativ. Det är dock viktigt att konsultera en läkare eller näringsterapeut innan man börjar ta tillskott.

Läs också: Hur depression och sköldkörtelproblem kan höra samman

Hur mycket jod behöver man?

Den rekommenderade dagliga mängden jod varierar beroende på ålder, kön och livsstadium. Generellt rekommenderas vuxna att få i sig cirka 150 mikrogram per dag, medan gravida och ammande kvinnor kan behöva upp till 290 mikrogram per dag. Det är viktigt att inte överstiga det rekommenderade intaget om du ej är i behov av det, eftersom för mycket jod också kan leda till hälsoproblem.

Vilka är riskerna med att få för mycket jod?

Precis som brist kan överkonsumtion av jod vara skadlig. Att få i sig för mycket jod kan överbelasta sköldkörteln och leda till hypertyreos, ett tillstånd där kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon. Symtom på hypertyreos inkluderar snabb hjärtrytm, viktminskning, och nervositet. I allvarliga fall kan för mycket jod också orsaka inflammation i sköldkörteln eller sköldkörtelcancer.

När bör man söka medicinsk rådgivning?

Om du misstänker att du har jodbrist eller upplever symtom på överkonsumtion av jod, är det viktigt att söka medicinsk rådgivning. En läkare bör hjälpa dig att fastställa om dina jodnivåer är inom det normala intervallet och rekommendera behandling eller justeringar av din kost om det behövs.

Sammanfattning om jod

Jod är ett livsviktigt spårämne som spelar en central roll i kroppens hälsa. För att undvika både brist och överdosering är det viktigt att få i sig rätt mängd genom en balanserad kost. Att vara medveten om jodens hälsofördelar, risker vid brist och överkonsumtion, samt hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt, är avgörande för att upprätthålla en god hälsa. Se till att du regelbundet får i dig tillräckligt med jod från pålitliga källor och konsultera en läkare eller näringsterapeut om du är osäker på dina jodnivåer.

Av Anna Baard Blixt

Anna Baard Blixt erbjuder ett helhetskoncept inom funktionsmedicin för både psykisk och fysisk hälsa, för att arbeta mot gemensamma mål och bygga förtroende. Hon tar emot klienter via telefon eller Skype, och samarbetar med labb för distansprovtagning. Hon har även tagit fram ett medlemskap där du kan lära dig mer om hur du tar hand om din hälsa. Läs mer och bli medlem i Helify här.

Redaktionens tips på jodtillskott

Better You Jod –  Är för dig som behöver extra tillskott av jod, samt för dig som vill ge din sköldkörtel lite extra, t.ex. inför diet, högre energiomsättning eller annan utmaning i livet där kroppen får jobba extra hårt .

jodjodbrist