Men vad är egentligen skillnaden mellan socker och sötningsmedel? Och är vanligt socker mer hälsosamt än sötningsmedel? Det ska vi reda ut i den här artikeln.
Socker är naturligt, men energirikt
Socker förekommer naturligt i exempelvis frukt, bär och mjölk, men kan också utvinnas ur sockerbetor eller sockerrör. Vid utvinningen får man vanligt strösocker som bland annat används i kakor, godis, glass, läsk och andra sötsaker.
I och med att socker innehåller många kalorier, närmare bestämt 4 kalorier per gram, är det viktigt med ett måttligt intag. Det är också dåligt för tänderna och kan leda till karies.
Läs också: Hur cola påverkar din hälsa negativt
Sötningsmedel innehåller färre kalorier
Det är inte ovanligt att ersätta socker med olika typer av sötningsmedel. Den främsta anledningen till detta är att hålla nere antalet kalorier. Sötningsmedel kan antingen vara naturliga eller artificiella.
Naturliga sötningsmedel, exempelvis xylitol eller sorbitol, framställs bland annat av lövträ, majs eller bär. Artificiella varianter, så som aspartam, sukralos eller sackarin, framställs istället på syntetisk väg.
Normalt sett är de naturliga sötningsmedlen inte lika söta som socker, vilket betyder att man behöver använda en större mängd. Artificiella sötningsmedel kan dock vara tusentals gånger sötare än socker och innehåller knappt några kalorier över huvud taget.
Vad är skillnaden mellan socker och sötningsmedel?
Varken socker eller sötningsmedel har i regel inga positiva effekter på hälsan. Däremot kan livsmedel innehållande naturliga sockerarter bidra med andra viktiga näringsämnen som behövs för att vi ska må bra.
En viktig skillnad mellan socker och sötningsmedel är dock att socker är förknippat med fler kända hälsorisker. Det höga antalet kalorier kan bland annat öka risken för övervikt och fetma, men också typ 2-diabetes. Socker kan också försämra tandhälsan och leda till karies.
De sötningsmedel som vi använder i Sverige är noggrant testade och anses vara säkra för gemene man. Däremot kan en stor mängd av vissa sötningsmedel, bland annat mannitol och sorbitol, ha en laxerande effekt. Forskare menar också att sötningsmedel kan öka suget efter sötare livsmedel.
Läs också: Bryt sötsuget med hjälp av fasta
Skillnader i sötma
Även rent smakmässigt finns det viktiga skillnader mellan sötningsmedel och socker. Här är en tabell som illustrerar detta:
Typ Sockerart Sötma Naturligt socker Socker 100% sötma Naturliga sötningsmedel Sorbitol (E420) Xylitol (E967) 50% sötma 100% sötma Artificiella sötningsmedel Cyklamat (E952) Aspartam ((E951) Steviolglykosider (E960) Sukralos ((E955) 30x sötare än socker 200x sötare än socker 300x sötare än socker 600x sötare än socker
Så vad är bäst?
Det är alltid klokt att dra ner på mängden söta livsmedel i kosten, oavsett om det handlar om socker eller sötningsmedel. Lightprodukter och sockerfria alternativ behöver inte alltid vara nyttigare, men de ger däremot inget blodsocker. Eftersom de dessutom är kalorifattiga och inte lika skadliga för tänderna är de att föredra.
Ett vanligt missförstånd är att det skulle vara farligt att äta sötningsmedel, men så är det inte. Alla sötningsmedel som används som tillsatser på den svenska marknaden är godkända och medför inga hälsorisker.
Det är dock viktigt att veta att en kaka sötad med sötningsmedel istället för socker normalt sett inte är mer hälsosam än originalet. Den innehåller fortfarande mjöl och fett, vilket bidrar med extra kalorier. Kort sagt – ät socker eller sötningsmedel med måtta.
Av Elsa Larsson
3 Comments
Hej!
Det stämmer väl inte helt o hållet. Bara för att det är godkänt av ngn myndighet betyder inte att det riskfritt. Vi har väl fått så många underliga kostråd under årens lopp som inte stämmer och myndigheternas kost råd till diabetiker är skrämmande. Sötningsmedel påverkar tarmfloran, mindre mättnadskänsla vilket gör att du äter mer och mera sötsug då dessa konstgjorda medel kan vara flera hundra ggr sötare än socker. Ja, det finns en klar hälsorisk.
Lite märkligt att ni skriver om “socker” som “naturligt socker”. Vad för slags socker menas? Det är ändå en viss, rent av stor, skillnad mellan t.ex. råsocker och vitt raffinerat socker! Vitt raffinerat socker är, i motsats till råsocker, inte naturligt, eftersom alla i råsocker naturligt ingående ämnen, t.ex. mineraler, har avlägsnats. Det betyder förstås inte att man därför kan vräka i sig råsocker och andra naturliga sockerarter, t.ex. honung och (som jag själv ofta använder när jag bakar) kokossocker. Men det är ändå en viss skillnad. Raffinerat socker är helt enkelt värst!
Tack för ett klargörande av vad det finns för olika sötningsmedel. Jag önskar att ni hade haft med hur dessa olika produkter påverkar vårt microbiom.