Ditt immunförsvar kan producera många olika typer av antikroppar. En av dem, IgE, är den som står för den renodlade allergiska reaktionen. Den kan vara omedelbar och svår, rent av livshotande. Andra som IgA och IgG står för fördröjda reaktioner och brukar istället kallas överkänsligheter. Dessa kan utvecklas under några dagar.

Den ursprungliga betydelsen av det latinska ordet allergi är “udda reaktion” men används idag enbart för IgE-reaktioner. När en grupp läkare började ifrågasätta detta och påpeka att även IgA och IgG spelar roll för överkänsligheter blev de motarbetare, säger Peter Wilhelmsson. 

Vanligare idag 

Det är så många av oss som är drabbade av reaktioner från immunförsvaret att vi tar det för normalt. Men det är det inte och för bara någon generation sedan var det mycket mer ovanligt än idag. 

När jag startade min praktik på 70-talet frågade jag äldre patienter hur vanligt det var med allergier när de växte upp. De mindes knappt att någon varit allergisk, berättar Peter Wilhelmsson, närings- och funktionsmedicinare. 

Orsakerna till överkänsligheter

Vad det beror på, påpekar Peter är en komplex fråga. Inte bara spelar det in hur vi som individer lever. Även samhälle och miljö påverkar förekomst av obalanser i immunförsvaret. 

Det kan kanske sammanfattas i ordet epigenetik, säger Peter. Påverkan på våra gener i form av gifter, GMO, brist på fysisk aktivitet och felaktiga matvanor kan leda till att vi tål mindre och mindre. 

Även färre naturliga förlossningar, mindre amning och kvinnans hälsa när hon är gravid spelar in. Att vi använder mer antibiotika och vaccinerar oss oftare är andra orsaker som Peter nämner till ett försämrat immunförsvar hos barn och vuxna. 

Läs också: Funktionsmedicinens helheltsperspektiv på en infektion

Vad du kan göra 

Funktionsmedicinens principer bygger på att hitta vad det är som påfrestar immunförsvaret, den verkliga orsaken till obalanserna och rätta till dem. Om två personer har allergier är det sällan av exakt samma skäl. Åtgärderna behöver därför individanpassas. 

Här är de åtgärder Peter ser som generellt mest effektiva vid allergier och överkänsligheter: 

Rensa ut 

Minska på skräpmaten. Det vill säga färdiglagad mat eller snacks av låg kvalitet. 

Uteslut gluten 1 månad och se om det hjälper. Om det inte hjälper eller om du vill ha mer resultat, uteslut också mjölk. Eventuellt kan du behålla smör,grädde och ghee eftersom dessa består mest av fett och det är proteinerna i livsmedel vi reagerar på. 

Överväg andra möjliga problematiska livsmedel. Livsmedel med oxalataer, FODMAPs, salicylater, histamin, stärkelse och tillsatser kan många reagera på. 

Antibiotika. Ta endast när det är absolut nödvändigt. Det kan ta 6 till 12 månader att få tillbaka sin tarmflora efter en kur.

Stärk tarmfloran 

Fermenterade livsmedel om du tål dem. Innehåller probiotika som är bra för tarmfloran. 

Ät mer fibrer, det är mat till goda bakterier.

Tillskott av probiotika. Kan balansera och stärka tarmfloran. 

Balansera immunförsvaret

Ditt immunförsvar har många olika typer av celler som utför olika uppdrag. En av dessa är T-hjälparcellerna. De har till uppgift att andra immunförsvarsceller och styr aktiviteten. 

Th1 – bekämpar infektioner

Th2 – står för bildandet av antikroppar och är kopplade till överkänsligheter, allergier och autoimmunitet

För att balansera dessa två typer av celler ger Peter många möjliga åtgärder: 

  • Quercetin. Ät från lökfamiljen och äpplen för att få i dig quercetin. En av Peters favoriter är rå rödlök i salladen.
  • Fiskolja
  • Proteasenzymer som intas mellan måltiderna
  • Medicinska svampar som shiitake eller reishi 
  • D-vitamin 
  • Grönt och vitt te.

Peter påminner också om vikten att värna om mångfalden.

Exponering för olika miljöer, mat, blommor, växter, djur, vatten samtidigt som vi har en frisk mångfald av tarmmikrobiota gör att vårt immunförsvar bekantar sig med olika ämnen och det blir mindre risk för allergier eller att vi överreagerar på saker och ting. Så mångfald av exponering till mikrober och mat under vår uppväxt hjälper till att utbilda och bekanta vårt immunförsvar och mikrobiom så att vi är mindre benägna att överreagera. När vi begränsar vår kost genom att äta endast 10-20 livsmedel varje dag är det lättare att vi blir allergiska. Om vi däremot varierar kosten och äter tex 30-40 olika saker varje dag och dessutom äter lite mer enligt säsong eller äter olika saker varje vecka, är vi mindre benägna att bli allergiska.

Läs också: Så fungerar immunförsvaret – tarmens roll som skyddsbarriär

Hitta någon som hjälper dig 

Det är lätt att tänka att vi ska klara allting själv men genom att ta hjälp kan du komma snabbare framåt. Peter tipsar om att hitta någon som kan vara ett stöd när du jobbar med dina allergier. 

Prata med flera olika och se vem du får mest förtroende för. Välj någon som du kan träffa för uppföljningar för att se att du håller dig till planen. 

Funktionsmedicinare, näringsterapeuter, naturläkare och föreningen NMTF är några Peter nämner som källor att hitta hjälp. 

Väljer du att köpa ett överkänslighetstest, se till att få hjälp att tolka det. Labben kan ge förslag på personer som är kunniga att dels tolka men även lägga upp en plan efter resultaten. 

Håll ut och var envis  

Precis på samma sätt som vi blir sjuka av många fel i livsstilen kan vi vända på hälsospiralen genom att göra många saker rätt. Peter rekommenderar därför att du vidtar flera av åtgärderna samtidigt: 

Vi behöver göra mycket som bygger upp oss. Om vi tar ett tillskott, ofta i för låg dos, och konstaterar att det inte fungerade och sedan provar ett till efter det kanske vi inte lyckas förändra någonting. Vi kan inte bara välja de enkla sakerna, burken med piller, utan allergier är komplext och vi behöver göra flera saker samtidigt, påpekar han. 

Av Katarina Fornander

allergid-vitaminomega-3överkänslighetquercetin