Fyra av tio svenskar anser sig ha svårt att sova. Sömnproblem är vanligare bland kvinnor och äldre. Att vara stressad, orolig och nedstämd är de vanligaste orsakerna till sömnproblem. Men svårigheter med nattsömnen kan ha många orsaker. 

Melatonin är ett hormon som produceras i tallkottkörteln, och är en del av vår inre klocka som kallas cirkadiska rytmen, som styr sömn och vakenhet. När det blir mörkt aktiveras melatoninet och vi känner oss dåsiga och reda att somna. Det är bland annat därför vi känner oss mer trötta på vintern. Och nu under sommaren när dagarna är långa och nätterna korta är vi piggare på grund av de många ljusa timmarna. Det är därför viktigt att mörklägga sovrummet för att melatoninet ska aktiveras. 

Alla som sovit dåligt en natt vet att bara en natts sömnbrist påverkar mycket. Vi blir lättretliga, ofokuserade och ofta mer hungriga. Då längtar vi efter snabba kolhydrater som ger energi till hjärnan och på sikt kan sömnbrist leda till viktuppgång, depression och ångest. När vi har sovit riktigt dåligt fungerar vi faktiskt lika illa som när vi är berusade. Men innan du börjar må så pass dåligt ska du självklart dra i nödbromsen och ta tag i situation.

Läs också: Enkla tips till en bättre sömn

Sena måltider negativt om du vill sova bra under sommaren

Det allra första du ska göra är att mörklägga sovrummet så att melatoninet aktiveras. Se också till att det är svalt. Värme gör att vi sover dåligt. Kan du av olika anledningar inte ha öppet fönster så skaffa en fläkt.

Alkohol gör att du sover sämre, och dricker du ofta under sommaren så kan du ta ett litet uppehåll. 

Att äta mycket innan sänggående gör att kroppen har fullt upp med att ta hand om och sortera maten. Energin som krävs för det kan göra att du sover sämre. Men så reagerar faktiskt inte alla. Det kan vara så att ett näringsrikt mål mat sent på kvällen efter en hård dags ansträngning gör att du sover bättre. Det kan variera stort mellan olika individer, så prova dig fram.

Kaffe kan en del dricka sent utan att det påverkar kroppen medan andra måste ta sin sista kopp för dagen under eftermiddagen. Däremot så finns det analyser som visar att om du äter mycket socker, och det i olika former, så kan det aktivera kroppen så pass mycket att du vaknar vid tre-tiden, i den så kallade vargtimmen, och har svårt att somna om. Socker gör oss dock piggare oavsett tid på dygnet.

Träna sent eller inte vid sömnproblem?

Det rekommenderas ofta att vi inte ska träna sent på kvällen för att det tar tid för kroppen att varva ner och komma till ro. Det kan också vara individuellt. Studier har visat att om du avslutar ditt träningspass två timmar innan du ska lägga dig för kvällen så kan nattsömnen bli riktig bra. 

Vad man inte ska göra är att aktivera hjärnan för sent. Försök att avsluta TV-tittande, skärmtid och pillandet på mobiltelefonen minst en halvtimma innan du lägger dig. Och hur svårt du än har att sova, ta inte upp telefonen; hur mycket det än kliar i i fingrarna så låt bli. Det är bättre att ligga vaken, blunda och känna att du vilar. När du aktiverar hjärnan genom att använda telefonen så tar det längre tid att somna.

Läs också: 5 kosttillskott och adaptogener som kan förbättra din sömn

Örter som hjälper dig att sova på sommaren

Det finns många bra örter som gör att du kan gå ner i varv och komma till ro. Exempel på det är johannesört, kamomill, vänderot, humle, lavendel och ashwagandha.

Här är några kosttillskott och växtläkemedel för dig som behöver hjälp att sova:

  • Melissa Dream
  • Adapt Anti Stress
  • Hypermin
  • Natt
  • Melatonin i tablettform kan du köpa som kosttillskott och som receptfri medicin på Apoteket.
  • Magnesium är ett mineral som bidrar till att kroppen slappnar av och gör att sömnen infinner sig snabbare.

Sammanfattningsvis kan sägas att den som skapar rutiner runt sänggåendet ofta sover bättre. Rutiner som kan variera mycket från person till person.

Av Inger Palm

Redaktionens tips på tillskott för bättre sömn

Pureness Kvällsmagnesium – Är ett kosttillskott med magnesium och örtextrakt som är framtaget för att bidra till bättre sömn och avslappning.

Solaray Ashwagandha – Ashwagandha sägs kunna ha en positiv effekt på stress och sömn.

ashwagandhaMagnesiumsömn